Az ünnepi munkamegosztás, ami tényleg működik

karácsony,díszítés,advent,készülődés Forrás: Getty Images
Nálatok ki intézi az ajándékvásárlást? És kinek a feladata karácsony előtt kitakarítani a lakást? No, és az ünnepi vacsoráért ki a felelős? Ha mindhárom feladat minden évben ugyanarra a személyre hárul – rád! – akkor épp itt az ideje, hogy bevezessetek néhány új ünnepi hagyományt.

Állítólag a december az év legvarázslatosabb időszaka. Állítólag. A valóságban azonban ez az a néhány hét, mikor túlhajszolt és stresszes édesanyák rohangálnak boltról boltra, hogy miután kisuvickolták az egész házat és elkészítették a tökéletes karácsonyi dekorációt, végre nekiállhassanak a minimum 4 fogásos ünnepi vacsorának. Nemek közötti egyenlőség ide vagy oda, az ünnepi készülődés nagy része a legtöbb háztartásban a mai napig a nőkre hárul.

Apuka játszik, anyuka mosogat

A helyzetet tökéletesen szemlélteti egy néhány évvel ezelőtti felmérés. Brit kutatók 2 ezer háztartást vizsgáltak meg az ünnepi időszakban, és azt találták, hogy míg az édesanyáknak 24 különböző feladatot kell ellátniuk a készülődés során, addig az édesapák mindössze 5 tevékenységből veszik ki a részület. Igen, jól olvastad, az apukák összesen 5 dolgot csinálnak. De várj, míg elmondjuk mi is volt ez az öt feladat... Karácsony idején a brit apukákra hárul az ünnepi pulyka felszeletelése, ők töltögetik újra a vendégek kiürült poharait, és még a szemetet is hajlandók kivinni a családi ramazuri után. Ha pedig ez még nem lett volna elég, ők segítenek a gyerekeknek kibontani a fa alatt sorakozó ajándékokat, és az is az apukák reszortja, hogy az új játékokat a gyerekekkel együtt ki is próbálják. És hogy eközben mit csinálnak a brit anyukák? Gyakorlatilag egyben tartják az egész házat.

A nők és a karácsonyi stressz

Hasonló, bár kevésbé részletes kutatást két évvel ezelőtt itthon is készítettek. Valószínűleg senki nem fog túlságosan meglepődni, ha le is lőjük a poént. Igen, a magyar háztartások nagy részében ugyancsak a nőkre hárul szinte minden készülődéssel kapcsolatos feladat. Hogy mi mindent csinálnak ünnepek idején a magyar férfiak? Nos, a megkérdezettek úgy látták, hogy a legfőbb feladatuk a karácsonyfa felállítása és feldíszítése. Ennyi. Ha ez megvan, gyakorlatilag hátra is dőlhetnek, hiszen a felmérés szerint minden más munka, úgy, mint a bevásárlás, a takarítás, vagy éppen a főzés a nőkre hárul. A nők túlhajszoltságának pedig meg is van az eredménye. Egy nemzetközi kutatásban a megkérdezett magyar nők 40 százaléka ugyanis arra kérdésre, hogy mit jelent számára a karácsony, azt felelte, hogy gyakorlatilag nem mást, mint stresszt. A stresszt kiváltó tényezőként a legnagyobb arányban, 44 százalékban az előkészületeket (tervezés, főzés) jelölték meg. Ez pedig, lássuk be, nagyon szomorú. A nők harmada ezen kívül azt is elmondta, hogy örülne, ha családja többet segítene neki a karácsonyi előkészületekben, minden második válaszadó pedig azt szeretné, ha feszültségmentesebb lenne számára az ünnep.

karácsony,mézeskalács
Forrás: Getty Images

Legyen mindenkinek öröm az ünnep. De most komolyan!

Persze, valószínűleg a legtöbben így szocializálódtunk. Ezt a felállást láttuk szüleinktől, ráadásul a média, a reklámok a filmek is azt sulykolják, hogy az ünnepi előkészület, és annak minden kimerítő feladata bizony a nők dolga. De nem lenne mindenkinek jobb, ha a karácsonyt a család minden tagja ugyanúgy tudná élvezni? Ha nem egy emberre tolnánk minden feladatot, hanem mindenki közösen kivenné a részét a készülődésből? De, igen, valószínűleg mindenkinek jobb lenne. Ennek megvalósítása pedig nem nagy ördöngősség, csupán nyitottság és akarat kérdése.

Lássuk is, hogyan kezdjünk neki!