Stílust receptre! Rohammentőből GardróbTerápia: dr. Szolnoki Nikolett stíluspszichológus története

Borítókép: Stílust receptre! Rohammentőből GardróbTerápia: dr. Szolnoki Nikolett stíluspszichológus története
Egy nem mindennapi történet, az én történetem: avagy amikor a stílus és a pszichológia találkozik.

Mindig bennem volt az érzés, hogy megosszam a saját tapasztalataimat más nőkkel. Jópár évvel ezelőtt bele is vágtam ebbe az izgalmas utazásba és írni kezdtem. De az a blog még másról szólt – Gyerekszoba volt a címe, saját és szakmai nevelési hepehupákról írtam -, hiszen végzettségemet tekintve gyermekpszichiáter orvos vagyok.

A Csodapatika, a második blogom: a tudatos bőrápolásról szólt és 2018-20 között működött, de a hozzá tartozó Facebook csoport most is él és aktív. Ez volt az első lépés a stíluspszichológia felé vezető úton, hiszen nem állhatunk meg a külső egy milliméternél. A bőr-frizura-smink-ruha után haladunk beljebb, van test, van lélek. Csodálatos ahogy ebben az oda-vissza ható, korral megspékelt, három dimenziós kölcsönhatásban működünk. De hogy ne szaladjak ennyire előre, mesélek egy kicsit az orvosi pályámról.

Több generációs orvos családból származom, nálunk mindig a tudás és a belső értékek kaptak prioritást. A közel 30 éves pályafutásom során több szakterületen is kipróbáltam magam:

dolgoztam gyermekorvosként, gyerek rohamkocsin mentőztem, gyermekaneszteziológus majd gyermekpszichiáter lettem.

Dolgoztam az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, majd annak 2007-es bezárását követően Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórházban vállaltam munkát.

Közben évekig vezettem Magyarország első keszon kamráját is, magas nyomású oxigénterápiával és búvárorvoslással foglalkoztunk. De az utam 2018-ban visszavezetett Vadaskertbe.

Ekkor kezdtem el aktívan blogolni bőrápolás témában, amihez idővel az öltözködés és a stílus témái is bekapcsolódtak és egyre jobban éreztem, hogy az utam efelé visz.

Egyszer egy vasárnapi ebéd közben két lányommal - egyik szobrászművész, a másik interior designer, látványtervező - beszélgettünk:

"Merek kilépni a bőrömből, mert ti inspiráltok." - mondtam nekik.
"Vagy most lépsz bele, igazán.”- válaszolták a lányaim.

Ez elgondolkodtatott. Mi van, ha igazuk van? Ma már tíz 50 feletti nőből, hét tele van új tervekkel és bátran mondhatom: én is köztük vagyok.

Az orvosi pályám mellett új vizekre eveztem: stílustanácsadóként is támogatom azokat, akik elakadnak az öltözködés – és az élet útvesztőiben.

De mi pontosan a gardrób + terápia = GardróbTerápia? Elmesélem!

A GardróbTerápia 3 éves korom óta lakik bennem, igaz akkor még nem tudtam róla. A család és a sok orvos rokon döbbenten konstatálta, hogy én a tükör előtt illegekbillegek. „Mi lesz ezzel a gyerekkel, Kamilka?” – kérdezték a család régi barátját. Feleki ezt válaszolta: „Hagyják, jól teszi.”

Felidézve ezt a családi anekdotát, igazat adok neki. Kicsi koromtól belém van kódolva a divat iránti szeretet és a nőiség minden molekulája, az érzés, amit az öltözködés ad. És mégis életem derekáig vártam arra, hogy újra felfedezzem a tükröket.

Az az időszak igazi vízválasztó volt: a gyerekek kirepültek és tengernyi időm lett arra, hogy végiggondoljam, hogyan és mivel szeretném tölteni a napjaimat.

A Yurkov stílustanácsadó képzésen hamar kiderült, hogy a ruhákkal, színekkel, fazonokkal való játék nem csupán hobbi, vagy később közös vásárlás a vendéggel.

Megszületett a GardróbTerápia, ami mostanra több mint stílustanácsadás. Ötvözi a pszi szakembert, a stílustanácsadót, az öltözködő ötvenes nőt, akit érdekel, hogy méltóságosan, olykor bukdácsolva, olykor nevetve, de jókedvűen haladjunk az úton.

Az én korosztályomat kevesen képviselik, az #over50 a tengeren túl virágzik. Ezért fontos amivel foglalkozom. Hiszen mindannyiunkban ott van az öregedés témája.

Negyven éves korunk körül döbbenünk rá, mennyi mítosz és félelem él bennünk ezzel kapcsolatban.

Az évek peregnek az ujjaink között. De sokszor nem merünk lépni, nem merünk másként öltözködni, kifejezni magunkat a ruhák által. Pedig minden mozdulatunk, gondolatunk, érzésünk és döntésünk mögött pszichológia áll.
Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

A megjelenés, a ruhák, a stílus, szavak nélküli kommunikációs eszközök. Mindennel, amit felveszünk üzenünk magunkról a külvilágnak és viszont. A ruhák tulajdonságokkal ruháznak fel bennünket.

Szeretném, ha a nők megértenék, hogy a külsőnkkel való foglalkozás nem hiúság. Ennek tudatosítása és fejlesztése az önismeretünk része. Innentől válik az öltözködés minket támogató eszközzé.

A stílustanácsadás sem szabályokról szól, hogy mit lehet, mit illik, mi áll jól és miért. A végső cél a legjobb formánk megtalálása, szabadság, önbizalom, önkifejezés, kisugárzás, kaland, kísérletezés, öröm kell hogy legyen. Ez pedig már stíluspszichológia. (A szerző megjegyzése: A stílus (vagy divat-) pszichológia külföldön egyetemi kurzus.) Ezt szeretném továbbadni: a saját tapasztalatomon keresztül. Tanítani, inspirálni, bátorítani a Nőket, csipet öniróniával, hogy ne essünk kétségbe a félidőn túl sem. És élvezzük az öltözködés adta lehetőségeket. Hiszen fontos hogy tudjuk: bárkik lehetünk – sosem késő új bőrbe bújni, legyünk akár 20 - akár 50 évesek.

És mik a terveim erre az évre?

Szeretném, ha egyre több Nő társamhoz eljutna az üzenetem, hogy az öltözködés erejével újra és újra megtalálhatjuk a hangunkat, az önbizalmunkat és önmagunkat, változzon körülöttünk akármi.

A közösségi médiában is jelen vagyok, interjú blogot szerkesztek az öltözködés erejéről, Instagramon inspráló nőkkel élőben beszélgetünk - érintve a stíluspszichológia témáit. Március közepén pedig workshopot tartok Stíluspszichológia - Önismeret témában Virágh Judit pszichológus – stylist kolléganőmmel, ahová szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!