JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

„A gyereknevelés a legnagyobb kaland az életemben.” – Interjú a No Sugar énekesnőjével, Portik Líviával

Borítókép: „A gyereknevelés a legnagyobb kaland az életemben.” – Interjú a No Sugar énekesnőjével, Portik Líviával Forrás: György Emília
Portik Lívia a tavalyi koncertszezont kismamaként dolgozta végig. A No Sugar zenekar énekesnője januárban adott életet kisfiának. Az anyasággal kapcsolatos élményeiről, próbákról és jövendő terveiről mesélt. Naszvadi Judith interjúja.

Úgy szól a humoros szólás, hogy mindenki addig ért a gyerekneveléshez, amíg maga is szülővé nem válik. Te hogy látod, mennyire más a szülői lét, ahhoz képest, ahogy azt elképzelted?

Mindenképp más az, amikor az ember egy olyan élethelyzetbe kerül, amiről addig csak hallott. Megpróbál a lehető legtöbb információt begyűjteni könyvekből, előadásokból, beszélgetésekből, aztán ezeket próbálja beépíteni a valóságba, ami már nem egyszerű feladat. Főleg az elején, amikor esetleg elkezdünk kételkedni magunkban, megkérdőjelezzük ösztöneinket és aktívan zajlik bennünk az elfogadás. Manapság már egyre több anyuka mesél a gyereknevelés nehézségeiről, ami szerintem segít abban, hogy egy reálisabb kép alakulhasson ki bennünk és a szükséges pillanatban emlékezzünk arra, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel. Én rengeteg segítséget kapok a családomtól és a barátaimtól. Azt tudom tanácsolni a jövő anyukáinak, hogy kérjék és fogadják el a segítséget.

Úgy gondolom, a gyereknevelés a legnagyobb kaland az életemben. Mindenképpen egy csodálatos új fejezet, ami néha napján nem egyszerű, de mindennél többet ér.
Forrás: György Emília

Egészen nagy pocakkal is láthattak a rajongók a színpadon. Hány hónapos várandósan volt az utolsó fellépésed?

A kisfiam érkezését január közepére vártuk. Az utolsó teljes körű koncertünket októberben adtuk, de még decemberben, Advent idején is volt megmozdulásunk pár dal erejéig, úgyhogy szinte az utolsó hetekig énekelhettem. Ez egyáltalán nem okozott nehézséget. Sőt, meg vagyok győződve, hogy a kisfiam nagyon szerette ezeket a pillanatokat, ilyenkor mindig olyan nyugodt volt, és amikor abbahagytam az énekelést jelzett, hogy: még - még! Jó érzés volt az is, amikor pár napos korában már látszott, hogy felismeri a dalainkat. Az Amit a szív című dalunk pont a várandósságom alatt készült és nagyon szereti, reggelente mindig meg kell hallgassa, nyugtató hatással van rá.

Hogyan lehetséges jól összeegyeztetni a családot és a fellépésekkel, turnéval járó strapát?

Szerintem minden anyuka egyetértene abba, hogy akár egy kisebb programot leszervezni nem kis logisztikát igényel. Úgy gondolom, jó szervezéssel ezért meg lehet oldani. Az első számú segítségem a férjem, de ha ő dolgozik, akkor amint már említettem, sokat segítenek a családtagok és a barátok. Nagyon hálás is vagyok érte. Én is nyugodtabb vagyok, amikor próbára megyek, vagy ha bármi más programom akad úgy, hogy tudom, a kisfiam biztonságban, megbízható jó közegben van, ahol körbe van rajongva. Ezt egyébként kifejezetten szereti is.

A No Sugar gyergyószentmiklósi zenekarként hódította meg Erdélyt és az anyaországot is. Más a közönség itt és ott?

Az a tapasztalatunk, hogy az anyaországi közönség talán egy kicsit jobban fel tud szabadulni egy koncerten. Számunkra viszont egyforma érzés, ugyanolyan lendülettel és szeretettel játszunk itthon és Magyarországon is egyaránt.

Énekesnőként mi a legnagyobb álmod?

Mostanában rengeteget gondolkodom ezen. Ahogy telnek az évek, én is változom és már más dolgok, sikerek jelentik az álmaim beteljesülését, mint öt-tíz éve.

Az igazat megvallva egyetlen nagy álmom van, mint énekesnő: az, hogy egy életre szóljon. Amikor a színpadon lehetek, akkor érzem igazán teljesnek magam.
Forrás: György Emília

Örökké vidám, élettel teli nő vagy. Mivel töltekezel?

Már egyre gyakrabban megyünk zenekari próbára, ami kicsit kimozdít a hétköznapi teendők darálójából. Érdekes módon fordítva is működik a dolog, hiszen amikor fáradtan hazaérek, a kicsi fiam mosolya teljesen feltölt. Emellett szeretek horgolni is. Ha jut időm filmet nézni, én közben horgolok és ez teljesen kikapcsol.

Hol találkozhatnak Veled a rajongók a közeljövőben?

Áprilisban már elkezdődnek a koncertek, ha a kedves olvasók elkezdik követni a zenekar oldalát, onnan értesülhetnek az aktuális információkról.

A szerzőről

Azt vallom, hogy minden pillanata és megnyilvánulása értékes az életnek. Meg azt is, hogy nehéz helyzetekben is meg lehet találni a fogódzókat, amelyek kisegítenek a gödör aljáról. Ilyen fogódzó lehet egy baráti beszélgetés, egy kellemes zene vagy éppen egy igazi, tartalmas szöveg elolvasása. Olyané, amely érzelmeket vált ki belőlünk, ami megérinti a bensőnket.

Az emberi dolgok érdekelnek. Legyenek nagyok vagy egészen aprók.

Ha Téged is, kövesd az oldalamat ITT!

Vagy írj nekem IDE!

Ha kíváncsi vagy olyan sztárokra, akik a család miatt egy időre felhagytak a karrierjükkel, kattints a lenti galériára!