"A meztelenség mindennapos természetessége mindannyiunk közös élménye" - interjú Fejér Bernadette fotóművésszel

Borítókép: "A meztelenség mindennapos természetessége mindannyiunk közös élménye" - interjú Fejér Bernadette fotóművésszel Forrás: Fejér Bernadett
Amikor megismertem Berni munkásságát, csak ámultam és bámultam mennyire finoman és természetesen tudja ábrázolni a női testet. Szebbnek láttam magam a képeinek köszönhetően. Aztán eltelt pár hónap és már én is bátran le mertem vetkőzni kamerája előtt. Mivel úgy gondolom, minden nő megérdemelné, hogy szépnek és értékesnek lássa magát, ezért készítettem vele egy interjút, hogy kiderüljön mi a titok a képei mögött.

Mikor kezdtél el fotózni és hogyan alakult ki a stílusod?

12-13 évesen kezdtem el fotózni és kb. 15 évesen már komolyan is gondoltam. Szívesen és örömmel csináltam. Erdélyben, egy kis falucskában nőttem fel, gyönyörű természet vett körül. Mindig rácsodálkoztam, hogy mennyire szép is a természet: a fák, a virágok, sok mindent gyűjtögettem, ismerkedtem azzal, ami körülvett. Igaz, hogy a stílus örökké egy változó dolog, de szerintem ennek nagy szerepe van a saját látásmódom kialakulásában és ez szerintem mindig is egy kulcsfontosságú része lesz. A képeim 99 százaléka embereket ábrázol, valahogy mindig ezt éreztem magamhoz közel. Az emberi test nagyon érdekelt, először, mint egy megfogható, gyönyörű dolog, tetszett a látványa, a tisztasága. Ebből a kettőből alakult ki mára, amit képviselek a képeimmel.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Mi az érzésed, inkább azok a nők szeretnének magukról akt képeket, akiknek szükségük van arra, hogy szebbnek érezzék magukat vagy már a magabiztos, önbizalomdús nők jelentkeznek hozzád?

Mindkettő. Ehhez kell egy jó nagy adag nyitott szívűség, bátorság. Szóval bárki, aki hozzám jön, szeretne a mélyebb identitásával kapcsolódni, ez mindenkinek teljesen egyéni megélés. A meztelenség mindennapos természetessége mindannyiunk közös élménye. Meztelen testünk bensőséges képe a legmélyebb identitásunkkal való találkozás, a legtermészetesebb állapotunk, igaz, szakrális pillanat. Egyediségünk szépsége megismételhetetlen, meztelenségünkben egyek vagyunk. Az ANYAtermészet a tiszta női lélek kapuja, amely táplálja a bennünk lévő természeti asszonyt, az örök kapcsolatot önmagunkkal. Képeimmel e természetes állapot valódi erejét szeretném megmutatni.

Mi a tapasztalatod, könnyedén levetkőznek a nők előtted? Könnyen kialakul egy bizalmi kapcsolat?

Igen! Megtaláljuk egymást mindig, akivel éppen szükséges. Most legutóbb is mondta egy nő, hogy sokan mondták már neki, hogy „Berni előtt olyan könnyű levetkőzni és tényleg!”. Én ezt bóknak veszem.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Páros képeket készítettél már, vagy kifejezetten a női test sokszínűségét, szépségeit szereted bemutatni?

Készítettem már páros képeket is és férfiakról is, az is nagyon csodálatos, ide még vissza fogok térni. Most a női lét sokszínűsége mozgat leginkább, de ez nem zár ki semmi mást. Ugyanis férfi-női princípium erősen összekapcsolódik bennünk is.

Magadról már készítettél hasonló képeket?

Igen. Legelső akt képeim magamról készültek még tizenévesen.

Mesélsz egy picit a könyről, ami felöleli eddigi munkásságod?

Kaptam egy fantasztikus lehetőséget, hogy a képeimet fotókönyv formájában kiadjam a Snap collective publishing jóvoltából! Nagyon nagy megtiszteltetés és óriási lehetőség is ez számomra. Egyelőre a könyvet ELŐRENDELNI lehet, amire csupán pár hét áll rendelkezésre, viszont 10% kedvezménnyel tudja most mindenki ezt megtenni. Ahhoz, hogy kiadásra kerüljön az album, minimum 25 db-ot kell előrendelni, szóval én most nem csak az adventi kalendárium miatt számolom a napokat, hanem a leadott előrendelések miatt is.

Nagyon hálás vagyok mindenkinek, akinek lehetősége van egy rendeléssel támogatni az első fotókönyvem megvalósulását. A könyvet IDE KATTINTVA tudjátok előrendelni.

Gondolom nagyon nagyon sok anyagod van már az elmúlt évekből. A könyvedhez egyedül válogattad ki a kedvenceket, vagy volt valami elvárás feléd a kiadó részéről?

A kiadó részéről nem volt különösebb elvárás. Egyértelmű volt, hogy ez a projekt fog bele kerülni. A képeket én válogattam, illetve volt, hogy kértem segítséget a képen szereplő nőktől.

Mi az téma, helyszín vagy bármi ilyesmi, ami még bakancslistás számodra?

Szeretnék egyéni képeket készíteni továbbra is, de szeretnék minél többször olyan fotózásokat, ahol egyszerre több nő van jelen, akár férfiak is és azt az elfogadást, szeretetet és kapcsolódást a természethez és egymáshoz, ami ott kialakul, vinni tovább a köztudatba.

Első lépésként kipróbálhatod például a meztelenül alvást! Galériánkban 9 érvet is mondunk, miért érdemes!