Karácsonyi konfliktuskezelés avagy hogyan olvasszuk fel a fagyos hangulatot?

advent,konfliktuskezelés Forrás: Shutterstock
A karácsony általában a családi összejövetelek ideje – de mit tegyünk, ha előre tudjuk, hogy konfiktus várható Segítünk felülkerekedni a megpróbáltatásokon! Részlet a 2018-as Éva Adventben megjelent írásból.

A férjemmel a karácsonyt egyik évben az én szüleimnél, másik évben az ő családjánál töltjük. Idén az anyósomék jönnek hozzánk, és már előre rettegek. A férjem anyja mindent kritizál és állandóan irányítani akar, méghozzá annyira agresszív formában, hogy folyton úgy érzem, tojáshéjon kell járnom a saját otthonomban. A sógornőm meg minden adandó alkalommal nyíltan kérdőre von, hogy mikor szülök már, holott a férjemmel már eldöntöttük, hogy nem akarunk gyereket. Mindig az lesz a vége, hogy ők uralják az ünnepet, én pedig halálosan kimerülök és dühös leszek rájuk.
LOLA VÁLASZA: Ha nehéz természetű rokonaid vannak, készülj fel rájuk jó előre. Dolgozzatok ki a férjeddel még az anyja érkezése előtt viselkedési irányelveket. Ha a helyzet elmérgesedik, kérd meg a párodat, hogy járjon közben érted. Légy tudatában annak, hogy valószínűleg úgyis kritizálni kezd majd az anyósod, így amikor megtörténik, nem ér készületlenül. Kipróbálhatod azt is, hogy felveszel egy lelki golyóálló mellényt, amiről minden szurkálódás lepattan. Ha az anyósod rosszmájú megjegyzést tesz, csak mosolyogj édesen és felelj így: „Ez igazán érdekes, köszönöm szépen!” Aztán folytasd úgy, ahogy addig csináltad. A sógornődnek is próbálj meg előre kitalálni valami szellemes választ. Ha megint felhozza, hogy miért nincs még gyereked, nevetve mondj valami olyat, hogy „biztos cipővásárlással voltam elfoglalva” (helyettesítheted valamivel a saját érdeklődési körödből). Egy vicc segíthet megelőzni, hogy továbbgyűrűzzön a kínos konfiktus. Ha semmi nem válik be, menj ki a szobából azzal, hogy hozol egy pohár vizet.

karácsony,konfliktuskezelés
Az összeállítást teljes egészében az Éva Advent különszámban olvashatod!