„Rájöttem, egy igazi manipulátor a kollégám!” – Mit tegyél, ha nálad is ez a helyzet?

Borítókép: „Rájöttem, egy igazi manipulátor a kollégám!” – Mit tegyél, ha nálad is ez a helyzet? Forrás: Getty Images/Westend61
Manipuláció az, amikor valaki úgy használ téged a céljai eléréséhez, hogy észre sem veszed. A manipulatív emberek a megtévesztés feketeöves mesterei, elsőre szinte mindenki bedől a kedvességüknek, segítőkészségüknek és csak akkor döbbensz rá, hogy csőbe húztak, amikor már késő. Vedd észre, ha ilyen emberrel állsz szemben és tedd ártalmatlanná!

Milyen egy manipulátor?

Csilla tíz éve dolgozott a cégénél vezető menedzseri pozícióban, amikor Sára személyében új munkatársat kapott. Nagyon jól tudtak együtt dolgozni, Sárát minden érdekelte, mindenbe bele akart tanulni, mondván, őt azért vették fel a céghez, hogy Csillát tehermentesítse. Csilla, látva Sára érdeklődését, vitte tárgyalásokra és megtanította neki, amire a lány kíváncsi volt. Fél év után derült ki, hogy Sára a vezérigazgatónál rendszeresen fúrta Csillát, minden apró hibát jelzett, amit a menedzser elkövetett és folyamatosan arról győzködte a vezetőt, hogy Csilla kifáradt, hibát hibára halmoz és már a partnereik sincsenek vele megelégedve.

„Egy alkalommal, a főnököm kérésére – mit sem sejtve- elvittem magammal Sárát egy stratégiailag fontos megbeszélésre. A tárgyaláson a partnerrel nem tudtunk megállapodni, de csupán azért nem, mert szükség volt még pár részlet tisztázására. Mindketten elégedetten álltunk fel a tárgyaló asztaltól és tudtuk, lesz folytatás. Másnap a vezérigazgató rákérdezett nálam, mi volt az oka, hogy annyira feldúltan távozott a tárgyaló partnerem és miért viselkedtem vele gorombán. Nem értettem, miről beszél. Erre beszámolt róla, hogy a kolléganőm mindenről tájékoztatta őt és arról is tudomása van, hogy csakis Sárának köszönhető, hogy a partner nem távozott végleg az ügyfélkörünkből. Annyira megdöbbentett a kolléganőm hazugsága, hogy teljesen lefagytam. Az volt a szerencsém, hogy egy régi partnerről volt szó, aki alátámasztotta az én verziómat. Az esetből tanulva még kicsit körbekérdeztem a kollégáknál és kiderült, Sára a kezdetektől fogva az én pozíciómra pályázott és majdnem sikerült is neki aláásni a renomémat, de szerencsére még időben észbe kaptam és ellentámadásba lendültem. Ahogy kiderült az igazság, felforrósodott a talaj Sára talpa alatt és egyik napról a másikra betegszabadságra ment, ahonnan nem is tért vissza, mert felmondott.”

Ahogy Sáráról sem sejtette Csilla, úgy a manipulátorokról sem feltételezné senki, hogy hátsó szándékkal barátkoznak, kedveskednek, dicsérgetnek. De mindezt csupán azért teszik, hogy a közeledbe férkőzve könnyebben feltérképezhessék a gyenge pontjaidat, majd egy arra alkalmas pillanatban lecsapjanak.

Árulkodó viselkedésformák

Árulkodó jel, hogy egy manipulátorra állsz szemben, ha mindig túlontúl kedves veled. Így altatja el a gyanakvásodat, miközben ő aknamunkát végez, és már azon dolgozik, hogy téged kitúrjon vagy meggyengítse a pozíciódat. A manipulátorok szembedicsérnek, de a hátad mögött a hibáidra hívják fel mások figyelmét. Először csak egy-egy elejtett utalással, sokat sejtető félmondattal, utána pedig már akár kitalált történetekkel lehetetlenítenek el téged.

„Peti és Karesz sokáig úgy tűnt, jó barátok. Csak az tűnt fel, hogy Karesz minden alkalmat megragadott a heti értékelőkön, hogy Petinek odaszúrjon egyet, például úgy, hogy felemlegette, a munkatársa milyen sok időt tölt dohányzással és talán azért adja le később a határidős munkáit vagy hogy reggelente soha nem ér be időben. Persze ez nem volt igaz, talán egyszer vagy kétszer történt ilyen, de azért a főnökeink fülébe már beleültette a bogarat.”- meséli István, aki a fiúkkal egy munkahelyen dolgozik.

A munkahely kiváló közeg a manipulátorok számára, ahol rengeteg lehetőség akad manipulációra. Ha nem vigyázol, célzott aknamunkával képesek elérni, hogy a gyanakvás befészkelje magát a főnökeid, munkatársaid fejébe, és ha ez megtörténik, onnan már nagyon nehéz visszaszerezned a bizalmukat. Vannak olyan manipulátorok, akik a suttogó propagandát olyan tökélyre fejlesztik, hogy még a legdörzsöltebbek sem veszik észre, hogy besétáltak a csapdába.

Ezt tedd, ha egy manipulátorral van dolgod!

Légy mindig résen!

Ha valaki túl kedves veled, extra figyelmet fordít rád, miközben néha negédesen odaszúr, hogy megkérdőjelezd önmagad vagy gyakran megaláz mások előtt, esetleg olyan dologra próbál rávenni, amit nem szeretnél, akkor könnyen lehet, hogy egy igazi manipulátorral van dolgod. Ismerd fel és maradj önmagad! A továbbiakban pedig tartsd rajta a szemed, de ne szentelj neki túl sok energiát és figyelmet, amennyire pedig lehetőséged van rá, maradj tőle távol.

Mindig tanúk előtt konfrontálódj vele!

A manipulátorok sokszor játsszák ki egymás ellen a munkatársakat. Gyakran keltenek feszültséget csak azért, hogy ezáltal ők jobb pozícióba kerülhessenek. Hogy kivédd a manipulátorok hátbatámadását, a legjobb, ha nyíltan leleplezed a mesterkedéseit. Ezt pedig úgy tudod megtenni, hogy szembesíted őt mások előtt a hazugságaival és a manipulatív viselkedésével. Persze egy új munkahelyen kezdőként ez különösen nehéz lehet, ám ha megteszed, az egyértelmű üzenet lesz a manipulátor számára is: valaki kiszúrta a rosszindulatát, és többé nem használhatja sem a kollégáidat, sem téged játékszerként.

Ne hagyd, hogy összezavarjon!

Egy manipulatív ember fegyvertárában megtalálható a személyeskedés, a szarkazmus, és a gaslighting (a pszichológiai terror olyan fajtája, amiben az áldozatot nem valós információkkal szembesítik, mire az kételkedni kezd saját emlékezetében, kognitív képességében). Elterelik a beszélgetést a fő problémáról, bűntudatossá tesznek pusztán amiatt, ahogy érzel vagy gondolkodsz. Ne hagyd, hogy összezavarjon, maradj állhatatos és tarts ki a saját álláspontod mellett, sorakoztass fel észérveket! Szerezz ehhez cinkostársakat is, hogy a manipulátor azt érezze, kisebbségben van és nem nyerhet csatát.

Soha ne válj cinkosává a játszmáiban!

A manipulátorok gyakran elhitetik az emberrel, hogy különleges információkat osztanak meg, bizalmassá teszik az embert, miközben áskálódnak és folyton hazudoznak. A ködös monológok helyett kérj egyértelmű információkat. “Nem vagyok benne biztos, hogy jól értelek. Miért mondod el nekem ezeket? Miért kérsz tőlem ilyet?” – ezek a kérdések a segítségedre lehetnek.

Következzen egy hasznos útmutató, hogy biztosan felismerd az érzelmi manipulátorokat!