125 nem csöpögős levél, avagy most elmondom, milyen Nyáry Krisztián könyveit szerkeszteni

nyáry krisztián,könyv,írjál és szeressél,irodalom,szerelem
Forrás: Galgóczi Németh Kristóf / Éva magazin

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Í

Írjál és szeressél – szólítja fel az olvasót Nyáry Krisztián új, 125 magyar szerelmes levelet és történetet tartalmazó könyvében. A cím idézet egyébként, Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs levelezéséből való. És a könyv tényleg fantasztikus, igaz, itt muszáj bevallanom, hogy borzasztó elfogult vagyok: a könyvet én szerkesztettem, a szerző jóbarátom. De erről később, kezdetnek inkább szakmázok kicsit.

Őszintén hiszem, hogy nagyon sokat köszönhet a magyar irodalom az Így szerettek ők könyveknek, rég nem látott figyelmet kapott a szépirodalom, és benne (a nekem kedves) költészet. Az Írjál és szeressél szépen összeolvasható egyébként ezekkel: a könyvben jelöltük, hol, melyik Így szerettek ők kötetet érdemes elővenni, ha a történet további aspektusaira is kíváncsi az olvasó.

Mielőtt azt hinnétek, 125 csöpögős levelet fogtok olvasni, elmondom, hogy ez nem így van. Mert a szerelemhez az is hozzátartozik, hogy piszkosul fájni tud, néha el sem igazán kezdődhet. Nem pusztán a meleg érzéseket valljuk be egymásnak, de beszámolunk a hétköznapokról, a családunkról, munkánkról, és igen, megesik az is, hogy elkerülhetetlen a búcsú: személyes indíttatásból vagy kényszerből, munkatáborból, fogságból, esetleg egy másik nő/férfi ágyának kétséges biztonságából. A magyar történelem pedig színes hátteret szolgáltat az érzelmek kavalkádjának. Szóval lelkigyakorlatként is melegen ajánlom, híres és kevésbé híres művészek, történelmi személyek és civilek előre megfontolt szándékkal elkövetett hazugságainak és persze igazmondásainak történetét.

Érdemes végiggondolnunk ezt az előző mondatot, különös tekintettel az előre megfontolt passzust. A 21. század a levél utolsó százada. Nyáryt ez foglalkoztatja, ez az elmúló, még hozzáférhető, de egyre inkább kiveszőben lévő kommunikációs eszköz. Mert hozzáférhető, valójában még mindig van lehetőségünk kézzel leírni érzéseinket és postára adni a papírt. Nekem tetszenek az ilyen altmodisch dolgok, de lássuk be: nem praktikus. Amikor Krisztiánnal a könyvről beszélgettünk, sokszor rácsodálkoztunk, mennyire nem tudunk már várni (pl. válaszra) vagy mennyivel kevesebb véglegesnek, de legalábbis offline postafordultáig érvényesnek szánt mondatot írunk le egymásnak. Még a találkozóink időpontját és helyszínét is lazán kezeljük – a chat és a telefon mindenre megoldás, régen nem volt lehetőség ennyi variálásra és módosításra. A másik vagy ott volt, vagy nem volt ott.

24 éves voltam, amikor Krisztián bizalmat szavazott nekem és már bőven sikeres íróként megkért, hogy szerkesszem meg a könyvét – korábban alig valamit szerkesztettem.

Tudok néha keseregni a jelenen és elsiratni ezt a pusztuló világot, de most pont azt akarom mondani, hogy ebben a fluid és a változás lehetőségét folyton felkínáló környezetben is vannak biztos pontjaink, nekem leginkább a családom és a barátaim, jobb napokon a munkám és a természetesen a kutyám is ilyen. Kivételesnek tartom, hogy a munkahelyemen megtaláltam az egyik legfontosabb barátom, akivel ráadásul rengeteg kreatív közös munkám van. 24 éves voltam, amikor Krisztián bizalmat szavazott nekem és már bőven sikeres íróként megkért, hogy szerkesszem meg a könyvét – korábban alig valamit szerkesztettem. Ennek a bátor ötletnek az elfogadásához persze kell egy csodálatos és támogató kiadóvezető is, az is megadatott.

Szóval elég sokkal jövök nekik, Nyárynak nemcsak ezért a bevállalásért, hanem azért is, mert mind a munkában, mind a barátságunkban megtanított türelmesebbnek és megértőbbnek, kevésbé moralistának lenni (még mindig moralista, türelmetlen és heves vagyok). Barkochbában különben verhetetlen, imádja Szécsi Pált és utálja a tökfőzeléket, és szoros lenne a verseny, ha meg kellene mondani, melyikünk ír rondábban. Sokat tud rólam és mindent az összes férfiről, akihez valaha közöm volt: mindig képes érdeklődve hallgatni.

A levél műfajának vége, a világ minden korábbinál gyorsabban változik, de azért találni biztos pontokat. És talán van értelme elmondani nekik, hogy fontosak, a barátoknak és a családnak mindenképpen, persze ehhez nem kell levélírásra szánni magunkat. Hogy ha szerelmes lennék, már valószínűleg nem írnék levelet (amikor írtam, nem volt sikere), de ha valaki bátrabb és elkötelezettebb nálam, annak inspirációs forrásként szeretettel ajánlom Nyáry Írjál és szeressél könyvéből Örkény István levelét Nagy Angélának. Örkényhez (ezután) én is hozzámentem volna.

Örkény István Nagy Angélának – 1947


Baán Szálló, Mátraháza

IX. 5.

Kedves Kisasszony!

Gyakorlatlanul írom ezt a levelet; e téren tapasztalatlanabb vagyok, mint az angol udvari ceremóniákban. Szeretném az elején kezdeni, de azt se tudom, hol egy ilyen „ügynek” az eleje.

[…] Az én dolgom, hogy bemutatkozzam, de ha megteszem, nem száz, hanem ezer terhelő adat szól ellenem. Mesterségem már egymagában is gyanús; ha leírom, hogy „író” vagyok, Maga nyilván valami korhely-bohém-csavargó-féleséget tisztel e néven. Könyveim tán megcáfolnák ezt, de könyveimet Maga sosem olvasta. (Rutinom: 50 lépésről ismerem meg az olvasóimat. Maga nem az.) Ha megtetézem ezt azzal, hogy – anyakönyvi hitelességgel – mutatkozom be: elvált is vagyok, elhúzza az orrát. Mindez rossz ajánlólevél.

Érzem, hogy ezt a kis gyanakvást játszva oszlathatnám el azzal, ha felsorolnám a „meglátni és megszeretni” címszavait. Bizonyára enyhítő körülmény lenne, ha azt írnám, hogy „nem tudok Maga nélkül élni”. Mindezt nem írom, mert nem így van, s az írók még az életveszély perceiben sem szeretnek hazudni. S egy emberi kapcsolat mindig életveszély. Ami van, az különben is több ennél; úgy érzem, hogy valami közünk van egymáshoz – vagy inkább: nekem Magához. Kérem, tekintse enyhítő körülménynek ezt. […]

Idefenn lakom a Baánnál. Három napig csak. Holnap – szombaton – és vasárnap a 3/45-ös autóbusszal leszaladok a Máv elé. Ott várok Magára a megállónál. Kétszer várhatok csak Magára; kérem, jöjjön el.

„Ismeretlen tisztelője”:

Örkény István

Tovább olvasok
A pórusokat nem lehet összehúzni – és további bőrápolási hiedelmek

Az arcápolással kapcsolatos legelterjedtebb hiedelmek, szófordulatok nyomába eredtünk, hogy kiderítsük, valóban jól tudjuk-e, amit tudni vélünk.

Napi horoszkóp június 24.: a Bikák igaz barátként állnak valaki mellé, az Oroszlánok csakis nagy volumenű dolgokban gondolkodnak

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Lillafüred az ékszerdoboz- szerkesztőink ajánlják kedvenc belföldi úti céljukat (3. rész)

Ez az a hely, ahova bárhány alkalommal szívesen visszatérnék. Gönczy Andrea Viktória, divatszerkesztő írása

11 tipp, hogy az anyagcseréd a fogyásnak kedvezzen

Az anyagcsere az életkorral lassul, és ez egészségügyi porblémákkal, hízással járhat.

Itthon, édes itthon: a legjobb belföldi úticélok az egész családnak akkor is, ha csak 1 napotok van

Nyáron itt is meleg van, minek külföldre kacsingatni, inkább járjátok végig a családdal a legjobb strandokat, a legizgalmasabb játszótereket, pöfögjetek a legkedvesebb kisvasutakon és váltsatok jegyet a leghűsítőbb hajótúrákra.

Melyik jóképű herceget szánta neked a sors? Teszteld magad

Kislánykorunkban mind arról álmodoztunk, hogy egyszer értünk jön egy herceg, aki természetesen magas, karcsú, szőke vagy fekete, cserzett bőrű és remekül lovagol. Azóta felnőttünk… vagy mégsem? Lássuk.

Lackfi János: Rózsaszín borotvák, védelmi pénzek

Neeeem és nem akarok rózsaszín borotvát használni! Nem mintha azt gondolnám, hogy attól férfi valaki, milyen színű műanyag vacakkal húzza le a borostáját. Sosem voltam a túlzásba vitt nemi jellegű színszimbolika híve. Fárasztottak a nénikék, akik nem tudták értelmezni egy lányon a kék vagy zöld rugdalózót.

Hollywood aranykorában pokoli nehéz volt melegnek lenni

Rejtőzködés, látszatházasságok, némán szenvedő férjek és feleségek, kegyetlen stúdióproducerek – így nézett ki egy hollywoodi filmsztár élete a kezdetektől fogva... igazából majdnem napjainkig.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem