"JOY-lány voltam, de felnőttem és anyává váltam, mára ÉVA-nő lettem" - Interjú Birta Brigivel, az ÉVA új főszerkesztőjével

birta brigi Forrás: Ajkai Dávid
A változás természetes dolog, magában hordozza a megújulás lehetőséget. Esélyünk van arra, hogy önmagunk legjobb kiadása lehessünk. Az ÉVA magazin is egy kicsit megújult azáltal, hogy új főszerkesztő került az élére. Hogyan lett Birta Brigi JOY-lányból ÉVA-nő? Mire számíthatnak az olvasók? Most kiderül, minden kérdésünkre válaszolt.

Egy főszerkesztő nagyban befolyásolja egy magazin életét, arculatát, irányvonalát. Egy új főszerkesztővel óhatatlanul változik egy kicsit a lap is? Mire számíthatnak az olvasók?

Egy kicsit több életörömöt és szenvedélyt szeretnék vinni az ÉVA magazin nyomtatott kiadásába.

A mostani pszichológiai vonal nagyon tetszik, mert olyan mély anyagokat lehet olvasni nálunk bizonyos témákban, amit máshol nem, de szeretném, ha az ÉVA egy szórakoztató olvasmány is lenne, amit leviszel a strandra, a hétvégi piknikre, vagy épp egy nagy kád habos vízben elmerülve olvasgatod. Ezenkívül a sportot mint az aktív élet velejáróját is mindenképp szeretném megjeleníteni és inspirálni vele az olvasókat, továbbá több gyermek-, divat-, és szépségápolási cikket behozni, hiszen ez egy női lap.

Mikor jöttél rá, hogy van affinitásod az íráshoz?

Az érettségi után a Budapesti Kommunikációs Főiskolán tanultam kommunikáció- és médiatudomány szakon. Jó tanulónak számítottam a középiskolában, és a szüleim ugyan támogattak, de a tanárok kiakadtak a választásomon, szerintük a kommunikáció szakon csak elvesztegetem az időmet. Engem viszont nagyon vonzott, a főiskolán ráadásul rendkívül gyakorlatias volt az oktatás, és sok pozitív visszajelzést kaptam az olyan jellegű feladatok után, ahol az íráskészség volt a mérvadó. Így amikor szakirányt kellett választanom, nem volt kérdés, hogy újságíró leszek, és úgy érzem, megtaláltam a számításaimat.

A diploma után hogy indult a karriered? Honnan érkeztél az Évához?

Az Elle-nél gyakornokoskodtam, a wellness-, egészség- és szépségápolás-résszel foglalkoztam, később a Cosmopolitannél online és printszerkesztő, valamint képszerkesztő voltam, gyakorlatilag mindenféle feladatot elvégeztem, a szakma alapjait ott tanultam meg. Onnan érkeztem a Marquard Group-hoz, ahol annak idején a Shape főszerkesztő-helyettese és a JOY online szerkesztője, később pedig a Runner's World magazin főszerkesztője lettem.

birta brigi
Forrás: Ajkai Dávid

Két magazint viszel jelenleg: az ÉVA mellett a Runner’s World főszerkesztői pozícióját is betöltöd. Mit éreztél, amikor felkértek az ÉVA vezetésére?

Nagyon boldog és lelkes voltam, "megérkeztem". 2019-ben vettem át a Runner’s World-öt főszerkesztőként, a legfőbb hobbim a sport, és nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a munkába, imádom ezt a témát. Aztán megszületett a kislányom, aki most már két és fél éves, így az elmúlt időszakban nem volt egyszerű összeegyeztetni az anyaságot a karrierrel. Nem voltam szülési szabadságon, tehát eddig nem is gondolkodtam abban, hogy több munkát be tudnék vállalni, viszont mindig motoszkált bennem, hogy hiányzik a női magazinozás. Már a szakdolgozatomat is női magazinokból írtam, és hiányzott, hogy ebben a témakörben is dolgozzak, foglalkozzak vele. Sok a feladat, de most nagyon inspirál, sokkal motiváltabban és hatékonyabban dolgozok. Bár korábban JOY-lány voltam, aki anno azokkal a témákkal és szellemiséggel tudott azonosulni, most már a koromból, élethelyzetemből és az ebből adódó értékrendemből fakadóan ÉVA-nő lettem: csodás egy olyan márkán dolgozni, ami magánemberként is hihetetlenül megmozgat és tetszik!

Ha azt mondom, ÉVA, akkor mi jut először eszedbe?

Érték, minőség. Tudom, hogy ha egy Évát kézbe veszek, prémium tartalmakkal találkozok, erre garanciát jelentenek a szerzők és a szakértők, akik értéket képviselnek.

Van kedved egy kicsit játszani? Összeírtam tíz kérdést és villámválaszokat várok rájuk. Választhatsz, melyiket kedveled, egyiket, vagy másikat, de ha úgy érzed, akár ki is fejtheted a választ.

Kutya vagy macska?

Erre mindig azt mondom, hogy az állatokat szeretem, mindkettőt egyformán! De jelenleg cicánk van, Bonifác.

Söröskorsó vagy borospohár?

Nagyon szeretek borozni, a különleges és finom borokat imádom, de egy kemény futás után inkább egy korsó sörre vágyom.

Külföldi pihenés vagy belföldi nyaralás?

Ha hosszabb útra megyünk, akkor a külföldöt választom, mert szeretek idegen kultúrákkal, ételekkel ismerkedni, szerintem tágítja a látókört, az értékrendet, és imádom az új ízeket megkóstolni! Ugyanakkor mindig elcsodálkozom, hogy Magyarországon milyen sok szép hely van, amit egy-két nap alatt is meg lehet járni.

Nem bánod, hogy így hosszabban is kifejtem a válaszokat? (nevet)

Dehogy bánom! Ez is segít megismerni Téged.

Forrás: Bata Nini

Steak vagy saláta?

Szerintem nincs olyan ember, aki egy jó steakre nemet mond. (Na jó, a vegák és vegánok.) De nekem legyen steak salátával!

Szoknya vagy nadrág?

A nadrág praktikus, de nyáron inkább szoknyát hordok.

Mozi vagy színház?

Mindkettőbe vágyom jelenleg. Nincs segítségünk a gyerkőchöz, esténként nem igazán tudunk most elszabadulni a férjemmel. A színházhoz jobban át kell szellemülnöm, most inkább mozit mondanék.

Könyv vagy e-book?

Könyv. Egyértelműen könyv.

Print vagy online?

Na neeee. (nevet) Nem tudok választani, mindkettőnek megvan a helye és a szerepe.

Aktív vagy passzív pihenés?

Mindkettőre szükség van.

Tél vagy nyár?

Nyár, nem szeretem a szürkeséget.

Hogy miért ajánljuk, hogy minél többet olvass? Mert az olvasás, fél egészség! 5 jótékony hatás, amiért muszáj belefeledkezned egy jó könyvbe vagy magazinba!