Karácsonykor is környezettudatosan

Borítókép: Karácsonykor is környezettudatosan
Játékos felmérésben kérdezte felhasználóit a Vatera

A karácsonyi készülődés izgalmai közepette talán bele sem gondolunk, mennyit árthatunk ilyenkor a környezetünknek. Csupán az ajándékcsomagolás révén 10-15 százalékkal nő a papírfogyasztásunk év végén,1 az ünnepi dekorációhoz rengeteg műanyag terméket vásárolunk, a fényfüzérek és világító figurák pedig extra energiát fogyasztanak. Jó hír azonban, hogy az ünnepek alatt is egyre több figyelmet szentelünk környezetünk megóvására a Vatera friss felmérése2 szerint. Íme néhány tipp az online piactértől, hogy igazán zöld legyen a karácsony!

Dekoráljunk okosan!

A karácsonyt megelőző hetekben ünnepi köntösbe öltöztetjük otthonunkat. De miért ne lenne jó a tavalyi díszítés? Nem feltétlenül szükséges minden évben lecserélni a teljes kollekciót és több kilónyi műanyagot vásárolni. Az elkopott díszek helyett pedig válasszunk inkább környezetbarát anyagból készült darabokat – a megkérdezettek negyede is így tesz, sőt, a legtöbben (43%) saját készítésű dekorációt használnak. Idén legyen családi program az adventi koszorú vagy a karácsonyfadíszek elkészítése!

Ó, szép fenyő

Magyarországon évente 1,6-1,8 millió fenyőt vágnak ki az ünnepi időszak előtt3, azonban közel harmaduk nem talál gazdára, és egyenesen a hulladéklerakóban landol. Ugyanakkor egyre több család díszít műfenyőt, ahogy a vaterázók közel fele is (45%). Szintén népszerű a cserepes, illetve földlabdás karácsonyfa (20%), ami az ünnepek után a kert vagy a balkon állandó lakójává válhat. A visszaváltható fákat egyelőre kevesen választják (2%), pedig ezzel sokat tehetnénk a természetért, hiszen ezeket a fenyőket újra kiültetik a természetbe, hogy egy év elteltével ismét otthonunkat díszíthessék.

Ragyog rajta a sok gyertya

Az ünnepi dekoráció elképzelhetetlen hangulatvilágítás nélkül, ám a kevesebb néha több: inkább csak pár ízléses fényfüzért helyezzünk el, lehetőleg LED-es változatot, ahogy teszi ezt a vaterázók 80 százaléka is. Ha egy izzó kiég, ne vegyünk rögtön új égősort, elég csak azt az egyet pótolnunk – a válaszadók többsége (82%) is ezt a megoldást választja. Azzal is rengeteg energiát megspórolhatunk, ha éjszakára lekapcsoljuk a díszvilágítást. Erre szinte mindannyian odafigyelünk (90%), de ma már programozható változat is kapható, ami minden nap ugyanabban az időpontban automatikusan be- és kikapcsol.

Papír, papír hátán

Csupán az ajándékcsomagolás révén fejenként akár a 9 kilót is elérheti a papírfogyasztásunk év végén.1 Vagyis már azzal is sokat tehetünk bolygónk megóvásáért, ha a csomagolóanyagot eltesszük, és később újra felhasználjuk, ahogy a vaterázók többsége is szokta (51%). Ha pedig elszakadna a kibontás során, akkor a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk, akár csak a válaszadók 44 százaléka. A felmérés alapján a legtöbben (55%) még mindig a bolti csomagolópapírt részesítik előnyben, de jó hír, hogy textil tasakba, zsákba is sokan (30%) rejtik az ajándékokat. Sőt, olyanok is akadnak, akik saját készítésű csomagolópapírral (15%) kedveskednek szeretteiknek.

Elektromos eszközök a fa alatt

Elektromos fogkefe, szakállvágó vagy hajvasaló? Azzal is óvjuk környezetünket, ha energiatakarékos ajándékokat választunk! A megkérdezettek többsége ezt különösen fontosnak tartja (61%), és közel negyedük szintén ez alapján dönt, amennyiben az árban nincs lényeges különbség. Az áramfogyasztás mellett az elemvásárlás is jelentősen megnövekszik év végén, ezáltal tovább halmozzuk a káros anyagokat. A felmérés szerint a legtöbben nem szívesen vesznek elemmel működő ajándékot (45%), vagy legalábbis újratölthető modellel lepik meg szeretteiket (25%).

Környezetbarát ajándékok

Bár a többség (39%) még mindig az ár-érték arány alapján dönt az ajándékválasztásnál, közel ugyanennyien (37%) igyekeznek kézműves termékekkel kedveskedni szeretteiknek a felmérés szerint. Ez igazán jó hír a bolygónknak, mivel az ilyen termékek helyben, természetes anyagokból készülnek. Szintén bizakodásra ad okot, hogy a válaszadók közel negyede legszívesebben újrahasznosított vagy környezetbarát alapanyagból készült ajándékokkal lepi meg családtagjait.

Használt holmik a fa alatt

Egy antikvár könyvritkaság vagy nehezen fellelhető bakelit lemez egyedi és egyúttal fenntartható ajándék lehet. A felmérés szerint egyelőre egy szűk réteg (10%) vallja csak, hogy kimondottan azért ajándékoz használt tárgyakat, mivel ezáltal is óvni szeretné a környezetet. Akadnak, akik ezt még mindig kínosnak érzik (23%), míg a válaszadók ötöde használt ruhaneműt nem, de például műszaki cikket már tesz a fa alá. A többség (45%) szerint a használt holmik ajándékozásának leginkább elfogadható formája, ha karácsonyi adománygyűjtésre visszük el feleslegessé vált dolgainkat.

Kisült-e már a kalácsom

A karácsonyi vendégség során hihetetlen mennyiségű házi sütemény és más finomság cserél gazdát. A kutatás alapján szerencsére ilyenkor is nagy figyelmet fordítunk a fenntarthatóságra, és saját edénybe vagy elmosható dobozba tesszük a finom falatokat (93%). Emellett fontos, hogy a maradék ne a kukában landoljon, mint például a briteknél, ahol 25 millió karácsonyi pudingot dobnak ki év végén. 4 A válaszok alapján emiatt sem kell szégyenkeznünk: a megmaradt, még jó állapotú ételt a legtöbben (80%) lefagyasztják, vagy a rászorulóknak ajándékozzák (13%).

Nagykarácsony, nagytakarítás

Vajon belegondolunk-e az ünnepek előtti lázas takarítás során, hogy amíg otthonunkat ragyogóra varázsoljuk, mennyi káros anyag kerül a lefolyóba? Ma már számtalan környezetbarát, illetve bio tisztítószer közül választhatunk, és a megkérdezettek 20 százaléka is ezeket részesíti előnyben. Emellett természetes alapanyagokat is használhatunk, hiszen egy üveg ecet és egy kis szódabikarbóna csodákra képes – a vaterázók 42 százaléka is ezt vallja.