Csillag Zsuzsi, aki még hegyet is kötött ruhákban mászik - interjú!

Borítókép: Csillag Zsuzsi, aki még hegyet is kötött ruhákban mászik - interjú! Forrás: Belényesi Alexandra
Imádom a kötött pulóvereket. Gondolom ezzel így pár lépésnyire a téltől és az igazi nagy hidegektől, nem vagyok egyedül. De nálam a kötött dolgok kimerülnek ebben. Na jó, meg még a sapka-sálban. A Süel ruhamárka azonban csak és kifejezetten erről szól: a kötött dolgokról. Minden kötött. Nem csak a pulóver és a kardigán, meg a sapka, hanem tényleg minden. Ruha, top, szoknya, poncsó... valami mesés! A márka mögött - ami már nem csak itthon hódít, hanem híre lassan az egész világot bejárja - nem meglepően egy nő, egy édesanya, Csillag Zsuzsi áll. Hogy készülnek ezek a gyönyörű darabok? Hogy találja ki? Hogyan lehet nyáron is kötött ruhát hordani? És hogy bírja a céget menedzselni egy majdnem 2 éves örökmozgó mellett? Erről faggattam Zsuzsit.

Miért pont kötött ruhák? Hogy és mikor jött az egész gondolata?

A vállalkozást még anyukám indította, 1989-ben, bár igazából már előtte is működött, csak GMK formájában. :)

Ugye akkor más volt a világ, a piac. Áruhiány volt, mindenki tudott varrni, kötni, horgolni, nálunk is sok-sok varrógép sorakozott. Ő mindig divattervező szeretett volna lenni, de valahogy a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán kötött ki. Egy szó, mint száz, mindig alkotott és tervezett, pulóverből pedig hiány volt. Az első kollekciója kötött-csipke kombináció volt és nagyon nagy sikert aratott. Ezen felbuzdulva indult el a „kötött” úton. Én 2008-ban csatlakoztam 100%-ban a vállalkozáshoz, de előtte is jártam vele a nagykereskedéseket, nemzetközi vásárokat, együtt kreatívkodtunk, így belenőttem a dologba. :) Ami mindkettőnknek nagyon tetszik a fonalkreációkban, hogy bohém. Csajos és elegáns is tud lenne, de mellette kényelmes és könnyed, bolondos.

Forrás: Gregus Máté
A Süel márka mögött: Zsuzsi és édesanyja.

Hogyan készülnek a ruháitok? Gondolom nem kézzel, bár ha kötött bármire gondolok, akkor rögtön az este, lámpafénynél kötögető nagymamám jut eszembe.

Haha nem. :) A ruhák géppel készülnek. Saját kötödénk és varrodánk van már nagyon régóta, mert a minőséget csak így tudtuk garantálni (illetve a kreatív ötletek megóvása is könnyebb). A gépek automatizált kötőgépek, gépi programokkal működnek. A termékeket formára kötjük, így nincsen, illetve minimális a szabászati hulladék.

A ruhák tervezési folyamatában milyen szinten veszel részt?

100%-ban. Egészen onnantól kezdve, hogy az alapanyagbeszállítóknál én válogatom ki a fonalakat. A fonalak mentén kezdődik az ötletelés, vagy éppen az ötletekhez keresünk fonalat és aztán indul a tervezési folyamat. Mindig van egy vezérgondolat, ami az adott kollekción végigvonul, de a hordhatóság mindig első számú prioritás. Ez valamennyire gátat szab a teljesen szabad kreatívkodásnak, de szeretném, ha a nők viselnék és szeretnék a termékeket.

Forrás: Belényesi Alexandra

Ilyenkor, őszi-téli időszakban gondolom viszik az emberek a kötött dolgokat, mint a cukrot. De mi a helyzet nyáron? Egyáltalán, hogy lehet kötöttet hordani nyáron, 40 fokban?

Sok éves munkánk eredményeként viszik nyáron is. :) Nem minden kötött vastag és gyapjú, egészen finom pamut ruhákat vagy éppen selyem, len felsőket is lehet kötni, amit lehet, hogy nem is nevezel kötöttnek, mégis az. :) Nyáron, mikor berobban a meleg, sok a csipkénk, strandruhánk, crop topunk, 100% pamut termékünk és nagyon jól fogadják a vásárlók, mert más, mint a megszokott. Tompos Kátya volt az egyik első „kötött menyasszonyunk”, akin csoda csipke ruhákat fotóztunk vagyis nemcsak strandra és a hétköznapokban, de alkalmakra is sokszor választják ezeket a ruhákat.

Nézegettem a képeidet a közösségi oldaladon és feltűnt, hogy nem láttalak másban, mint Süelben. Csak olyan fotót posztolsz, vagy tényleg mindig saját ruhában vagy?

Tényleg mindig, nem kamu. Na jó, jógán nem. :D Szinte nincs is más ruhám és igazából rosszul is érzem magam, ha nem vagyok Süelben. Persze kiránduláson elég vicces szoktam lenni a nem feltétlenül hegykompatibilis ruháimban, de vállalom. :)

Forrás: Belényesi Alexandra

Te egyébként tudsz kötni?

Igen. :) Anyukám már nagyon kicsi koromban tanítgatott és nagymamám is csiszolt a tudásomon, de kötőtűvel utoljára 10 éve kötöttem. Apukámmal tanultuk a gépi programozást, majd 2010-ben a London College of Fashionben tanultam kötött tervezést és gépi kötést.

A hazai hírességek szeretik és hordják a ruháitokat. De jól láttam, hogy külföldi influencerek körében is egyre népszerűbb a Süel?

Igen, mostanában sokan megtaláltak Instagramon és érdekes, hogy olyan nők, akikkel könnyen tudok azonosulni én is. Volt egy együttműködésem Yazemenaahval, utána egy másik ezüst hajú Asztruál szépséggel Luisa Dunnal (thesilverlining_1970) de egyik sem pénz alapú, hanem tényleg szerették a termékeket és szívesen reklámozták. Kathy Jacobs az első 50+ modellje az Sports Illustratednek maga írt nekem, hogy szeretne tőlünk egy ruhát, amit azóta több videóban is viselt és így tovább... remélem ez a spirál tovább folytatódik. :)

Forrás: Horváth Adrienne

A sikeres vállalkozás mellett 2 éve édesanya is vagy. Mesélj, hogy bírod és csinálod? :)

Huh pont jókor kérdezed... egész héten home officeban voltunk, mert a kisfiam, Áron elkapott egy hasmenéses vírust (és mi is). Egy dolgot kellett kicsit elengednem: a tervezést. Vagyis inkább úgy fogalmazom, hogy az újratervezést kellett turbó fokozatra kapcsolni és elfogadni, hogy nem tudok megoldani annyi feladatot egy nap, mint előtte, illetve ráállni arra, hogy két napot számoljak ugyanarra, amire eddig fél is elég volt.

Egyébként alapvetően nincs okom panaszra, Áron nagyon flexibilis szerencsére. Az első 7 hónapban főleg otthonról dolgoztam (nyilván karantén alatt ez nem is volt kérdés), de az autókázást is nagyon csípte. Az üzleteknél imádja a lányokat, így mindig akad egy – egy „babysitter”, ha én a boltban, showroomban dolgozom. A varrodában a kedvence a próbababa, meg persze mindenhova rendszeresítve van egy játékdoboz, amit ki be lehet pakolni ( a fonalorsókról nem is beszélve). Mivel anyukámmal dolgozom, ezért ha Áron velünk van, akkor felváltva foglalkozunk vele meg a munkával. Hosszabb ideig nehéz egy dologra koncentrálnom, ha velem van, így a multitaskingban erősödtem, de sok agysejtemet elvesztettem. Mondjuk ezzel szerintem minden anyuka így van. =) A bölcsit imádja, illetve imádná, ha nem lenne minden második héten beteg. Alapvetően ez a legnehezebb, de ez akkor is nehéz (sőt még nehezebb), ha egy irodában dolgozol. Vállalkozóként annyi könnyebbségem van, hogy akár teljesen átvariálhatom a feladatomat és este 10:00-kor is belekezdhetek valamibe, de ennek az az eredménye, hogy szinte 0-24-ben pörgés van.

Munka és gyerek mellett jut idő magadra is? Mit csinálsz, amikor mondjuk van 20 perced? Vagy esetleg egy kicsit több is magadra?

Igyekszem magamra is figyelni. Ha csak 20 percem van, akkor egy kád fürdő csendben, egyedül. Amikor tehetem, akkor jógázom vagy pilates órán vagyok, mert ezek a meditatív percek nagyon kikapcsolnak és ilyenkor nincs nálam a telefonom Olyan, hogy 20 percnél több jusson magamra, sajnos ritka, de ha van, akkor vagy festek vagy barátokkal vagyok. :)

Süelben?

Süelben!

A hírességek is imádják a kötött dolgokat. Mutatjuk, melyek az ő kedvenceik: