Hogyan szoknak vissza a gyerekek járvány után az óvodába?

óvoda,karantén,felzárkózás Forrás: Getty
Mindenki várja már hogy véget érjen a karantén, és újra megnyíljanak az óvodák. Közben gondoljuk végig, hogyan készítsük fel a gyerekeket arra, hogy újra nagyobb közösségben lesznek és ezzel az is együtt jár, hogy be kell tartaniuk az ovik napirendjét. Fábián Henriette zuglói óvodapszichológust arról kérdeztük, hogy mire készüljünk fel, amikor véget ér a karantén.

Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy a karantén utáni helyzet megfelel-e egy nyári szünet utáni visszaszoktatásnak. Fábián Henriette kifejtette, hogy egy veszélyes járvány miatt következett be az óvodák bezárása az évnek annak a szakaszában, ami az óvodai élet egyik legizgalmasabb időszaka. A nyári szünetet megelőzi az egyre növekvő évvége-hangulat, a közös évzárás, a búcsú, a nagyok elballagása. Több lehetőség van a találkozásra a társakkal, nyáron az óvodai összevont csoportokban, vagy óvodán kívül, játszótéren lehetnek együtt a gyerekek, amire most nincs lehetőség.

Azzal is számolni kell, hogy a vírushelyzet és a karantén új tapasztalatokat jelent a gyerekek életében is, a szorongásaikat, élményeiket ugyanúgy “visszaviszik” az óvodai csoportba, ahogy korábban minden más életeseményüket. Abban különbözik ez a helyzet az eddigiektől, hogy itt egy közös alaptapasztalata van a gyerekeknek (karantén, illetve vírusveszély), így ennek a témának a megjelenésére is számítani kell. Ennek ellenére egészen biztos, hogy a gyerekek némi átmenet után könnyen vissza fognak szokni az óvodai életre. Érdemes őket felkészíteni erre, ha már tudjuk az óvodakezdés pontos idejét: fel lehet idézni a régi emlékeket, láthatóvá lehet tenni a gyerekek számára a hátralévő időt: ikszelhetünk a naptárban, téphetünk egyet az erre a célra készült papírvirág szirmaiból.

Nagyon fontos, hogy kerüljük a negatív kommunikációt és az óvodával való fenyegetést: az olyan megjegyzésekre, mint “alig várom, hogy visszamenj az óvodába”, "majd az óvónéni megnevel” semmi szükség. Felmerülhet az is, hogy ha a bezárt szülők között megnőtt a feszültség, ezek a konfliktusok a gyerekekben is nyomot hagynak. Ilyenkor van-e valami stratégia, amivel a gyerekek szorongásait csökkenteni lehet? Nos, Fábián Henriette szerint elsősorban azzal, hogy a szülők egymás között rendezik a konfliktusaikat, lehetőleg nem a gyerek jelenlétében, ami most tényleg nagy kihívás, de nem lehetetlen. A szülők konfliktusai egy gyerek számára mindig feszültséget jelentenek és nem várható, hogy egy gyerek ezzel megküzdjön.

Segíthetünk a gyerek számára érthetőbbé tenni a helyzetet azzal, ha röviden elmagyarázzuk, hogy veszekedtünk és ez előfordul a felnőttek között is. Fontos, hogy elmondjuk neki, hogy átbeszéltük egymással a dolgokat, és már minden rendben van. De a legfontosabb, hogy mindig mondjuk el neki, hogy az egész nem miatta történt. Mivel a gyerekek gondolkodása énközpontú, hajlamosak magukra venni sokmindent, és bűntudatot érezni miatta.

Miért rendezd be úgy az otthonodat, mintha egy óvoda lenne: 5 furcsa tipp: