18 évnyi versem: szélbe szórt szavak, mert épp most kerültek kiadásra

Poós Zoltán,karantén,vers
Forrás: Fotó: Szellő Margit

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem biztos, hogy most van itt az ideje annak, hogy az ún. alkotó ember panaszkodjon. Most, amikor teljes iparágak vannak csődközelben. Mit számít ehhez képest az, hogy egy író 18 év után újra verseskönyvvel jelentkezett, ami március végén jelent meg? A felhő, amelyről nem tudott az ég. A könyv, amelyről nem tud senki.

Könyvesboltok: zárva, bookline: nyitva, oké, de a verseskönyvek nem kávékapszulák, amiket házhoz visznek. Állítólag nem ezek a vásárlói szokások errefelé. Talán vesznek könyvet online, talán nem, az biztos: 18 évet vártam erre verseskönyvre. A verseskönyv szent dolog, eszembe is jut a Ildewild zenekar híres kezdeményezése, a Support Your Local Poet!, mert hát a költő afféle kedves (vagy végtelenül ellenszenves) lény, akire úgy néznek, mint arra a gyerekre, aki bélyeget gyűjt Ninjago figurák helyett. 18 évig írtam. Ennyi idő alatt a gyerek is felnő. Ez a kötet is felnőtt, most lépett ki a nagyvilágba. Eredj kötet, állj meg a lábadon! Innen már a saját utadat járod! Felneveltem, elengedtem. De vajon kiengedi az ember a gyerekét abba a világba, ahol zárva vannak a könyvesboltok? Hol lesz a helye? Valljon s mikor leszön jó Budában lakásom! - kérdezi a Ninjago.

Azt írja Krasznahorkai, hogy az idő csak egy segédfogalom, amelyet valóságként élünk meg. Hogy mi a valóság, azt bezárva a négy fal közé egyre kevésbé tudja az ember, ahogy azt is, hogy melyik panasz jogos, melyik a színlelt betegség. Mert hát egy légüres térbe kijönni egy könyvvel (amire az ember közel két évtizede készül) az olyan, mintha az egész „meg sem történt volna”. Mint Calvino Ha egy téli éjszakán egy utazó című könyvének kóbor történetei. A kiadók már az őszi (azaz a karácsonyi) piacra terveznek, ebben az időszakban jelentetik meg azokat a műveket is, amelyeket végül nem hoznak ki könyvhétre, stb. Kit érdekel akkor már egy tavasszal publikált verseskönyv? Igaz, kit érdekel egyáltalán egy verseskönyv?

Ez adhat okot némi optimizmusra. Mert hát, úgyis mindegy. Verseskönyv, ez van, haver. Ninjago! Vannak versek, melyek vigasztalnak – és mit tegyen az ember? Felüti a saját könyvét, hogy aztán már csak akkor vegye kézbe, amikor évek múlva valamiért átrendezi a lakást. Ha már felüti, keres valamit arra a helyzetre, ami éppen van. Nézzük meg a Téglalap című verset az egyébként négyzet formátumú kötetben! Válasszunk ki egy versszakot, ami a türelemről szól, mert pont erre van szükségünk!

Mi lesz reggelre a hátramaradó sötétséggel?
Mi lesz a lombok között elakadó rádiószignállal
és az éjszakai csecsemősírással, ami megtanít
a türelemre, hogy aztán már mindig
türelmes legyél, mint amilyen türelmesek
az egymást riogató, majd összeálló
vízcseppek az ablakon.

Neki sem volt könnyű, vele sem volt könnyű

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Szabó Lőrinc élete
Tovább olvasok
Kép
Csak biciklizni indultam a férjemmel, de belekerekeztem a halál torkába

Nem lehet úgy élni, hogy folyton arra gondolsz, talán ez az utolsó napod. A halál az mindig csak mással történik, nem? És mégis, elég egyetlen apró baleset, hogy megértsd, ennek az egésznek tényleg bármelyik pillanatban vége szakadhat...

Kép
Tünetmentesen is fertőz a koronavírus, de sokan félreértik, mit jelent a tünetmentesség!

A ProPublica egészségügyi szakújságírója, Caroline Chen alaposan utánajárt, mit érdemes tudni a COVID-19-ről, a tünetmentes hordozókról és arról, mit tehetünk a vírus leküzdéséért. És többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy sokan nem is tudják pontosan, mit jelent a tünetmentesség!

Kép
Napi horoszkóp szeptember 27.: a Mérlegek pihenéssel tölthetik az idejüket, a Halaknak új terveik vannak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
6 faktor, ami növeli a ráncok megjelenését – már fiatalabb korban is

Mindenki annak örülne a legjobban, ha a ráncok csak bőven 40 felett válnának problémává, de hogy ez tényleg így legyen, tenni kell a megelőzésért! A joy.hu összeállítása.

Kép
Eljött az őszi szortírozás ideje, mutatjuk, miktől szabadulj meg még ma

Alig várom, hogy legyen pár szabad órám, amikor végre megtisztíthatom az otthonomat a felgyűlt kacatoktól.

Kép
Mikor az anyós naponta kérdezett meg, hogy terhes vagyok-e már, muszáj volt megszabadulnom tőle

Kláriék nagyon akartak gyereket. Nagyon várták már az érkezését, ők is, és a család is. De egyáltalán nem segített nekik az, hogy az anyósa minden nap megkérdezte tőle, hogy megfogant-e már az unoka?

Kép
Próbáld ki Főrdös Zé házi energiaszeletét!

A legfrissebb Runner's World címlapján Fördős Zét láthatod, aki a belső oldalakon megmutatta kedvenc futóhelyét és a legjobb Street Kitchen futókaja receptjeit. Ízelítőnek íme a házi energiaszelet:

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem