Összehajtható játékszőnyeg: praktikus DIY projekt 12 lépésben

játékszőnyeg,diy Forrás: Éva magazin / Mollie Makes / Anna Alicia
Többé nem jelent gondot a játék utáni rendrakás! Ez a zseniális, zsákká alakítható játékszőnyeg megoldja a problémát.

Ez a cikk az Éva magazinban jelent meg először.

Játékokkal teleszórva minden, ameddig a szem ellát és még azon is túl – ismerős a kép? Ez maga a mennyország az apróságoknak, te azonban boldog lennél, ha ritkábban kéne legókockákra lépned.

Varrd meg ezt a puha játékszőnyeget, amelyen a gyerek jól eljátszik, utána pedig egyetlen mozdulattal bepattintod a patentot, meghúzod a zsinórt, és a szőnyegből pillanatok alatt zsák lesz. És azt még nem is mondtuk, hogy mindkét oldala használható.
Keress játékos mintájú anyagokat, hogy szőnyeged dizájnja egyedi legyen, de ha úgy jobban tetszik, dolgozz egyszínű anyagokkal.

Készíts összehajtható játékszőnyeget!
Hozzávalók
  • 1-1 m mintás, egymással harmonizáló színű anyag
  • 0,5 m kontrasztos színű anyag
  • 1 m könnyű bélésanyag
  • 3,5 m zsinór (0,5 cm vastag)
  • 2 szett patent
  • 1 patentnyomó
  • 1 db 42x42 cm-es papír
  • 50 cm kötél
  • biztosítótű
  • szabókréta
1. lépés
Terítsd a papírt lapos felületre. Kösd a kötéldarab egyik végét egy ceruzára, közel a hegyéhez. Mérj ki belőle 42 centit és vágd el. A kötél végét fogd a papír egyik sarkához, és feszesen tartva, mintha körző volna, rajzolj vele egy ívet a papírra, hogy negyedkört kapj. Vágd ki a körcikket a papírból.
2. lépés
Használd a negyedkört sablonnak, ezzel fogsz kört rajzolni az egyik mintás anyagra. Jelöld be a sarkak helyét az anyagon, hogy a cikkek pontosan illeszkedjenek egymáshoz, amikor körbemozdítod a sablont. Vágd ki a megrajzolt kört, majd a szélétől 1,5 centivel beljebb rajzolj még egy kört: az a 1,5 centi lesz a ráhagyás.
3. lépés
Terítsd ki a bélésanyagot, majd a másik mintás anyagot terítsd rá a színével felfelé. Terítsd rá az előzőleg kivágott darabot a színével lefelé, és pontosan vágd körbe a kört.
4. lépés
A szélét így készítsd: hajtsd félbe a kontrasztos színű anyagot a hossza mentén a színével összefordítva. Jelölj és vágj le belőle 3 csíkot, 9 cm szélesen. Végy két darabot, a rövidebb felüknél fogd össze a színükkel összefordítva és varrd végig a szélektől 1 centire. Ismételd meg ezt a harmadik darabbal is, hogy egy hosszú csík legyen a 3 darabból. Vasald le a varrásnál. Hajtsd félbe a fonákjával a kapott csíkot a hossza mentén, és simítsd le.
5. lépés
Helyezd az összehajtott csíkot a két szövet közé, a nyitott szélével a körök széle felé fordítva. Igazítsd össze végig a széleket és tűzd is össze 1,5 centire a széltől, hozzátűzve a bélést is. Amikor a kezdőponthoz érsz, a csík végeit igazítsd egymásra 2 centi hosszan, és vágd le a fölösleget.
6. lépés
Nyisd szét a csík végeit és kétszer 1 centi hosszúságban hajtsd őket a visszájukra. Nyomd le és tűzd vissza, 2 centi távolságot hagyva a végek között.
7. lépés
Vágj egy 9x18 centis darabot a csíkhoz is használt anyagból. Hajtsd félbe a hossza mentén a színével összefordítva, majd tűzd össze és varrd végig a szélei mentén, felül nyitva hagyva. Fordítsd ki a színére, és simítsd le. Helyezd a két réteg anyag között a csík két vége között hagyott részbe. Ellenőrizd, hogy a nyitott fele van-e kívül, és igazítsd a kör széléhez. Tűzd a helyére.
8. lépés
Varrd körbe a kört a szélétől 1,5 centire, követve a krétavonalat, és hagyd nyitva 5 centi hosszan. Vágd le a ráhagyást 1 centire. Fordítsd ki a színére a kört, hogy a bélés belül legyen.
9. lépés
Simítsd le és a kör belső szélétől 1 centire varrd végig. Ez megtartja a rétegeket, ugyanakkor lezárja a nyitva hagyott részt.
10. lépés
Hogy be tudd fűzni a zsinórt az így kapott hüvelybe, egyik végében rögzítsd a biztosítótűt, ami segít végigvezetni a zsinórt a hüvelyben. Ha már befűzted a zsinórt, terítsd ki a szőnyeget, és ellenőrizd a széleket, hogy minden egyben van-e és nem túl rövid-e a zsinór. Tedd egymásra a végeket 1,5 centi hosszan, és vágd le a felesleget. Tűzd össze a végeket, ahol egymásra tetted, majd cikcakkban varrd végig, hogy biztosítsd.
11. lépés
Vágj egy 4x4 centis négyzetet a szél anyagából. Hajtsd be 1 centire körben a széleket és helyezd a zsinórra a végek találkozásánál, a színével kifelé. Varrd végig a széleket.
12. lépés
Rögzítsd a patentok pozitív oldalait a fül két sarkára, majd hajtsd be és jelöld meg a szőnyegen is, hogy hová kerül a másik felük. Szereld helyükre azokat is, majd pattintsd össze, hogy takarják a zsinórt, amikor kiteríted a szőnyeget.