Kapjon-e a gyerek zsebpénzt a házimunkáért?

konyha,apa,fiú,szülő,gyerek,mosogatás,házimunka
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Úgy tűnik, erről a dologról is elmondható, hogy mindenki másképp csinálja. De vajon kinek van igaza? Melyik a jó megoldás?

Melyik a célrvezetőbb? Ha azt tanítjuk a gyereknek, hogy a kemény munkáért fizetség jár, vagy azt, hogy a házimunka minden családtag feladata és nem jár érte jutalom?

Akik nem fizetnek érte

Kinga havonta ad zsebpénzt 9 éves fiának és 11 éves lányának, ám ezt a gyerekek nem a házimunkáért kapják. Ami nem jelenti azt, hogy nem lennének otthon feladataik: nekik kell például enni adni a kutyájuknak, felsöpörni, és a nagytakarítás alól sincs felmentés, ezt a család mindig közösen intézi. Kinga szerint ezekből a feladatokból a család minden tagjának ki kell vennie a részét. “Mert mi van akkor, ha a szülők fizetnek a gyerekeknek a házimunkáért, a gyerekek pedig úgy döntenek, hogy bizonyos feladatokat nem éri meg elvégezni nekik? Akkor a szülőnek két lehetősége marad: vagy megengedi, hogy a gyerekei ne végezzenek házimunkát, vagy növeli az érte járó fizetséget. És szerintem egyik sem valami jó megoldás.”

Juli hasonló módon havi zsebpénzt fizet 10 és 5 éves gyerekeinek. Ők ezt perselyben gyűjtik és arra költik, amire szeretnék. “Azt szeretném, ha azt tanulnák meg: a kemény munka és a másoknak nyújtott segítség nem mindig köthető a pénzhez” – mondja Juli. “Ha egy család vagy egy közösség tagjai vagyunk, akkor azért nem jár fizetség.”

És mi történik akkor, ha a gyerekek elmulasztják elvégezni a feladataikat? A zsebpénz akkor sem lesz kevesebb egyik családban sem, igyekeznek inkább más módon rávenni őket a pótlásra. Például nem nézhetnek tévét, vagy addig nem mehetnek a játszótérre, amíg nem pótolták be, amit elfelejtettek vagy ellustálkodtak.

Akik fizetnek érte

Szilvi gyerekei még kicsik ahhoz, hogy segítsenek a házimunkában, de azt tervezi, hogy ha elég nagyok lesznek ahhoz, hogy feladatokat lehessen rájuk bízni, fizetni fog nekik érte. “Én nem érzem azt helyesnek, ha csak úgy kap zsebpénzt a gyerek, és nem tesz érte cserébe semmit” – mondja. Szilvi úgy gondolja, nem minden feladatot egyformán honorál majd: az olyan alapvető dolgokért, mint a beágyazás vagy a levetett ruhák elpakolása hazaérkezés után nem jár majd fizetség. A portörléssel vagy a mosogatással viszont kereshetnek egy alapösszeget. Ha pedig ezen felül önként is vállalnak majd feladatokat – például meglocsolják a virágokat –, akkor kaphatnak érte plusz pénzt, hogy érezzék: az extra erőfeszítésért elismerés jár. Szilvi azt tervezi: az otthon vállalt feladatokért általános iskolás korukig kéthetente, középiskolás koruktól havonta fizet majd a gyerekeinek, hogy hosszabb távon is megtanulják kezelni a pénzt.

Gergő már a gyakorlatban is alkalmazza a házimunka pénzzel való honorálását, sőt, arra is tanítja gyerekeit, hogyan osszák be a megkeresett pénzt: tegyenek félre belőle, tudatosan költsenek, és szánjanak arra is belőle, hogy másoknak segítenek vele. “A munka és a pénz a való világban is összefüggenek, csak meg kell találni a megfelelő eszközöket arra, hogy megtanítsuk a gyerekeknek ezeket az összefüggéseket.”

gyerek,lány,virágok,terasz,locsolókanna,locsolás,öntözés
forrás: Unsplash

Amit a szakértő mond

Rédei Zsuzsanna pedagógiai szakpszichológus szerint minden szülőnek saját joga eldönteni azt, hogy ad-e egyáltalán zsebpénzt – és természetesen az anyagi lehetőségein múlik, hogy tud-e adni. De nem kell aggódni: a gyerek ugyanis nem fog később jobban bánni a pénzzel akkor sem, ha kapott zsebpénzt, és az sem válik kárára, ha nem adnak neki.

A legfontosabb, ami befolyásolni fogja a pénzzel való bánásmódját, az a szülői minta.

Ha azt látja, hogy a szülők megbeszélik a családi pénzügyeket, megvitatják, mi az, amire nincs pénz, még spórolni kell rá, akár havonta félretenni, akkor természetesnek fogja venni a pénz létezését. Ha soha nem említjük a pénzt, akkor nem fogja érezni a súlyát, rakhatunk mögé akármilyen szabályrendszert. Ha pedig a pénz veszekedés tárgya, akkor csak a feszültségforrást látja majd benne.

Olvasd el ezt is!

Ha úgy döntünk, hogy kapjon a gyerek zsebpénzt, akkor fontos, hogy a szülők között legyen egyetértés: mi az, amiért adunk. Sokan azt választják, hogy legyen egy fix havi apanázs – ez főleg kamaszkorban nagyon fontos, amikor a gyerek már önállóan jön-megy, és vannak olyan helyzetek, amikor kell, hogy legyen nála pénz. Az már egy következő döntés, hogy ezen felül jutalmazzuk-e még bármiért. A szakember szerint zsebpénzt egyébként óvodás korban nincs értelme rendszeresen adni a gyereknek: a család helyzetétől és a gyerek érettségétől függően felső tagozatos vagy középiskolás korban ajánlatos inkább bevezetni.

Szakértőnk szerint a két szélsőség között van az igazság abban a kérdésben, hogy a házimunkáért fieztünk-e a gyereknek. Azt ajánlja: legyenek házimunkák, amiket a gyereknek kötelessége megcsinálni, már felsőtagozatos, de főleg középiskolás korban. Olyan házimunkát adjunk neki, amit biztosan el tud végezni és lehetőség szerint a saját életteréhez kötődik. Ez lehet akár a szobájának a rendben tartása vagy takarítása. Ezért pedig öngól lenne fizetni, hiszen a végén csak azért fog rendetlenséget csinálni, hogy pénzt kapjon a rumli felszámolásáért.

A jutalmazást olyan feladatokért vezessük be, ami valamiféle plusz és a családnak segítség.

Ha például egy nagyobb gyerek a nyári szünetben otthon van és hétköznap levágja a füvet, így a hétvége egynegyede nem azzal megy el, hogy a család rendberakja a kertet, hanem el tudunk menni egy csúszdaparkba vagy bárhová. Ilyenkor jó, ha éreztetjük vele azt, hogy ez nagy könnyebbség a családnak. De ne mi döntsük el önkényesen, mi az a plusz feladat, amit rábíznánk. Sok vitát megelőzhetünk azzal, ha megbeszéljük, mi az, amit a gyerek szívesen elvégezne, mi az, amivel tehermentesítene minket, mi pedig ezt honoráljuk is a zsebpénzzel. Rédei Zsuzsanna szerint ez megegyezés tárgya. Ezzel azt is üzenjük a gyereknek, hogy van választási lehetősége – hiszen mi sem jelentkezünk olyan állásra, aminek a feladatköre nem lenne vonzó számunkra. Ajánlhatunk neki például tizenöt lehetőséget, amiből ő kiválaszt hármat – és így mindenki elégedett lesz.

Szakértőnk


Rédei Zsuzsanna pedagógiai szakpszichológus, a MentaLife Pszichológiai, Mozgásfejlesztő és Logopédiai Központ alapítója.

Bár többet segítene a gyerek és kevesebbet kockulna? Erre is van megoldás:

Nézd meg a galériánkat> 13 kép
Így tarthatod távol a gyereket a képernyőktől
Tovább olvasok
Alacsony szénhidráttartalmú menü egy hétre

A szénhidrátszegény diéta az egyik leghatékonyabb módja – nyilván a sport mellett – hogy megszabaduljunk némi súlyfeleslegtől. Ha nem ez lenne a célod, akkor is érdemes időközönként beiktatnod a hétköznapokba, hiszen így egészségesebben és változatosabban táplálkozhatsz.

Megjelent a szeptemberi Éva!

Bukott háziasszonyok főzőkurzust tartanak. Miért vágyunk annyira a sematikus romantikus történetekre? Gyereklányok változtatják meg a világot. Olvasd el ízelítőnket a szeptemberi Éva magazinból!

Tiniként választották az anyaságot, majd jöhetett a karrier

Persze régen nagy divat volt, hogy nagyon fiatalon szülnek a nők, mára ez már megváltozott. Összeszedtük hát azokat, akik nagyon fiatalon váltak édesanyává, mára pedig már világsztárokká váltak.

Új divat hódít, avagy legyen minden MENTES!

Ha belépünk egy boltba, hiperbe vagy bármilyen élelmiszerekkel foglalkozó egységbe, biztos, hogy azonnal feltűnik, hogy külön elkülönített rész van fenntartva az úgynevezett MENTES dolgoknak. Mert ételallergiával élni nem egyszerű és főleg nem költséghatékony. De ma már divat lett mindenből a MENTES élelmiszereket keresni.

Ebből tudtam, hogy véget ért a házasságom – elvált férfiak vallomásai

Nehéz pontosan meghatározni, mikor jön el az a pillanat, ahonnan egy házasság menthetetlenné válik. Általában utólag tisztul ki a kép.

Az olimpiai bajnoknő kiharcolta, hogy a Nike megváltoztassa szponzorációs alapelveit a terhes sportolók esetében

A hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix szerint a sportolónőket „többé nem szabadna büntetni azért, mert gyerekük születik”. Ezt követően a Nike megváltoztatta a terhes sportolókkal való együttműködési szerződését.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem