A szexrobotok itt vannak a nyakunkon és még nem tudjuk, hogy milyen hatással lesznek a mentális egészségünkre

robot,szexrobot
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A szex és a robotika két olyan dolog, ami hosszú évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget, a 21. században pedig már kéz a kézben járnak egymással.

Harmony, az élethű szexbaba

Amikor 1495-ben Leonardo DaVinci megtervezte az első robotot, még biztos nem gondolta, hogy a jövőben az emberiség majd szexuális célokra is fel fogja használni őket. Az utóbbi évtizedek robbanásszerű technológiai fejlődése a robotika terén is rengeteg új felfedezést és találmányt hozott magával. A korábban csak sci-fikben látott mesterséges intelligencia ma már jelen van a mindennapjainkban, bárki segítséget kérhet Siritől vagy Alexától.

A robotika a szexiparban is teret nyert, a régóta népszerű szexjátékok mellett megjelentek a szexrobotok is. Ezek a szexbabák nem egyszerűen az önkielégítést szolgálják, sokkal inkább partnerként vannak jelen az emberek életében. A felfújható szexbabák ötletét továbbfejlesztő szexrobotok képesek mozogni, érzelmeket kifejezni, sőt akár beszélni is.

Az amerikai Matt McMullen, aki a szexrobotokat gyártó Realbotix cég alapítója, 2018-ban egy új technológiával rukkolt elő. Harmony az új robot olyan mesterséges intelligenciával van ellátva, ami lehetővé teszi, hogy az ember beszélgessesen vele. A megrendelő kiválaszthatja Harmony testalaktát, arcát és személyiségét is. A baba pedig az ismerkedő fázisban gyűjt információkat a partneréről, amiket a későbbi beszélgetések során képes felidézni. Egy ilyen babát ma már bárki megvásárolhat, akinek van rá felesleges hárommillió forintja.

Az utóbbi években egyre több helyen jelentek meg olyan bordélyok, ahol azok próbálhatják ki a szexbabákat, akiknek nincs pénzük egy sajátra. Ilyen bordély van már Moszkvában, Torontóban, de Olaszországban is. A szexrobotok amikről eddig csak a filmekben léteztek, most már tényleg itt vannak a nyakunkon és nem tudni, milyen hatással lesznek a társadalomra.

A digiszexualitás csak egy másik szexuális orientáció

A digiszexualitás nem teljesen új keletű jelenség és nem is feltétlenül rossz. A fogalmat Neil McArthur és Mark Twist egyetemi professzorok vezették be, akik a szexualitás és a technológia viszonyát kutatták. Szerintük minden olyan szexuális cselekedet, amihez felhasználjuk a technológiát digiszexualitásnak számít. Ide tartozik, ha valaki internetes társkeresőt használ, vagy pornót néz, esetleg szexchatel. Ez a digiszexualitás első hulláma.

A második hullám már kevésbé mindennapos, az ember ilyenkor magához a technológiához vonzódik, nem egyszerűen közvetítőként használja azt. Japánban már évek óta népszerűek a különböző randijátékok, ahol a felhasználó játékkarakterekkel folytathat kapcsolatot, a 35 éves Makihiko Kondo feleségül is vette a szeretett karaktert Hatsune Mikot. McArthur szerint a digiszexualitást el kéne fogadnunk, mint egy újfajta szexuális orientáció és nem szabad a digiszexuális embereket ugyanúgy megbélyegezni, mint a homoszexuálisokat.

Campaign Against Sex Robots

A szexrobotok a digiszexualitásra is nagy hatással lehetnek, hiszen ők már nem csupán hologramok vagy szoftverek, hanem fizikailag is létező partnerek. A szexrobotok és a digiszexualitás normalizációját azonban nem mindenki támogatja. Kathleen Richardson a Montfort University professzora 2015-ben írt tanulmányt arról, hogy a szexrobotok elterjedésének milyen negatív hatásai lehetnek. Azóta a tanulmány alapján egy mozgalom is létrejött, a Campaign Against Sex Robots szerint a szexrobotok inkább károsak, mintsem hasznosak az emberiségre nézve. A CASR szerint a technológia már most is problémát okoz a mindennapi kapcsolatok fenntartásában. Egyre több fiatal érzi magát magányosnak, ezt pedig nem valós kapcsolatokkal, hanem az online térben próbálják orvosolni. Ha az élethű szexrobotok a mindennapjaink részévé válnak az elmagányosodás még nagyobb méreteket ötlhet. Hogyha a gyerekeink hozzászoknak ahhoz, hogy a technológia az élet minden területén pótolni képes az egyént, a társadalom előbb utóbb szét fog hullani.

De nem az elmagányosodás az egyedüli probléma. Richardson szerint a szexrobotok azt a hamis képet keltik az emberekben, hogy pénzzel szeretet, szerelmet vásárolhatunk. Pénzzel létrehozhatjuk a számunkra ideális szeretőt, egy gondoskodó partnert, ez viszont a lehető legtávolabb áll a valóságtól. Az a fiatal, aki a szexrobotok világában szocializálóik teljesen máshogy fog a szerelemhez és a kapcsolatokhoz viszonyulni. Azt az illúziót keltheti az emberekben, hogy a szex és a szerelem egy árucikk, amit bárki bármikor megvásárolhat. Ez már önmagában is problémát jelent és mivel a szexrobotok használóinak nagy része férfi, a nők tárgyiasítása még inkább felerősödhet. Aki tulajdonaként tekint egy robotra, akivel szexuális együttlétet folytat és akihez érzelmek fűzik, könnyen lehet, hogy valós egyénekre is tulajdonként fog tekinteni. Richardson tisztában van a szexrobotok pozitív hatásaival. Nem utasítja el azt a fajta hozzáállást, amely szerint az ilyen robotok segíthetnek a magányos, problémákkal küzdő embereken vagy tapasztalat szerzésként, tanulási lehetőségként tekint a robotokra. Azonban úgy véli, hogy a szexrobotok nagyobb kárt fognak okozni a társadalmunkban, mint hasznot és a szexiparra fordított pénzt más, hasznosabb technológiák fejlesztésére kellene fordítanunk.


Olvassátok el ezeket a tweeteket, amik tökéletesen bemutatják a kapcsolatunkat a technológiával!

Nézd meg a galériánkat>16 kép
16 elképesztően szellemes tweet, amely hajszálpontosan mutatja be az ember viszonyát a technológiával
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Mesterséges szerető
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 3.: a Skorpiók ügyei jól alakulnak, a Bakokban túlteng az energia

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ma is izgalmas üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Kép
Kicsúszik a kezükből az irányítás? Meghan és Harry az Instagram miatt aggódnak

A "királyi" felületeket már nem használhatják, új profiljuk pedig egyelőre nincs.

Kép
A természetes izzadásgátlás 6 alapelve

Egyszerű életmódbeli változtatások segítségével is megelőzhető, vagy csökkenthető a hónalj izzadása és a szagok intenzitása. Mutatjuk, mire figyelj oda!

Kép
Hogyan ismertem fel egy hajléktalanban egy régi ismerőst?

Franciska egy kis faluból jutott be a budapesti bölcsészkarra, és megrázó találkozás részese volt. Megírta, elmeséli.

Kép
Elbuktak a homeopátiás szerek, bye-bye, gyógyhatás!

Nincs olyan homeopátiás szer, amelynek klinikai vizsgálata során bármilyen gyógyhatást lehetett volna bizonyítani. Ezért júliustól nem is lehet rájuk így hivatkozni. Vagyis, aki ilyet vásárol, az legfeljebb a gyógyulás hitét veszi meg.

Kép
8 meglepő eset, amikor az evolúció megismételte önmagát

Az evolúció témaköre rengeteg izgalmat tartogat. Cikkünkben azokat a kérdéseket járjuk körül, hogy mi is az a konvergens evolúció, és miért lehetséges, hogy többször is létrejönnek szinte ugyanolyan fajok.

Kép
A tudomány szerint a gének határozzák meg a párválasztásunkat

Úgy tűnik, nem a tudatos döntések sorozatával jutunk el választottunkhoz, hanem a biológiai adottságaink, ösztöneink irányítanak bennünket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem