Vajon akkor is idegenkedni fogunk egymástól, ha elmúlik a járvány?

lelkem,psziché,idegen
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Elkerüljük egymást, hiszen mindenki gyanús, bárki lehet vírushordozó. Az a biztos, ha tartjuk a többméteres távolságot, nem igaz? Visszahúzódunk a biztonságosnak vélt buborékunkba – hm, nem is olyan rossz így. Vajon ez már mindig így marad?

Amikor kimegyünk sétálni, hirtelen irányt változtatunk, ha a sarkon feltűnik valaki. Amikor kijutunk a zöldbe – mert mi azért elmegyünk egyet-egyet kirándulni a környékre –, és szembejön egy másik túrázó, kifordulunk az ösvényen, arccal az erdőnek. A múltkor pedig a boltban magam is észrevettem, hogy gyanúsan méreget egy hölgy.Tartjuk a távolságot, nem fogunk kezet – bizonyítva, hogy nincs nálunk fegyver –, már a könyökünket sem érintjük össze – azt a könyököt, amelynek hajlatába az előbb beletüsszentettünk?

Hol van az ártatlanság vélelme? Inkább a „bűnösséget” feltételezzük, vagyis az alapállás az, hogy a másik akár fertőző is lehet. A másik – vagyis az idegen. Mindennek persze evolúciós gyökerei vannak, elődeinknek akár a túlélése is múlhatott azon, hogy kellően óvatosak, kellően gyanakvóak voltak-e.

Ez tulajdonképpen teljesen normális – végül is világjárvány van, nem igaz?

De azért két fontos kérdés felmerül itt.

Az egyik az, hogy meg tudunk-e állni a bizalmatlanság egészséges szintjénél. Vagy az, hogy most legálisan idegenkedhetünk másoktól, arra is felhatalmaz, hogy mindazt, ami rossz, ráruházzuk arra, aki nem mi vagyunk, aki más, aki idegen? A történelem szolgáltatott már csúnya példákat az ilyen típusú gondolkodásra.

Ennek jó ellenszere, ha a másság elfogadását magunkban kezdjük. Öleld magadhoz mindazt, amit magadban is furcsának találsz: a freudi elszólásaidat, a bizarr álmaidat, a csúnya gondolataidat. Ha elismered, hogy ez szintén te vagy, kevésbé lesz igényed arra, hogy mindezt a sötétséget másra vetítsd (vagyis projektálj).A másik kérdés pedig az, hogy a járvány után vissza tudjuk-e építeni a bizalmat. A jóhiszeműséget. Azt a feltételezést, hogy a másik – az idegen – akár egészséges, akár jó szándékú, akár rendes is lehet. Képesek leszünk-e ismét a jót feltételezni, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik?

Az én válaszom az, hogy igen. És a tiéd?


Az biztos, hogy a járvány mindannyiunk életét megváltoztatja. Íme 5 dolog, amit mi másképp fogunk csinálni:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 dolog, amit nem kezdek újra a járvány után
Tovább olvasok
Kép
Mi a trükk? Hogyan lesz egyformán sült a tükörtöjás sárgája és fehérje?

Nem ez az életem legfontosabb kérdése ugyan, de azért időről-időre elmerengtem rajta, miért fog ki rajtam egy egyszerű tükörtojás? Sok mindent kipróbáltam, míg végre rájöttem a tuti trükkökre.

Kép
Ezt mondja most a tudomány az idegesítő maszkviselésről

Egy friss tudományos kutatás valószínűsíti, hogy az arcmaszk viselése hozzájárul ahhoz, hogy még ha elkapjuk a koronavírust, akkor is kevesebb tünettel, vagy tünetmentesen úszhassuk meg a betegséget.

Kép
Miért is ne lehetne növényi alapú a palacsinta és a gofri?

Ez a vegán alaptészta hajdina liszttel és banánnal készül, egy kevés fahéjjal és vaníliával. Hidd el, megér egy misét!

Kép
Szoptatás a buszmegállóban és más mulatságos rajzok az anyaságról

Amikor még a vécén sincs nyugtod. Amikor hajnalban ébred, de csak hétvégén. Amikor titokban csokit eszel, nehogy észrevegye. Ismerős?

Kép
Mégis, hány különórára járjon a gyerek? És ki viszi el őt oda?

Ahogy elkezdődött a tanév, jól betábláztam a gyereket – meg magamat is. Aztán egy kicsit visszavettem. Elmesélem, miért.

Kép
Ezért olyan fontos, hogy hintázzon a gyerek!

Tudtad, hogy a hintázás sokkal több annál, mint egy remek szórakozás? Komoly fejlesztő hatással is van a kisgyermek mozgásfejlődésére, az egész idegrendszerére. A ritmusos mozgás ráadásul nyugtat és kikapcsol; lehetséges, hogy ezt keressük felnőttként is, egy hintaágyban ringatózva.

Kép
Palya Bea: „A gyászév kemény volt. De a végén újjászültem magam”

Mindig képes felállni a föltdről, a krízishelyzetekből értéket teremt. Megénekli az emberi örömöt és fájdalmat, terápiát nyújt hallgatóinak. A szeptember 24-i Éva Psziché Esten elmeséli, hogyan épült újjá a gyászfolyamat után, és miként válhatunk mi is áldozat helyett életünk hősévé.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem