A legsikeresebb nők a tech világában

Borítókép: A legsikeresebb nők a tech világában Forrás: Getty Images
Kik a világ leghíresebb női vállalkozói az online világban? – fordulhat meg fejünkben a kérdés. Míg pár évtizeddel ezelőtt sokkal több férfi vált vállalkozóvá, addig ma már meg sem lepődünk, ha hallunk egy sikertörténetet nőtársainkról. Hazánkban az elmúlt 10 évben folyamatosan nőtt a tisztán női tulajdonosokkal rendelkező vállalkozások száma, azonban még így is csupán 14 százalék körüli arányt képviselnek a teljes magyarországi cégállományon belül.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legsikeresebb nőket, akik a technológia világában építették a saját sikertörténetüket.

#1 Sheryl Sandberg, a Facebook üzletasszonya

Ki más lehetne a lista első helyezettje, ha nem a mindennapjaink szerves részét képező Facebook – most már Meta – üzletasszonya? Ha bárhol felmerül a leghíresebb közösségi média platform neve, akkor szinte mindenki fejében Mark Zuckerberg neve cseng. Pedig a Facebook igazi sikere Sheryl-nek köszönhető.

Sandberg egy karácsonyi partin találkozott a Facebook atyjával, aki már ismerte Sheryl Google-nál kamatoztatott technológiai készségeit. Néhány hónap múlva már Sheryl ült a Facebook operatív igazgatója székében, és fő célja az volt, hogy mind anyagilag, mind üzletileg nyereségessé tegye Zuckerberg ötletét. Másfél év kemény munkával az üzletasszony megteremtette a Facebook üzleti hátterét és azt a pénzügyi alapot, amely révén a cég a világ legsikeresebb vállalatává vált.

#2 Meg Hourihan, a blogger

Meg Hourihan nem más, mint a Pyra Labs társalapítója, amely elindította a híres Blogger személyes blogíró felületet. A cég még az internet korai szakaszában, 1999-ben jegyezte be a blogger.com-ot, ami egyike volt az első ingyenes és szabadon használható blogíró szoftvereinek. Az alapítók célja nem más volt, mint népszerűsíteni a blogolást.

Az elért sikerek láttán a Google is szemet vetett a platformra és 2003-ban felvásárolta a céget. Jelenleg a blogger.com már jól ismert, új domain név alatt fut, a blogspot.com néven. A blogíró platformon létrehozott blogok száma mai napig ismeretlen, de havonta több száz millió olvasóhoz jutnak el a blogger rendszer felületén létrehozott bejegyzések.

#3 Susan Wojcicki, a Google alapító

A világ egyik legbefolyásosabb cégének, a Google alapítójának neve sem maradhat ki a listából. Susan Diane Wojcicki amerikai cégvezető, több, mint 20 éve dolgozik a technológia világában. Wojcicki 1999-ben társalapítója volt Google-nek, majd az újonnan indult cég első marketingmenedzserévé nevezték ki. Később foglalkozott a cég online hirdetési üzletágával, de ő felelt a Google videószolgáltatásáért is. Susan alaposan tanulmányozta az akkor még konkurenciának számító Youtube, majd látva sikerét 2006-ban javasolta a népszerű videómegosztó felvásárlását a Google számára, 2014 óta pedig ő az egyik legismertebb közösségi média oldal vezérigazgatója.

Manapság az online tér végtelen lehetőséget kínál a sikeres karrier beindításához, csupán meg kell találni a legmegfelelőbb eszközt és persze azt, ami számukra igazán fontos. Az internet azonban nem csak a karrierút kiépítésében lehet segítségünkre, megszámlálhatatlan képzés és oktató anyag elérhető akár ingyenesen a digitális térben.

Forrás: Rackhost.hu