Egy édesanya vallomása: Miért nem iszom egy kortyot sem a házi karantén alatt

alkohol,bor,édesanya
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Anna mindig szerette a jó borokat. Esténként szívesen ivott meg egy-egy pohárral a vacsora mellé – a koronavírus-járvány miatt azonban egyik napról a másikra teljesen lemondott az alkoholról. Döntésének okáról ő maga mesélt egy életmód magazinnak.

Március közepén, amikor a koronavírus-járvány miatt az egész család a négy fal közé szorult, Anna egy nagy lépésre szánta el magát. Elhatározta, hogy a házi karantén ideje alatt nem fog alkoholt inni. Lássuk, miért döntött így.

Ne értsetek félre, még most is imádom a jó borokat és a színes koktélokat. Számomra teljesen normális volt, hogy hetente 4-5 alkalommal elkortyolgassak néhány pohár bort a vacsorám mellé. Szeretem, ahogy az alkohol kicsit eltompít, ahogy minden viccesebb lesz tőle és ahogy az aggódó gondolatok néhány órára az agyam hátsó részébe szorulnak. Mégis, mikor kiderült, hogy a koronavírus miatt beláthatatlan ideig házi karanténba kell vonulnunk, rögtön tudtam, hogy eljött az ideje változtatni.

bor,alkohol
forrás: Getty Images

Őszinte leszek, egy kicsit bonyolult a kapcsolatom az alkohollal. Mint sokan mások, én is tinédzserként ittam először. A problémám csak annyi, hogy egészen tini korom óta nehezemre esik megálljt parancsolni magamnak, ennek pedig az az eredménye, mindig kicsit többet iszok a kelleténél. Az iszogatás aztán másnap gyötrő fejfájás és rosszullét formájában áll bosszút… Nem egyszer történt meg már az is, hogy másnaposan inkább beteget jelentettem a munkába, mert nem voltam képes összeszedni magam. A barátaim ilyenkor mindig azzal viccelődtek, hogy na, már megint elkaptam a koktél-influenzát.

És bár 7 évvel ezelőtt édesanya lettem, ami azzal is együtt járt, hogy talán kicsit jobban megismertem és felismertem önmagamat, még mindig túlságosan könnyen elcsábulok egy pohár bor láttán. Sőt, a valóság az, hogy igazából csak akkor tudok megállni egyetlen pohár bornál, ha az üveg már kiürült… Számomra komoly erőfeszítésbe telik megállni, hogy a második poharat egy harmadik is kövesse.

Nem gondolom, hogy alkoholista lennék, azt viszont tudom és érzem, hogy változásra van szükségem.

Hogy miért szeretnék józan maradni a karantén idején?

A férjemmel jobban kijövünk, ha nem iszom. Többször észrevettem már, hogy amikor kicsit spicces vagyok, a nyelvem is sokkal csípősebb, és apróságok miatt is képes vagyok piszkálódni. Így is kihívás lesz hetekig a négy fal között összezárva élni, nem szeretném, hogy az alkohol miatt több legyen köztünk a súrlódás.

Jobb anya szeretnék lenni. Az egyik kisfiam első osztályos, a kisebbik jövőre megy iskolába. Azon kívül, hogy valószínűleg egyikőjük sem szeretne egy folyton másnapos otthoni tanító néni mellett tanulni, szeretném minél elviselhetőbbé tenni számukra a bezártságot. A kicsi még csak ötéves, nem tudom, hogy mennyit ért meg ebből a mostani helyzetből, és nem is nagyon tudja még megfelelően kifejezni az érzéseit. Napi szinten kitör belőle a hiszti, a földön fetrengős jelenetei pedig igencsak próbára teszik a türelmemet. Ezekben a helyzetekben nagyon tudatosnak kell lennem, mert csak így tudom visszatartani a dühömet – vagy éppen a könnyeimet. Másnaposan, fejfájástól gyötrődve biztos vagyok benne, hogy sokkal hamarabb elszakadna bennem az a bizonyos cérna. Mindkét gyerekem olyan anyát érdemel, aki százszázalékosan jelen tud lenni, ehhez pedig arra van szükségem, hogy letegyem az italt.

Józanul sokkal jobban tartani tudom magamat a napi rutinhoz. Elterveztem, hogy minden reggel felkelek majd hatkor, hogy a napot egy kis otthoni edzéssel nyissam meg. Felpumpálom a vérnyomásom, felszabadulnak a boldogsághormonok és bízom benne, hogy így sokkal energikusabban tudom majd végigvinni a napot.

Végezetül úgy érzem, hogy már csak azért is fontos józannak maradnom, hogy otthonról rendesen dolgozni tudjak. Ha iszom, az agyam ködös lesz, a másnap is csak félgőzzel megy. Ha nem szeretném, hogy a home office kifogjon rajtam, ezt az lépést muszáj lesz megtennem.

Olvasd el ezt is!

És hogy mit csinálok majd az esti borozgatás helyett?

Egy stresszes nap után az esti egy-két pohár borom eddig hozzátartozott a lefekvés előtti rituálémhoz. Segített ellazulni, és a hátam mögött hagyni a munkát. Tisztában vagyok vele, hogy a kikapcsolódást nem szabadna kizárólag az alkohollal összekötnöm, ezért is szántam el magam rá, hogy új szokásokat iktassak be az életembe. Olyan szokásokat, amik – az alkoholhoz hasonlóan – segíthetnek kilépni kicsit a mókuskerékből. Tudom, nagy váltás lesz, de eldöntöttem, hogy minden este elkortyolok majd egy finom gyógyteát egy jó könyv mellé. A tea megnyugtat majd, és ellazít, míg egy izgalmas regény abban segíthet, hogy kiszakadjak egy félóra-órácskára a valóságból és egy olyan világba lépjek, ahol hagyhatom szárnyalni a képzeletemet.

A tervem már megvan, és bízok annyira magamban, hogy képes is legyek tartani magam hozzá. Aztán pedig… Ki tudja.

Ki tudja. Lehet, hogy soha többé nem is fogok a boros pohár után nyúlni.


Muszáj beszélni róla: 6 őrült film alkoholista nőkről

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Muszáj beszélni róla: 6 őrült film alkoholista nőkről
Tovább olvasok
Kép
SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem