Karafiáth Orsolya: A tükör

Karafiáth Orsolya: A tükör

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Gyerekek voltak, mikor összeházasodtak. Anya 19 évesen lett terhes velem.” Olvass bele Karafiáth Orsolyának a január-februári Éva magazinban megjelent írásába!

Ezért lehet az is, hogy legyűrhetnek még mindig a gyerekkori vágyaim. Például az érzés, hogy mindig másoknál a jobb! Megbéklyóznak a mai napig, holott már rég saját lakásom van, ahonnan nem kell elmenekülnöm. De még mindig bennem a furcsa lökés belül, hogy másoknál jobb, mások jobban csinálják. Másokhoz mindig át lehet menni, készül a friss kakaós csiga, a Zsuzsi mamája még a kenyeret is maga süti. Másoknál sosincs balhé, nem kell csöndben lenni, mert apa tanul, nem kell tekintettel lenni szegény anyánk fejfájására. Másoknál mindenki boldog, másoknál nem kiabál a nagymama, hogy „az én lányom sokkal jobbat érdemelt volna”, másoknál csend van, béke, rend. Másnak kellene lennem, egy másik lakásban.

Gyerekkoromban ha betért volna hozzánk valaki tévedésből, nem biztos, hogy kap vacsorát. Anya még nem ért haza, a hűtőben csak pár összegyűrt papír, apa kiette belőlük a sajtot, a túró rudit, a kolbászt, azt hitte, nem vesszük észre. Máshol! Máshol! Aztán elszégyelltem magam, olyan szép a mamám, mindig mindenki bámulja, szagolgatom a krémeit. És amikor ellép a tükörből, én rögtön belenézek, hátha egy-egy vonása még nem érte utol, és akkor az az én arcomra átkerül! Anyám már rég halott. Nem kéne lesnem a tükreit. De ha magamra gondolok, látom őt a pipereasztal előtt, keni az arcát. És talán ő sem önmagát látja viszont.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kép
Őrizd meg a magad és a családtagjaid ép elméjét online családi meditációval – októberben indul, és ingyenes

Herczegh Tímea pszichológussal az elmúlt években számos témában készítettem már anyagokat. Tudom, hogy fáradhatatlanul pörög az agya, és biztos voltam benne, hogy az embert próbáló karanténos időszak is valami újra inspirálja majd. És íme: Forgács Eszter pszichológussal közösen kidolgozták a tízhetes online családi meditáció anyagát, amely tavasszal debütált, a siker (és a várhatóan közelgő újabb karantén) pedig ismétlésért kiált.

Kép
A boldogság hat titka a tudomány szerint

Folyton boldogtalannak hisszük magunkat, panaszkodunk, hogy nem tehetünk meg bármit, amihez éppen kedvünk támad. Egy harvardi kutatásból készült könyv szerint 6 pontba sűríthető össze a boldogabb élet tiitka. Lássuk, mik ezek:

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem