Az első siket nő, aki megmászta a Mount Everestet

Borítókép: Az első siket nő, aki megmászta a Mount Everestet Forrás: Getty Images (miljko)
Shayna Unger a világon az első siket nő, aki megmászta a Föld legmagasabb hegyét 2023. május 22-én. Célja a siketekkel szembeni tudatosság növelése, az információhoz és az oktatáshoz való hozzáférés javítása, valamint a siketek és a fogyatékkal élők szabadtéri képviseletének növelése volt.

Scott és Shayna 2023 tavaszán kísérletet tettek a világ hét legmagasabb csúcsa közül a negyedik megmászására. Céljuk az volt, hogy ők legyenek az első siket amerikaiak, és Shayna legyen az első siket nő a világon, aki elérte a világ legmagasabb csúcsát. Scott és Shayna célja továbbá a siketekkel szembeni tudatosság növelése, az információhoz és az oktatáshoz való hozzáférés javítása, valamint a siketek és a fogyatékkal élők szabadtéri képviseletének növelése volt.

Világszerte 466 millió ember szenved halláskárosodásban.

Az Egyesült Államokban 8-ból 1 siket vagy nagyothalló.

Eddig csak 1 siket férfi jutott az Everest csúcsára.

Siket amerikai még nem jár a világ csúcsán.

ISMERD MEG SCOTT-ot & SHAYNA-t

Mindketten siketen születtek. Soha életükben nem hallottak semmilyen hangot. Az amerikai jelnyelvet (ASL) többgenerációs siket családba érkező csecsemőkként kezdték használni. A pár akkor találkozott, amikor ugyanabba az iskolába jártak; Scott 17, Shayna 14 éves volt, és azóta is együtt vannak. Mindketten mesterfokozattal rendelkeznek, és K-12 oktatóként dolgoznak, amikor nem kalandoznak.

HOGY KEZDŐDÖTT MINDEN?

2012-ben Scott és barátai úgy döntöttek, hogy vezető nélkül másszák meg a Mount Rainier-t, annak ellenére, hogy nem rendelkeztek hegymászó tapasztalattal. A hegy felénél Scott és barátai a hidegtől és a megfelelő felszerelés hiányától reszketve küzdöttek, hogy kitalálják, hogyan kell feljutni a meredek hegyoldalon a kötelek segítségével. Egy idő után és kevesebb mint 1.500 lábnyira a csúcstól rájöttek, hogy nem rendelkeznek készségekkel, tudással vagy tapasztalattal a csúcs eléréséhez.

A TANULÁS AKADÁLYAI

Scott-ot a Mount Rainier-i élménye arra ösztönözte, hogy többet másszon, de tudta, először meg kell tanulnia a hegymászás fortélyait. Volt azonban egy probléma: az ASL-ben nem kínáltak hegymászó órákat, és nem tudott más siket hegymászóról, aki mentorálhatta volna. Scott továbbra is szokatlan módszereket használt a tanuláshoz, például YouTube-videókat, papírt és tollat vagy telefont, hogy kérdéseket tegyen fel más hegymászóknak, akikkel mászásai során találkozott. Minél többet tanult, annál elszántabb volt, hogy elérje a világ legmagasabb csúcsait.

ÉS AZ EGYBŐL KETTŐ LETT...

Shaynát lenyűgözte Scott új érdeklődése, és úgy döntött, hogy a hegymászó partnere lesz annak ellenére, hogy neki sem volt tapasztalata. 2015-ben együtt mászták meg első csúcsukat, a Kilimandzsárót, Afrika legmagasabb hegyét. 2020-ban ők lettek az első teljesen siket csapat, amely megmászta a dél-amerikai Aconcaguát. Alig egy évvel később, 2021-ben meghódították a Denalit, és ők lettek az első siket csapat, amely elérte Észak-Amerika legmagasabb hegyének csúcsát is.

AZ ÚJABB REKORD

Instagram oldalukon hírt adtak a sikeres kísérletről: „Sikeresen elértük a világ legmagasabb hegyének, a Mount Everestnek a csúcsát 2023. május 22-én reggel 6:00 órakor.” Ezzel a mászással Shayna lett az első siket nő a világon, Scott pedig az első siket amerikai, aki elérte a Mount Everestet.

forrás

Talán nem is tudod, de a lenti galériánkbAn lévő hírességek mind halláskárosodással élnek együtt.