Jelek, amik leleplezik a párodat már félrelépés előtt

Borítókép: Jelek, amik leleplezik a párodat már félrelépés előtt Forrás: Getty Images/Emilija Manevska
A micro cheating egy új fogalom a párkapcsolatok szótárában. Megalkotója egy ausztrál párterapeuta és coach, Melanie Schilling, akinek definíciója szerint ez nem más, mint „mini-hazugságok sora” a párkapcsolatban, amelyeket azonban érdemes figyelembe venni, mert a hűtlenség és megcsalás előfutárai.

Honnan ismerheted fel a micro cheating-et?

Olyan látszólag jelentéktelennek tűnő cselekvésekről van szó, amelyeknek azonban igenis van súlya, hiszen már azt jelzik, hogy a párod érzelmileg és fizikálisan is a kapcsolaton kívülre fókuszál.

„A micro-cheating egyik formája, amikor a párod titokban párbeszédet indít a közösségi médiában valakivel, közben rád és a kapcsolatotokra panaszkodik vagy ebbe a kategóriába tartozik az is, amikor valakit más néven ment el a telefonján, csak hogy ne fogj gyanút.” – magyarázza Schilling.- „Mindez már annak a jele, hogy titkos flörtölés indult a párod és egy harmadik személy között.”

Itt tehát még egyáltalán nem olyan komoly dolgokról van szó, mint a csók, a szex vagy a randizás, amelyek már egyértelműen a hűtlenség kategóriájába tartoznak.

A micro-cheating olyan akciókat jelent, amelyek első pillantásra teljesen ártalmatlannak tűnnek, hiszen látszólag semmi nem történt. Ám az ilyen viselkedés, ha fény derül rá, a kapcsolatban komoly károkat tud okozni, hiszen megtépázza a bizalmat, tönkreteheti a biztonságérzetet.

Milyen konkrét jelekre figyelj, amelyek micro-cheating-nek számítanak?

  • Ha a párod egy ismeretlennel veszi fel a kapcsolatot Instagramon vagy Facebookon, üzeneteket ír neki, annak reményében, hogy fel tudja vele venni a kapcsolatot
  • Ha párod mindig és szinte azonnal reagál egy bizonyos személy Insta-sztorijaira, üzeneteket írogat neki
  • Randi applikációkat használ titokban, és ha lebukik, azt mondja, csak kíváncsiságból, szórakozásból teszi
  • A csetfolyamot, üzeneteket folyamatosan törli, némítja az üzenetek hangjait, nehogy gyanút fogj
  • A flörtölős üzeneteket hamis, ártalmatlannak tűnő név alatt menti: így lesz a Tinderen megismert Johannából Karcsi a könyvelésről
  • Ha minden alkalmat megragad egy kis flörtre és beszerzi a másik Insta-profiljának címét, hogy kapcsolatban maradhasson vele
  • A kapcsolati státuszát titokban tartja vagy homályosan utal rá („Bár kapcsolatban élek, de már rég nem az igazi”)

Akkor most tilos még a flört is?

Egyáltalán nem, de hatalmas a különbség az ártalmatlan flört és a partner folyamatos félrevezetése között. Teljesen természetes, hogy megnézünk más férfiakat, nőket és vonzónak találjuk őket és egy-egy kacsintás és mosoly is belefér.

„Az életünkben rengeteg olyan személy volt, van és lesz is, akit vonzónak tartunk. Az, hogy házasok vagyunk vagy párkapcsolatban élünk, nem jelenti azt, hogy vakságot fogadtunk volna.”- mondja a párterapeuta.

Egy párkapcsolat többek között a bizalomra épül, éppen ezért nem megoldás, ha kényszeresen kontrollálod a partneredet, rendszeresen átkutatod a holmiját és végigböngészed a telefonját. A bizalom, a megfelelő kommunikáció és a tisztelet egy jól működő kapcsolat építőkövei. Ha állandóan úgy érzed, hogy a párod hűtlen vagy valamit eltitkol előled, nem az a megoldás, hogy nyomozni kezdesz utána, érdemes inkább rákérdezni és megbeszélni, mi okozhatja benned a rossz érzést és hogy valóban van-e okod az aggodalomra.

Tudtad? Íme 10 tény a hűtlenségről: