Játszótéri etikett - 8 íratlan szabály, amit ha mindenki betart, szülőként is jól érezhetjük magunkat

Borítókép: Játszótéri etikett - 8 íratlan szabály, amit ha mindenki betart, szülőként is jól érezhetjük magunkat Forrás: Canva (goceris)
A nyári szünet derekán járunk. Nagy általánosságban elmondható, hogy a városi gyerekek - és szüleik - a levegőn töltött idejük jó részét a játszótereken töltik. Ez az a placc, amiért a porontyok rajonganak, az anyukák többségének pedig feláll a hátukon is a szőr. Pedig csak néhány szabályt kellene betartani, és mi szülők is jobban éreznénk magunkat.

Az elmúlt héten több konfliktusnak voltam szem- és fültanúja (megtapasztalója) a budapesti játszótereken, mint egész évben. Az anyukák elkezdték visszaszámolni a heteket a következő nevelési, tanítási évig. Vannak olyan íratlan szabályok, amik mentén játszva mi felnőttek is jobban éreznénk magunkat.

1. Amikor belépünk a kapun, köszönünk.

Még akkor is, ha nem ismerünk senkit. Alapvető illendőség, tisztelet a másik felé. Az orvosi rendelőbe, óvodába, iskolába se megkukulva megyünk be. Ezután közvetlenül…

2. Nem csak becsukjuk, hanem bezárjuk a kaput.

Nem lehet elég óvatosnak lenni. Már egy kétéves gyerek is ki tudja nyitni kilincs segítségével az ajtót. Nagyon gyorsan megtörténhet a baj.

3. A játszótér területén nem végezzük el a kis- és nagydolgainkat.

Igen többesszámban. Ahogy mi sem húzzuk fel a szoknyánkat és toljuk le a fehérneműnket, úgy a gyerekkel se csináljuk meg ugyanezt. Ez nem csak intimitás, de higiéniai kérdéskör is. Talán másnap abban a zugban számol el egy kisgyerek 10-ig a bújócska közben. Drogériákban ma már lehet kapni papírból készült biliket. Használjuk közterületen inkább azokat.

4. Közös tulajdon

A játszótérhez tartozó közös játékok esetén az játszhat vele, aki hamarabb elkezdte. Elvenni tőle nem ér, ám miután végzett a játékkal, otthagyta, ismét szabad a préda.

5. Magán tulajdon

A gyerekek szeretnek egymás játékaival játszani. Életkori sajátosság, hogy mindig a másé kell. Ám mindig az adott gyerek dönti el, hogy odaadja-e a játékát. Nem a szülő. Gondoljunk csak bele, ha odajönne hozzánk az anyukánk és arra kérne, hogy

csak 10 percre adjuk kölcsön a szomszédasszonynak a telefonunkat, ne aggódjunk, csak megnézi, csak egy kicsit játszik vele és visszaadja, mit szólnánk?

Ne hozzunk kellemetlen szituációba senkit.

6. Szabad más gyerekére rászólni?

Tipikus eset, ahogy mikor anyuka nem figyel, a gyerkőc kétmarokra szórja a homokot a többi gyerek szemébe, szájába, hajába. Van jogunk ahhoz, hogy megneveljük más utódját? Nincs. De a szülőtárs figyelmét egész nyugodtan felhívhatjuk a konfliktusra.

Előfordulhat, hogy a problémás gyermek szülője direkt nem szól a csemetéjére, mert úgy véli, abból rengeteget tanulhatnak a gyerekek, ha az anyukájuk nem rohangál oda folyton beavatkozni. De ez örök vita lesz, az egyik szülő ilyen, a másik olyan. Álljunk odébb, ha nem jutunk dűlőre.

7. Enni vagy nem enni? Ez itt a kérdés.

Sok szülő nem szereti, ha a játszótéren eszik a gyereke, és bizony paprikás lesz attól, ha a mi kinti uzsonnánk miatt, követelést támaszt felé a kicsikéje. Mások a szabályaink, ezzel nincs gond, de legyünk tekintettel másokra. Ne kezdjük el engedély nélkül körbekínálni mindenkit.

8. Nem akarok idegen anyákkal beszélgetni a gyerekük székletéről.

Sok anyuka az anyatársak miatt nem szeret játszótérre menni. Mert úgy gondolja, attól, hogy a gyerekeik együtt játszanak, nekik nem kell barátkozniuk. Figyeljünk oda! Ha nincs meg a kémia, ne nyomuljunk!

A játszótér nem az anyukákért van, első sorban nem nekik kell, hogy tetszen vagy ne tetszen. Nem azért járunk játszótérre hogy mi jól érezzük magunk, hanem azért, hogy a gyerek szórakozzon. A gyereknek gyerek a játszótársa nem az üres játszótér. Örüljünk, ha van kivel játszani.

Nézd meg a játszótérrel kapcsolatos galériánkat is!