Hogyan szoknak vissza a gyerekek járvány után az óvodába?

óvoda,karantén,felzárkózás
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mindenki várja már hogy véget érjen a karantén, és újra megnyíljanak az óvodák. Közben gondoljuk végig, hogyan készítsük fel a gyerekeket arra, hogy újra nagyobb közösségben lesznek és ezzel az is együtt jár, hogy be kell tartaniuk az ovik napirendjét. Fábián Henriette zuglói óvodapszichológust arról kérdeztük, hogy mire készüljünk fel, amikor véget ér a karantén.

Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy a karantén utáni helyzet megfelel-e egy nyári szünet utáni visszaszoktatásnak. Fábián Henriette kifejtette, hogy egy veszélyes járvány miatt következett be az óvodák bezárása az évnek annak a szakaszában, ami az óvodai élet egyik legizgalmasabb időszaka. A nyári szünetet megelőzi az egyre növekvő évvége-hangulat, a közös évzárás, a búcsú, a nagyok elballagása. Több lehetőség van a találkozásra a társakkal, nyáron az óvodai összevont csoportokban, vagy óvodán kívül, játszótéren lehetnek együtt a gyerekek, amire most nincs lehetőség.

Azzal is számolni kell, hogy a vírushelyzet és a karantén új tapasztalatokat jelent a gyerekek életében is, a szorongásaikat, élményeiket ugyanúgy “visszaviszik” az óvodai csoportba, ahogy korábban minden más életeseményüket. Abban különbözik ez a helyzet az eddigiektől, hogy itt egy közös alaptapasztalata van a gyerekeknek (karantén, illetve vírusveszély), így ennek a témának a megjelenésére is számítani kell. Ennek ellenére egészen biztos, hogy a gyerekek némi átmenet után könnyen vissza fognak szokni az óvodai életre. Érdemes őket felkészíteni erre, ha már tudjuk az óvodakezdés pontos idejét: fel lehet idézni a régi emlékeket, láthatóvá lehet tenni a gyerekek számára a hátralévő időt: ikszelhetünk a naptárban, téphetünk egyet az erre a célra készült papírvirág szirmaiból.

Nagyon fontos, hogy kerüljük a negatív kommunikációt és az óvodával való fenyegetést: az olyan megjegyzésekre, mint “alig várom, hogy visszamenj az óvodába”, "majd az óvónéni megnevel” semmi szükség. Felmerülhet az is, hogy ha a bezárt szülők között megnőtt a feszültség, ezek a konfliktusok a gyerekekben is nyomot hagynak. Ilyenkor van-e valami stratégia, amivel a gyerekek szorongásait csökkenteni lehet? Nos, Fábián Henriette szerint elsősorban azzal, hogy a szülők egymás között rendezik a konfliktusaikat, lehetőleg nem a gyerek jelenlétében, ami most tényleg nagy kihívás, de nem lehetetlen. A szülők konfliktusai egy gyerek számára mindig feszültséget jelentenek és nem várható, hogy egy gyerek ezzel megküzdjön.

Olvasd el ezt is!

Segíthetünk a gyerek számára érthetőbbé tenni a helyzetet azzal, ha röviden elmagyarázzuk, hogy veszekedtünk és ez előfordul a felnőttek között is. Fontos, hogy elmondjuk neki, hogy átbeszéltük egymással a dolgokat, és már minden rendben van. De a legfontosabb, hogy mindig mondjuk el neki, hogy az egész nem miatta történt. Mivel a gyerekek gondolkodása énközpontú, hajlamosak magukra venni sokmindent, és bűntudatot érezni miatta.


Miért rendezd be úgy az otthonodat, mintha egy óvoda lenne: 5 furcsa tipp:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Miért rendezd be úgy az otthonodat, mintha egy óvoda lenne: 5 furcsa tipp
Tovább olvasok
Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem