Ilyen volt II. Erzsébet, az ember, ahogy a barátai látták

Borítókép: Ilyen volt II. Erzsébet, az ember, ahogy a barátai látták Forrás: Getty Images
Ismerjük a hivatalos arcát, de vajon milyen lehetett magánemberként, barátként? Gyles Brandreth, a család közeli barátja mesélt róla.

Királynőnek lenni egyáltalán nem egyszerű dolog, pláne, ha az embernek minden ezzel járó kötelezettség 25 évesen szakad a nyakába. II. Erzsébet ugyanis pont ennyi idős volt, amikor királynővé koronázták.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Erzsébet 1926-ban született York hercegének és hercegnéjének (a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak) elsőszülött gyermekeként. Édesapja 1936-ban lépett a trónra, fivére, VIII. Eduárd király lemondását követően. Közfeladatok ellátására és első hivatalos szerepléseire a második világháború alatt került sor. 1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott, Fülöp 2021-ben bekövetkezett haláláig. Kapcsolatukból négy gyermek született: utódja, III. Károly király, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Amikor édesapja 1952 februárjában meghalt, az akkor 25 éves Erzsébet 7 nemzetközösségi ország, az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon királynője lett. Alkotmányos uralkodóként beiktatása óta országa olyan jelentős politikai változásokat élt át, mint az Észak-írországi konfliktus, az Európai Közösségekhez való csatlakozás vagy éppen az Európai Unióból való kilépés. Címeinek száma folyamatosan változott az idők során, ahogyan birodalmának országai köztársasággá váltak.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Erzsébet volt a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon, egyúttal az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő monarchája. Uralkodása alatt a brit királyi család számos válságot élt át, ám a monarchia intézményének támogatottsága és személyes népszerűsége folyamatosan magas tudott maradni.

A királynő megítélésében általában nem személye, hanem a monarchia mint intézmény elfogadása/elvetése áll. A szigetországban 2007-ben végzett felmérés alapján, amit a 18-24 éves korosztályban végeztek, a megkérdezettek 80%-a választaná a monarchiát a köztársaság helyett. „Ezért a kiváló eredményért a királynő saját magát veregetheti vállon” – mondta Jennie Bond, aki már évek óta tudósítja a BBC-t a királyi család körül zajló eseményekről.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

A királyi család körüli botrányok komoly presztízsveszteséget jelentettek a korona számára. A királynő személyét a legélesebb kritikák Diana hercegnő és a trónörökös válása és a hercegnő halála után érték. Többen a baleset kapcsán összeesküvésről és gyilkosságról beszéltek. Ezek a vélemények később az udvar megváltozott médiapolitikájának köszönhetően visszaszorultak.

Ki volt II. Erzsébet valójában?

Milyen lehetett magánemberként? Erről mesélt egyik közeli barátja, a rádiós, író és egykori poltikus, Gyles Brandreth.

Brandreth mindvégig ott volt Erzsébet mellett és közvetlen közelről figyelhette, ahogy „belenő” a királynői szerepkörbe és megtanulja, hogyan kell eleget tenni a hivatalos kötelezettségeknek. Amikor a férfit arról kérdezték, milyen magánemberként a királynő, sokak számára okozott csalódást minden szenzációtól mentes válasza: „Gyönyörű nő volt és nagyon normális. Egyszerű- a szó jó értelmében- és kiszámítható. Semmiféle excentrizmus, különcség vagy gőg nem volt benne. Ha egy szóval kellene jellemeznem őt, azt mondanám: kötelességtudó. Egész életét a Monarchia iránt érzett kötelességtudata és lojalitása határozta meg. Tudomásul vette és nem lázadt az ellen, hogy a királynői tisztsége miatt számtalan dologról le kell mondania.”

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

A barát szerint Erzsébetről sokat elmond az is, hogy a napjai szigorú napirend szerint szerveződtek: kezdődött a szerény reggelivel, ami szinte mindig earl-grey teából, egy tál müzliből, és egy szelet pirítósból állt Oxford lekvárral. Ezt követte a hivatalos teendők, levelezések, egyeztetések lebonyolítása, amit egy könnyű ebéddel zárt – és ami mellé mindig megivott egy pohárka gint-. Fél 3-tól vacsoráig a kutyáival foglalkozott: szeretett corgijaival töltötte az időt, nagyokat sétált. A nap utolsó étkezését követően pedig keresztrejtvényt fejtett a televízió előtt.

„Sajátos, skót humora és érdeklődési köre volt: minden érdekelte, ami állatokkal, állattartással, lovakkal és kutyákkal kapcsolatos. Intelligencia, udvariasság, kedvesség és segítőkészség jellemezte. A klasszikus értékeket tisztelte és gondolkodásában is konzervatív volt. Temperamentumát tekintve pedig kifejezetten nyugodt vérmérsékletű, férjével, Fülöppel szemben, akit könnyen ki lehetett hozni a sodrából és igen hirtelen természetű volt.”- emlékszik vissza Gyles.

II. Erzsébetre a közeli barátai úgy emlékeznek vissza, mint egy önmagával és a világgal békében élő emberre, akinek jó volt a közelében lenni és akire bármikor lehetett számítani.

Tudtad?

  • Erzsébet 2015. szeptember 9-én ükanyját, Viktória királynőt felülmúlva, Egyesült Királyság leghosszabb ideig regnáló uralkodója lett.
  • A királynő ereiben magyar vér is csörgedezett, egyik ükanyja, Rhédey Klaudia magyar volt. Apai nagyanyjának (Teck Máriának) apai nagyanyja volt Rhédey Klaudia erdélyi grófnő.
  • 1926. április 21-én született, a Bruton Street 17. alatti lakásban, amelyet a II. világháborúban bombatámadás ért.
  • 1944-ben kapta ajándékba a 18. születésnapjára az első corgikutyáját, az utolsó 2018-ban pusztult el. Később ismét kapott corgikat ajándékba.

Forrás: Wikipédia

7 érdekesség II. Erzsébet királynőről, ahogy az unokatestvére látta