Egy férfias szakma, ahová nagyon is betörtek a nők

orvos,karrierváltás,nő,programozó,szakma,férfias szakma,karrier,női váltó Forrás: unsplash
Dóri 28 éves, orvos, mégsem hord fehér köpenyt és a gyógyítás. Karriert váltott, kiderül miért és hogyan!

Dóri 28 éves orvos, aki látszólag sosem fogy ki a mosolyból. Ha ez a cikk a kórházi munkáról szólna, akkor most az következne, hogyan tud mosolyogva létezni a magyar egészségügyben? De nem erről lesz szó, mert Dóri orvos és karrierváltó, jelenleg egy programozó iskola diákja.. Mosolyog, mert úgy érzi, megtalálta az új karrierútját.

“Elvégeztem az orvosi egyetemet, majd radiológus rezidensként elkezdtem a szakképzést, nyolc hónapot töltöttem a közegészségügyben. Nem éreztem jól magam annyira, ahogy azt korábban elképzeltem. Eljött a válaszút pillanata, ami óriási belső konfliktust okozott: feladjam-e az orvosi pályát, amiért éveken keresztül dolgoztam vagy maradjak és reménykedjek, hogy hátha változik valami… Nehezen birkóztam meg ezzel a döntéssel én is és a családom is” – meséli.

Dóri abbahagyta a szakképzést, és két évig egy esztétikai magánklinikán dolgozott, de továbbra sem érezte a helyén magát. Váltani akart, de nem tudta még, hogy merre.

Egyre nyomottabb és feszültebb lettem – folytatja – végül a testem is jelzett, hogy ez így nincsen rendben. Körülbelül egy éve kiderült, hogy PCOS-em van (policisztás ovárium szindróma), melynek kialakulásában nagyban szerepet játszik a genetikai hajlam, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mellett a tartós stressz. Ez végképp megkongatta a vészharangot: mindenképp váltanom kell!

Teljes életmódváltás, diéta, rendszeres testmozgás és persze a lelki terhektől is meg kellett szabadulnom. Ebben az időszakban fejeztem be pont a 3 hónapos Udacity kurzust. Ez egy online kurzus, amelynek keretén belül az android applikáció fejlesztés alapjaival ismerkedtem meg, ezáltal belekóstoltam a programozásba. Nagyon élveztem! Ez adta meg a kezdőirányt, hogy akkor ezen az úton menjek tovább. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy pályaváltó lettem.”

A képzésben az tetszett Dórának a legjobban, hogy a programozásban másképp kell gondolkodni, mint amit előtte megszokott. “Megfogalmazódott bennem, hogy ezzel akarok foglalkozni. Nem, nem szeretnék már orvos lenni. Viszont jó lenne ötvözni az orvosi tudásomat a programozással” – emlékszik vissza a döntés pillanatára.

10 hónapja tanul a Codecool programozó iskolában, mert másfajta tudást, sokkal nyugodtabb és gyerekbarátabb munkakörnyezetet szeretne.

Az már közhely, hogy programozóhiány van Magyarországon. Az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének legutóbbi kutatása szerint országosan 25 ezer programozó hiányzik. Női programozókból pedig még nagyobb a hiány, pedig úgy tűnik, a cégeknek is elegük lett az elférfiasodott szakmából.

A teljes cikkért kattints a noivalto.hu-ra!