Besokalltak az Instagram legnépszerűbb európai városainak lakói

párizs,utca,rue crémieux,fotó,okostelefon,nő,turista Forrás: Instagram
Egyre kevésbé tudják elviselni az Insta-fotókért bármire képes turisták és influencerek hadát a londoniak és a párizsiak.

A HomeToGo szálláskereső oldal a napokban tette közzé azoknak az európai városoknak a listáját, amelyek a legnépszerűbbek az Instagramon. A listát London vezeti, a brit főváros 2018-ban csaknem 120 millió hashtaget gyűjtött be, a második helyen Párizs áll 100,8 millió hashtaggel, a harmadik pedig Barcelona 47,4 millió hashtaggel. Az Instagram legnépszerűbb nevezetességét Párizsban találjuk: az Eiffel-torony tavaly 2,8 millió hashtaget gyűjtött. Nem csoda, hogy a párizsiaknak kezd elegük lenni, de elsősorban nem a híres látnivalókat megrohamozó tömeg miatt, hanem érthető okokból akkor, amikor az otthonuk környéke válik elviselhetetlenné a közösségi képmegosztó felkapott és önjelölt sztárjainak köszönhetően. A bájos Rue Crémieux lakói például azt kérik a városvezetéstől, hogy esténként, hétvégéken, napfelkeltekor és napnyugtakor kapuval zárhassák le az utca mindkét végét a fotózni vágyók előtt. Az utca pasztellszínű házainak lakói arra panaszkodnak, hogy rapperek forgatnak órákon át videóklipet az ablakuk alatt, emberek bámulnak be a nappalijukba, vagy vacsora közben az ajtajuk előtt fotózkodók hangoskodását kell hallgatniuk.

Hasonló gondokkal küzdenek a londoni Notting Hill lakói is. A környéket Julia Roberts és Hugh Grant közös filmje, az 1999-es Notting Hill (magyarul Sztárom a párom néven futott) tette népszerűvé. A népszerűség mára odáig fokozódott, hogy az influencerek gurulós bőröndökkel, sminktáskákkal és öltözősátrakkal felszerelkezve jelennek meg a szintén pasztell színű házakkal csalogató környéken, hogy az outfitjükkel harmonizáló épületek előtt fotóztassák magukat.

Azt egyelőre nem tudni, terveznek-e valamilyen konkrét lépést az invázió ellen Notting Hillen, mindenesetre Európában több hasonló problémával küzdő nagyváros próbálja különböző intézkedésekkel mérsékelni az inváziót. A 850 ezer lakosú Amszterdamban, ahová tavaly 19 millió turista látogatott el, eltüntették a híres “I amsterdam” betűsort a Rijksmuseum elől. A holland fővárosban tilos lesz új szállodákat és ajándékboltokat nyitni, és korlátozták az Airbnb működését is – a helyiek csak saját otthonuk egy részét, és legfeljebb évi 30 napra adhatják ki. A szintén csatornáival csábító Velencében idén májustól vezetik be az egy napra érkező turistáknak a belépődíjat, amelyet jövőre rögtön meg is emelnek majd. Dubrovnikban pedig az új rendelkezések szerint az idei évtől kezdve egy nap alatt legfeljebb két tengerjáró hajó köthet ki, az utasaik összlétszáma pedig maximum 5000 fő lehet. Az UNESCO Világörökség részét képező város a Trónok harca forgatási helyszíneként vált olyan felkapottá, ami már nemcsak lakóit, hanem az UNESCO-t is zavarta: kilátásba helyezték, hogy elveszik a világörökségi státuszt, ha nem korlátozzák az ide érkező turisták számát.

Így néz ki a legnépszerűbb európai Instagram-városok listája:

1. London (119,9 millió hashtag)

2. Párizs (100,8 millió hashtag)

3. Barcelona (47,4 millió hashtag)

4. Róma (44,8 millió hashtag)

5. Berlin (36,1 millió hashtag)

6. Madrid (31,2 millió hashtag)

7. Amszterdam (26,7 millió hashtag)

8. Lisszabon (17,7 millió hashtag)

9. Hamburg (15,3 millió hashtag)

10. Valencia (14,1 millió hashtag)

11. Odessza (6,3 millió hashtag)

12. Malaga (4,5 millió hashtag)

13. Benidorm (1,1 millió hashtag)

14. Nizza (0,4 millió hashtag)

15. Bibione (0,2 millió hashtag)

És ezt láthatjuk a legfelkapottabbakról az Instagramon: