Anyukám csúsztatott palacsinta receptje

Borítókép: Anyukám csúsztatott palacsinta receptje Forrás: Kedves Katalin
Hazatértem vidékre, még mielőtt bevezették a kijárási korlátozást. Most tehát megint anyukám főztjét ehetem. Többek között a csúsztatott palacsintáját, ami mindig brutálisan jól sikerül.

Én még nem találkoztam emberrel, aki ne szerette volna a palacsintát. De ha találkoztam volna vele, elnyerte volna a szimpátiámat pusztán azzal, hogy megehettem volna az ő palacsintáját is. Mert nálam akár minden nap bekerülhetne a menübe a túrós, a lekváros, a kakaós, és uram bocsá' én bizony kristálycukorral töltve is megeszem bármikor. Ennél persze sokkal szofisztikáltabb változatt a csúsztatott pali, elkértem anyum receptjét, és már osztom is!

Tészta

  • 6db tojás
  • 6 púpos evőkanál liszt
  • 6 csapott evőkanál cukor
  • 1,5 dl tej

A töltelékhez

  • 20dkg darált dió hozzá ízlés szerint cukor (ki mennyire szereti cukrozva, kb 10 dkg)
  • Mazsola
  • Citromhéj
  • Ízlés szerint lekvár, a legjobb a baracklekvár.

Recept

Vegyél két tálat, válaszd szét a tojásokat, a sárgájához tedd hozzá a 6 csapott evőkanál cukrot. Robotgéppel habosra keverd ki, add hozzá a 6 púpos evőkanál lisztet, és apránként a tejet. Verd fel a tojásfehérjét és add hozzá ehhez a masszához, majd óvatosan keverd össze. Közepesen sűrű habos masszát kapunk.Felhevített, beolajozott palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat, de csak az egyik oldalukat. Az első palacsintát a sült aljával csúsztasd a tányérra és úgy szórd rá a tölteléket, a következőt már erre a sületlen felével borítsd rá. (Mindig a sült fele van felül és azt kened be a töltelékkel.) A töltelék elkészítéséhez a darált diót összekeverjük az ízlés szerinti cukorral, mazsolával és a reszelt citromhéjjal, úgy rétegezzük a palacsintákat, hogy az egyik palacsintát lekvárral kenjük meg, a másikat pedig megszórjuk a diótöltelékünkkel. Ezt addig folytatjuk, ameddig el nem fogynak a hozzávalók. :) A tetejére díszítésként maradék diótöltelékünket használhatjuk.

Jó tanács

Ha úgy látod, hogy túl lágy maradt a palacsinta, akkor 10 percre tedd be a “tortádat” 180 fokra. :)