Jó eszköz-e a zsebpénz arra, hogy megtanítsd bánni a gyereket a pénzzel?

lány,persely,malac,kalapács,pénz,zsebpénz
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

U

Utánajártunk mikor és hogyan van értelme zsebpénzt adni a gyereknek, és mi kell elsősorban ahhoz, hogy jól bánjon majd a pénzzel.

Szakértőnk


Rédei Zsuzsanna pedagógiai szakpszichológus, a MentaLife Pszichológiai, Mozgásfejlesztő és Logopédiai Központ alapítója.

Sok szülő gondolja azt: azzal tanítja meg leginkább a gyerekét jól bánni a pénzzel, ha minél előbb rendszeres heti vagy havi apanázst juttat neki. Aki pedig nem ad, könnyen érezheti úgy, hogy ezzel elmulaszt valamit, nem tesz eleget azért, hogy felkészítse a gyereket az életre. Holott önmagában azzal, hogy kezébe adtuk a pénzt, még semmit sem tettünk azért, hogy értelmesen költse el, jól ossza be vagy ésszerűen spóroljon vele. Rédei Zsuzsanna pedagógiai szakpszichológus szerint szülőként jogunk van eldönteni, élünk-e a zsebpénz lehetőségével: “Adhatunk zsebpénzt és kitűzhetünk a gyerek elé célkitűzéseket, de jó, ha közben tudatában vagyunk: a gyerek elsősorban a pénzzel kapcsolatban is a szülői mintához fog viszonyítani. Leginkább az fogja befolyásolni, hogy a gyerek mit tesz a zsebpénzzel, hogy mi magunk hogyan bánunk a pénzzel. Amikor egy gyerek azt látja, hogy a szülők beszélgetnek a pénzről – például megvitatják, mi az, amire éppen nincsen pénz és majd a következő hónapban engedhetik meg maguknak –, akkor természetesnek veszi a létezését. Ám ha a szülők soha nem említik a pénzt, vagy éppen veszekedés tárgya közöttük, akkor hiába adnak zsebpénzt a gyereknek, ő csak a feszültségforrást látja majd benne vagy nem érzi a súlyát akkor sem, ha szabályrendszert kerítenek köré. Érdemes tehát először ezt átgondolni.”


Olvasd el ezt is!

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk zsebpénzt adni a gyereknek, és fontos nekünk, hogy jól bánjon a pénzzel, akkor tegyünk róla, hogy tudjon is róla, mit jelent az, hogy pénz – tanácsolja a szakértő. “Hozzuk szóba a gyerek előtt és beszélgessünk róla. Ne zárjuk ki őt a család anyagi helyzetéből – ez persze nem jelenti azt, hogy egy anyagi krízishelyzetbe mindenképpen be kell vonni a gyereket, hiszen azzal szorongást okozunk neki. De egészséges keretek között igenis fontos beszélgetni a pénzről és az értékéről.”“A másik dolog, ami fontos: a szülők között legyen egyetértés abban, hogy milyen keretek között adnak zsebpénzt. Például legyen ez egy fix havi összeg – ez főleg kamaszkorban nagyon fontos, hogy vehessen a gyerek egy szendvicset vagy egy üdítőt. Egyszerűen vannak olyan élethelyzetek, amikor kell, hogy a gyereknél pénz legyen. Az további döntés kérdése, hogy ezen felül jutalmazzuk-e még bármiért. Egészen kis korban ennek nincs értelme. Azon kívül, hogy egészségesen beszélgetünk arról, hogy mi mennyibe kerül, vagy azt mondjuk, amikor elmegyünk vásárolni és a gyerek kinéz valamit: – Ezt nem veszem meg neked, mert túl drága, de nézzük meg, mi az, ami 300 Ft alatt van, akkor veszünk egy olyat.”

És hogy mikor érdemes pénzt adni a gyerek kezébe? “Zsebpénzt iskolás korban érdemes elkezdeni adni, de kitolható akár a felső tagozatig, ezt mindenki a saját helyzetétől függően eldönti – folytatja Rédei Zsuzsanna. – Vannak olyan helyzetek, amikor fontos a pénz, például lehet egy olyan negyedik osztályos is, aki már egyedül jár haza és jó időben már el tud nyalni egy fagyit, ha van nála 300–400 Ft zsebpénz. Az élethelyzet és a gyerek érettségének függvényében kell ezt mérlegelnünk. Az biztos: óvodás korban nincs értelme rendszeresen pénzt adni a gyereknek.”

A gyereknevelésben a filmek is segíthetnek – már ha olyan jók, mint ezek:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Érzékenyítő filmek - akár gyerekeknek is
Tovább olvasok
Kép
A karfiol egy igazi szuperzöldség, rengeteg jótékony hatással!

Telis-tele van tápanyagokkal, sokféleképp felhasználható, és rengeteg jótékony hatása van, amik miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

Kép
Napi horoszkóp október 19.: az Ikreket gyengéd szálak fűzik valakihez, a Skorpiók büszkék lehetnek magukra

A hét első napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Hogyan hat a párkapcsolatra, ha a nő pornót néz?

A pornófogyasztók harmada nő: milyen hatással van a pornó a párkapcsolatukra?

Kép
Vásárolj tudatosan: 10 bőrhatású darab, ami van olyan jó, mint az igazi

El is érkeztünk a bőrhatású darabok igazi szezonjához, mert bár a melegebb hónapokban is bevethető egy-egy ilyen darab, az igazi sikerszériájukat mindenképpen a hűvösebb időszakban élik.

Kép
Hogyan lett a fiam szobatiszta egy nap alatt?

Ahogy idén beléptünk az óvodakezdés évébe, több fronton is kezdtem kapni a hol vicces, hol pedig nyomatékos megjegyzéseket, hogy lassan el kellene hagyni a pelenkát a fiamnál. Volt, hogy teljesen jól fogadtam a kotnyeleskedést, volt, hogy magamban fortyogtam. De azért én is tudtam, hogy eljött az idő. Igaz az az “idő” még potom 9 hónap volt akkor, szóval nem hajt senkit a tatár.

Kép
Napi horoszkóp október 18.: a Bikáknak több önbizalomra van szükségük, az Ikrek nagy lépésre készülnek

A hét utolsó napján sem érdemes kihagyni a horoszkópodat, hisz mára is izgalmas dolgokat tartogatnak az egyes csillagjegyek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem