Hogyan szoknak vissza a gyerekek járvány után az óvodába?

óvoda,karantén,felzárkózás
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mindenki várja már hogy véget érjen a karantén, és újra megnyíljanak az óvodák. Közben gondoljuk végig, hogyan készítsük fel a gyerekeket arra, hogy újra nagyobb közösségben lesznek és ezzel az is együtt jár, hogy be kell tartaniuk az ovik napirendjét. Fábián Henriette zuglói óvodapszichológust arról kérdeztük, hogy mire készüljünk fel, amikor véget ér a karantén.

Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy a karantén utáni helyzet megfelel-e egy nyári szünet utáni visszaszoktatásnak. Fábián Henriette kifejtette, hogy egy veszélyes járvány miatt következett be az óvodák bezárása az évnek annak a szakaszában, ami az óvodai élet egyik legizgalmasabb időszaka. A nyári szünetet megelőzi az egyre növekvő évvége-hangulat, a közös évzárás, a búcsú, a nagyok elballagása. Több lehetőség van a találkozásra a társakkal, nyáron az óvodai összevont csoportokban, vagy óvodán kívül, játszótéren lehetnek együtt a gyerekek, amire most nincs lehetőség.

Azzal is számolni kell, hogy a vírushelyzet és a karantén új tapasztalatokat jelent a gyerekek életében is, a szorongásaikat, élményeiket ugyanúgy “visszaviszik” az óvodai csoportba, ahogy korábban minden más életeseményüket. Abban különbözik ez a helyzet az eddigiektől, hogy itt egy közös alaptapasztalata van a gyerekeknek (karantén, illetve vírusveszély), így ennek a témának a megjelenésére is számítani kell. Ennek ellenére egészen biztos, hogy a gyerekek némi átmenet után könnyen vissza fognak szokni az óvodai életre. Érdemes őket felkészíteni erre, ha már tudjuk az óvodakezdés pontos idejét: fel lehet idézni a régi emlékeket, láthatóvá lehet tenni a gyerekek számára a hátralévő időt: ikszelhetünk a naptárban, téphetünk egyet az erre a célra készült papírvirág szirmaiból.

Nagyon fontos, hogy kerüljük a negatív kommunikációt és az óvodával való fenyegetést: az olyan megjegyzésekre, mint “alig várom, hogy visszamenj az óvodába”, "majd az óvónéni megnevel” semmi szükség. Felmerülhet az is, hogy ha a bezárt szülők között megnőtt a feszültség, ezek a konfliktusok a gyerekekben is nyomot hagynak. Ilyenkor van-e valami stratégia, amivel a gyerekek szorongásait csökkenteni lehet? Nos, Fábián Henriette szerint elsősorban azzal, hogy a szülők egymás között rendezik a konfliktusaikat, lehetőleg nem a gyerek jelenlétében, ami most tényleg nagy kihívás, de nem lehetetlen. A szülők konfliktusai egy gyerek számára mindig feszültséget jelentenek és nem várható, hogy egy gyerek ezzel megküzdjön.

Olvasd el ezt is!

Segíthetünk a gyerek számára érthetőbbé tenni a helyzetet azzal, ha röviden elmagyarázzuk, hogy veszekedtünk és ez előfordul a felnőttek között is. Fontos, hogy elmondjuk neki, hogy átbeszéltük egymással a dolgokat, és már minden rendben van. De a legfontosabb, hogy mindig mondjuk el neki, hogy az egész nem miatta történt. Mivel a gyerekek gondolkodása énközpontú, hajlamosak magukra venni sokmindent, és bűntudatot érezni miatta.


Miért rendezd be úgy az otthonodat, mintha egy óvoda lenne: 5 furcsa tipp:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Miért rendezd be úgy az otthonodat, mintha egy óvoda lenne: 5 furcsa tipp
Tovább olvasok
Kép
Mi a trükk? Hogyan lesz egyformán sült a tükörtöjás sárgája és fehérje?

Nem ez az életem legfontosabb kérdése ugyan, de azért időről-időre elmerengtem rajta, miért fog ki rajtam egy egyszerű tükörtojás? Sok mindent kipróbáltam, míg végre rájöttem a tuti trükkökre.

Kép
Ezt mondja most a tudomány az idegesítő maszkviselésről

Egy friss tudományos kutatás valószínűsíti, hogy az arcmaszk viselése hozzájárul ahhoz, hogy még ha elkapjuk a koronavírust, akkor is kevesebb tünettel, vagy tünetmentesen úszhassuk meg a betegséget.

Kép
Miért is ne lehetne növényi alapú a palacsinta és a gofri?

Ez a vegán alaptészta hajdina liszttel és banánnal készül, egy kevés fahéjjal és vaníliával. Hidd el, megér egy misét!

Kép
Szoptatás a buszmegállóban és más mulatságos rajzok az anyaságról

Amikor még a vécén sincs nyugtod. Amikor hajnalban ébred, de csak hétvégén. Amikor titokban csokit eszel, nehogy észrevegye. Ismerős?

Kép
Mégis, hány különórára járjon a gyerek? És ki viszi el őt oda?

Ahogy elkezdődött a tanév, jól betábláztam a gyereket – meg magamat is. Aztán egy kicsit visszavettem. Elmesélem, miért.

Kép
Ezért olyan fontos, hogy hintázzon a gyerek!

Tudtad, hogy a hintázás sokkal több annál, mint egy remek szórakozás? Komoly fejlesztő hatással is van a kisgyermek mozgásfejlődésére, az egész idegrendszerére. A ritmusos mozgás ráadásul nyugtat és kikapcsol; lehetséges, hogy ezt keressük felnőttként is, egy hintaágyban ringatózva.

Kép
Palya Bea: „A gyászév kemény volt. De a végén újjászültem magam”

Mindig képes felállni a föltdről, a krízishelyzetekből értéket teremt. Megénekli az emberi örömöt és fájdalmat, terápiát nyújt hallgatóinak. A szeptember 24-i Éva Psziché Esten elmeséli, hogyan épült újjá a gyászfolyamat után, és miként válhatunk mi is áldozat helyett életünk hősévé.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem