Íme a legjobb, díjazott hazai klipek listája! A te kedvenced köztük van?

Borítókép: Íme a legjobb, díjazott hazai klipek listája! A te kedvenced köztük van? Forrás: Hajógyár - Nagy Márton
Hatodik alkalommal, október 13-án, rendezték meg a Magyar Klipszemlét, az egy éves születésnapját ünneplő Hajógyár közreműködésével. A beérkezett 644 klipből 16 kategóriában díjazták az elmúlt év legmenőbb alkotásait az Akvárium Klubban.

A rendezvényen egész nap szakmai és élőzenei programokkal várták az érdeklődőket, ezzel párhuzamosan a VOLT Lokálban szakmai kerekasztalbeszélgetéseket tartottak. Az első blokkban a klipkészítés anyagi oldalára – a forrásszerzésre és a szponzoráció kérdéskörére – fókuszáltak, a második felvonásban pedig a hazai videóklip-készítés két különböző generációjának képviselőivel beszélgettek.

Az Akvárium teraszán egész délután élőzenei produkciók léptek fel. Kemény Zsófi és Agócs Marci duója mellett az OIEE, a Slow Village, AKC Misi és a Ricsárdgír koncertjére vodkaszódáztak az egybegyűltek. A Nagyhallban már koradélután elkezdődött a klipmaraton; a shortlistes klipek mellett 4 vadiúj klip – Bohemian Betyars Lebegő, a Cserihanna Zsiráfhát, a Palma Hills Még annyit mondhatnál és a 4Bards Átviszi – premierjét nézhette meg a közönség.

Forrás: Hajógyár - Nagy Márton

A videók zsűrizésében idén a színész-rendező Anger Zsolt, Lábas Viki énekesnő, M. Deák Kristóf operatőr, Stámusz Dániel rendező-operatőr, Szentgyörgyi Bálint rendező-forgatókönyvíró, Szombat Éva fotográfus, Turai Barna digitális tartalomkészítő és Varga Ferenc újságíró vett részt. A legjobb klip díját a Slow Village Sztoritell című videójának ítélték. A közönség is szavazhatott kedvenceire: a leadott 18.622 szavazatból a legtöbbet a Hundred Sins és Azahriah Mindent megbocsájt című klipje kapta.

Az idei díjátadót Till Attila, az ország egyik legismertebb műsorvezetője és Hajós András, a magyar könnyűzenei élet egyik karakteres figurája vezették. Idén először adták át a Zene X Látvány Hajógyár különdíjat, amivel a hang és a kép szimbiózisát legjobban vászonra vivő videoklipet díjazták. Olyan alkotás kapta az elismerést, amiben a zene és a képi világ minden képkockában támogatta egymást.

A díjak kiosztása után a KisHallban a Hajógyár szülinapi bulijával, a VOLT Lokálban pedig az Absolut Afterrel folytatódott a buli. A Hajógyár első szülinapján zenélt a Hundred Sins, aki tavaly a legfelkapottabb magyar tehetségekkel dolgozott együtt. Most sem egyedül lépett színpadra, vele tartott kristoaf, Lil Frakk, steKsz, Solère, AKC Misi, Miller Dávid és Co Lee is. Őket a WAVY kollektíva követte a szakma és a rajongók megtáncoltatásában.

Forrás: Hajógyár - Nagy Márton

A Magyar Klipszemle partnere idén a Hajógyár volt. Az egy éve működő multimédiás platformról a főszerkesztő, Dénes Adél beszélt: „A Hajógyár felületein megosztott tartalmak négymillió megtekintést generáltak a megalakulásukat követő első évben. A weboldalunkon több száz zeneipari szereplőt mutattunk meg közelről. A műsorainkon a filmes megfogalmazások által további kapcsolódási felületet adtak a zenéhez. A zeneipar fontos megjelenési felületévé váltunk ezáltal. Hozzánk hasonlóan a Klipszemle csapata is azon dolgozik, hogy a szakmát és a közönséget bevonva méltó elismeréshez juttassa a hazai kliptermésen dolgozó alkotókat. Mivel a Klipszemle és a Hajógyár szülinapja azonos időszakra esik, az együttműködést választottuk a külön történő, párhuzamos rendezvényszervezés helyett, és a Hajógyár első szülinapját együtt ünnepeljük a 06. Magyar Klipszemlével.”

Forrás: Hajógyár - Nagy Márton

A díjazottak:

Legjobb klip: Slow Village - Sztoritell

Közönségdíj: Hundred Sins, Azahriah - Mindent megbocsájt

Legjobb rendezés:

arany: Anima Sound System - Öltöztessél fehérbe /// Diplo & Miguel - Don't Forget My Love

ezüst: Elefánt - KÖSZ

bronz: ODESZA feat. Ólafur Arnalds - Light of Day

Legjobb operatőri munka:

arany: DESH - DRILL

ezüst: franciskadalma - Howlin'

bronz: Analog Balaton - Könnyű

Legjobb koncepció: Krúbi - Szív

Legjobb vágás: Blahalouisiana - Sokat bír

Legjobb látvány: Beatrick x Co Lee - Iceberg

Legjobb performansz: Sisi - Kezeket fel

Legjobb alakítás: Esti Kornél - Most kéne kezdenünk

Legjobb sztori: bongor - Oxigénhiány

Legnagyobb dili: Carson Coma - Immunissá válunk

Legjobb styling / jelmez: Carson Coma - Osztálytalálkozó

Legjobb animáció: ROB ZOMBIE - Shake Your Ass-Smoke Your Grass /// Subotage - Children of Metroid

Legjobb image klip: Horváth Tamás x Majka - Nekem te ne

Legjobb sztiló: Azahriah - Four Moods

Legjobb mood videó: Slow Village - Nem megyek

Legjobb ötlet: Bozo - Annyi szép lány van

Zsűri különdíj: ODESZA feat. Ólafur Arnalds - Light of Day

Zene X Látvány Hajógyár különdíj: franciskadalma - Howlin'

Szervezők különdíj: Gentry Sultan feat. Antal Géza - Aranyláncos Józsi

Absolut különdíj: kristoaf, Lil Frakk, Hundred Sins - Melodráma

Forrás: Hajógyár - Nagy Márton