18 évnyi versem: szélbe szórt szavak, mert épp most kerültek kiadásra

Poós Zoltán,karantén,vers
Forrás: Fotó: Szellő Margit

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem biztos, hogy most van itt az ideje annak, hogy az ún. alkotó ember panaszkodjon. Most, amikor teljes iparágak vannak csődközelben. Mit számít ehhez képest az, hogy egy író 18 év után újra verseskönyvvel jelentkezett, ami március végén jelent meg? A felhő, amelyről nem tudott az ég. A könyv, amelyről nem tud senki.

Könyvesboltok: zárva, bookline: nyitva, oké, de a verseskönyvek nem kávékapszulák, amiket házhoz visznek. Állítólag nem ezek a vásárlói szokások errefelé. Talán vesznek könyvet online, talán nem, az biztos: 18 évet vártam erre verseskönyvre. A verseskönyv szent dolog, eszembe is jut a Ildewild zenekar híres kezdeményezése, a Support Your Local Poet!, mert hát a költő afféle kedves (vagy végtelenül ellenszenves) lény, akire úgy néznek, mint arra a gyerekre, aki bélyeget gyűjt Ninjago figurák helyett. 18 évig írtam. Ennyi idő alatt a gyerek is felnő. Ez a kötet is felnőtt, most lépett ki a nagyvilágba. Eredj kötet, állj meg a lábadon! Innen már a saját utadat járod! Felneveltem, elengedtem. De vajon kiengedi az ember a gyerekét abba a világba, ahol zárva vannak a könyvesboltok? Hol lesz a helye? Valljon s mikor leszön jó Budában lakásom! - kérdezi a Ninjago.

Azt írja Krasznahorkai, hogy az idő csak egy segédfogalom, amelyet valóságként élünk meg. Hogy mi a valóság, azt bezárva a négy fal közé egyre kevésbé tudja az ember, ahogy azt is, hogy melyik panasz jogos, melyik a színlelt betegség. Mert hát egy légüres térbe kijönni egy könyvvel (amire az ember közel két évtizede készül) az olyan, mintha az egész „meg sem történt volna”. Mint Calvino Ha egy téli éjszakán egy utazó című könyvének kóbor történetei. A kiadók már az őszi (azaz a karácsonyi) piacra terveznek, ebben az időszakban jelentetik meg azokat a műveket is, amelyeket végül nem hoznak ki könyvhétre, stb. Kit érdekel akkor már egy tavasszal publikált verseskönyv? Igaz, kit érdekel egyáltalán egy verseskönyv?

Ez adhat okot némi optimizmusra. Mert hát, úgyis mindegy. Verseskönyv, ez van, haver. Ninjago! Vannak versek, melyek vigasztalnak – és mit tegyen az ember? Felüti a saját könyvét, hogy aztán már csak akkor vegye kézbe, amikor évek múlva valamiért átrendezi a lakást. Ha már felüti, keres valamit arra a helyzetre, ami éppen van. Nézzük meg a Téglalap című verset az egyébként négyzet formátumú kötetben! Válasszunk ki egy versszakot, ami a türelemről szól, mert pont erre van szükségünk!

Mi lesz reggelre a hátramaradó sötétséggel?
Mi lesz a lombok között elakadó rádiószignállal
és az éjszakai csecsemősírással, ami megtanít
a türelemre, hogy aztán már mindig
türelmes legyél, mint amilyen türelmesek
az egymást riogató, majd összeálló
vízcseppek az ablakon.

Neki sem volt könnyű, vele sem volt könnyű

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Szabó Lőrinc élete
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kép
8 új szokás, amit az emberek továbbvinnének a járvány utáni világba

A koronavírus rengeteg változást hozott az életünkbe, rosszat és jót egyaránt. Új szokásokat is kialakítottunk, amelyek közül sokat a járványtól függetlenül is megtartanánk. Lássuk a 8 legjobbat!

Kép
Sorozat készül az erotikus filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről

Önéletrajzi ihletettségű sorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról.

Kép
Belegondolni is rémes: kőkemény diétájáról vallott a világ egykor legnépszerűbb szupermodellje

Évtizedek óta tudjuk, hogy szupermodellnek lenni nem könnyű: talán egyszerű munkának látszik, mégis nagyon sok olyan dolog van, amivel keményen meg kell küzdenie egy modellnek. Ilyen például az állandó diétázás.

Kép
Semmiből felbukkanó alvásprobléma a 2 évesnél és a megoldás

A kétéves kisfiam nagyon jó alvó. De tényleg. Meg is kaptuk már a férjemmel, hogy milyen jó dolgunk van. Csakhogy pár hete valami megváltozott.

Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem