Érzelmi hullámvasút - így kezeld a kamasz hangulatingadozásait!

kamasz,hangulatingadozás,érzelmek,szülő,veszekedés,konfliktus,pszichológus,Deliága Éva
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nincs mese, pokoli nehéz, de az a jó hír, hogy elmúlik, addig pedig bírd ki megkattanás nélkül. Ez ugyanis így teljesen normális.

Egyszer majd kicsattan az örömtől, máskor pedig baromi dühös? Már nem kisgyerek, de még nem felnőtt, te pedig kezeld ezt az egészet, mert te vagy a szülő.

Szülőnek lenni nem könnyű, a kamaszkor pedig próbára tesz. Te is tanácstalanul forgatod a fejed, hogy ki ez a hisztérika és hol van a gyerekem? Vagy nem érted, hogy miért zárkózik be már megint a szobájába, és miért nem jön elő? Nyugi, azért te próbálkozz nyugodtan, türelmesen, mert ettől még szeret téged és szüksége is van rád, csak jól titkolja.

Deliága Éva pszichológus szerint érdemes szem előtt tartani, hogy ez az időszak a gyereknek sem könnyű.

Egyszer lent, egyszer fent

A kamaszkor nem csak pszichés, hanem biológiai, hormonális szempontból is rendkívül megterhelő időszak. Ezek a háttérben zajló hormonális hatások okolhatók a hangulatingadozásokért, melyek heves reakciókat eredményezhetnek, relative apró kiváltó inger kapcsán is. Egy kamasz az egyik pillanatban képes szélsőségesen lelkesedni valami iránt, teljesen felvillanyozódni, majd a következő pillanatban átélhet nagyfokú indulatot, aztán hirtelen szomorúság lehet úrrá rajta. Saját maga számára sem könnyű ez az időszak, néha ő sem érti, hogy miért érez és viselkedik ennyire szélsőségesen.

A szülő jól teszi, ha sok türelemmel és nagymértékű empátiával viszonyul mindehhez, ha nem így tesz, elmélyítheti a konfliktust gyermekével. Nem könnyű toleránsnak lenni, azonban az jó hír, hogy ez az időszak is lecseng, a fiatal felnőttkor beköszöntével jóval stabilabb, kiegyensúlyozottabb lesz már a gyermekük. Jó lenne ezt az időszakot különösebb szülő-gyerek kapcsolati sérülés nélkül átvészelni. Ehhez azonban engedni is kell a kamaszt, amellett, hogy az új, tágabb határok kialakításához őt is partnerként be kell vonni.

Olvasd el ezt is!

Fontos tudni, hogy:

A kamaszkor szélsőséges időszak, amiben nem ritka, hogy a serdülő határokat feszeget. Kipróbál dolgokat, szerepeket vesz fel, új szokásokat alakít ki és megy a barátai után. Ha mindezt úgy teszi, hogy közben a bizalmi kapcsolata megmarad a szülővel, akkor nincs nagy ok aggodalomra. Ha azonban egy kamasz nagyon zárkózott, hetekig levert, láthatóan alacsony az önbecsülése és sehol sem érzi jól magát, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ugyanilyen figyelmeztető tünet lehet az kifelé vagy önmaga ellen irányuló agresszió, önsértő vagy deviáns viselkedés is.

A kamaszkor főbb kérdései közé tartozik a: Ki vagyok én? Miért jöttem a világra? Kinek vagyok fontos? Mi lehet belőlem? Ezeken a témákon megterhelő gondolkodni, sok bizonytalanság érzetet hozó. Ez az önmagára irányuló figyelem kívülről tűnhet borús hangulatnak, azonban ez az állapot életkori sajátosság inkább. A hangulati ingadozás, a függetlenségre való törekvés és a gyerekes viselkedés gyakori váltogatása, a lobbanékonyság és a kiszámíthatatlanság éppúgy jellemző lehet, mint az eltöprengés, magába fordulás”

Tovább olvasok
5 tuti tipp az alkohol semlegesítésére

Bizonyára a legtöbbünkkel megesett már, hogy ünnepi alkalmak során vagy éppen legnagyobb szívbánatunkban a pohár fenekére néztünk, melyet másnapra már egész biztosan erősen meg is bántunk.

Miért olyan nehéz hagyni kirepülni a gyerekemet?

Második élet adatik a nőnek azzal, hogy gyereke születik. Véget ér az az élete, amelyben önálló lényként tekinthetett magára. Onnantól haláláig anya lesz, csak éppen ezzel az anyasággal egyre kevesebb konkrét teendője van.

Pszichopaták a filmvásznon – miért tartjuk őket vonzónak?

Hogyan lehet szeretni egy sorozatgyilkost? Szimpatizálni egy szkizofrén páriával, akit az erőszak fűt? A forgatókönyv íról ezt is megoldják, nyilván.

4 tökéletes szín amit nyári esküvőn viselhetsz

A nyár nem csak a kánikula, de az esküvők szezonja is. Fehéret, feketét nem illik viselni, iratlan szabály, hogy pirosat sem, mert nem szokás túlöltözni a menyasszonyt. Mutatok négy színt, amivel biztos nem lősz mellé és konkrét ruhákat is ajánlok a webshopokból.

Egy mozdulattal keverheted ki a legolcsóbb ablaktisztítószert

Ujjlenyomat, por, sár, esőnyomok. Te milyen vegyszert használsz ellenük: bolti ablaktisztítót, ecetet, alkoholt? Ha épp egyik sincs otthon, nekünk is van egy tuti tippünk.

Napi horoszkóp június 25.: az Oroszlánok felelősségteljes feladatban mérettetik meg magukat, a Bakok ragaszkodnak az elveikhez

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas dolgokat tudhatsz meg ugyanis az egyes csillagjegyekből!

Ha gyakran lehülyézed magad, azon nem ártana változtatnod

Iskolás srácok ballagnak az utcán. – Akkora egy barom vagyok! – mondja a középső, egy szimpatikusan torzonborz kölyök. Nagyot csap a kezében cipelt hátizsákra. – Tudtam a megoldást, mégis elszúrtam a dogát! – Ekkora idiótát még nem látott a világ – vicsorogja, és dühös futással köszönés nélkül maga mögött hagyja a többieket.

Napi horoszkóp június 25.: az Oroszlánok felelősségteljes feladatban mérettetik meg magukat, a Bakok ragaszkodnak az elveikhez

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas dolgokat tudhatsz meg ugyanis az egyes csillagjegyekből!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem