Nincs legközelebb – In Memoriam Fenyves Márk mozdulatművész, tanár

fenyves márk,mozdulatművészet,rip,gyász,in memoriam
Forrás: Facebook / Meggyesi Mónika

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Váratlanul, fiatalon távozott az életem egy különleges szereplője, akivel volt szerencsém egy iskolában tanítani. Hogyan kezdünk így új tanévet? Felzaklatott sorok következnek.

Szalagavatón ülünk kényelmetlenül szar padokon, közös kolléganőnkkel csacsogsz, akkor látlak meg hallak életemben először, és most már azt is bevallhatom, hogy másnapos voltam, meg viccesnek találtam, ahogy a táncszámokat kritizálod, mint egy morózus professzor az elsőbálozókat, és akkor a macskajaj ködfelhője mögül elhatározom, hogy a szavadba vágok, hogy hé, ha mozdulatművész vagy, adj már valamelyik előadásodra két sajtójegyet! És akkor kicsit biztos elbámultál ezen a bárdolatlanságon, bár nem mutattad, és dumálni kezdtünk.

Fenyves Márk,táncművészet,mozdulatművészet
forrás: Facebook

És azt se tudtam, hogy te mióta tanítasz itt, de valamiért azt gondoltam, nagyon régóta, olyan laza eleganciával tudtál bevonulni a macis sapidban a tanáriba, mint aki ezer éve birtokon belül van, és én, aki sokszor csak lebeg, mint civil a pályán, akiben mindig lesben áll a gyanakvás, akinek évekbe telik, mire meglátja az arcokat a masszában, gyorsan rájöttem, hogy nem igaz, új vagy, csak épp nyitott és barátságos, és határozott meg érzékeny is, olyan, akinek van érzelmi- meg akaratereje, elpusztíthatatlan energiája meg életöröme, olyan, aki tényleg élvezi a pillanatot és boldogan mered a kezében égő cigaretta füstjére, szóval szeretsz figyelni és beszélgetni az emberekkel, és kisujjal tartod el magadtól az iskola díszkülönce cimkéjét, egyszóval csak jó arc vagy és szeretnek, még akkor is, ha úgy mondod, hogy nyolc cé.

Olvasd el ezt is!

És a szalagavató után már ömlenek az infók, tanáriban, suliudvaron, utcán, banketten, a macis sapi alól, hogy készül a disszertáció és a záróvizsga után elsírtad magad, és hogy milyen volt a világ legnehezebb osztályában tanítani, és hogy te vagy Lukrécia a Frakkból, és milyen jól sikerült a legutóbbi előadásod, amin ugye, kérded vagy inkább közlöd, most már tiszteletemet teszem, én meg a fejemhez kapok és eszembe jut a szalagavatós provokáció, és megint mondom, hogy persze, most már tényleg elmegyek, de aztán nem megyek, mert esik az eső, és a pasimnak koncertje lesz, és fárasztó dolgozatot javítani meg határidős cikk van, de majd legközelebb, tényleg, legközelebb.

és amikor egyszer diskurzusba merültél az egyik anyukával és nem jöttél ki velem cigizni, akkor majdnem megsértődtem, mintha cserbenhagytál volna

És aztán felzaklatsz mindenkit. A kollégát, aki sosem beszélgetett veled, de a hír után a neten kutat rólad, majd egész éjjel nem tud aludni a nyugtalanságtól, meg a srácokat, akikkel majdnem végzetesen összevesztél, de szerencsére időben és egyszerre kijöttetek belőle, és azt az ismerős táncost, akinek üzenek Facebookon, hogy ismert-e téged, és tudja-e, mi történt, mert akkor még nem írták meg, hogy szív, mire megkérdezi, mit jelent a múlt idő, és kiderül, hogy barátok voltatok, még nem hallott semmiről, viszont pont egy előadás kapujában áll. És engem, akivel végigtoltad az érettségit, akivel félóránként kivonultál az udvarra hamvadó cigivégek fölött a konzumuniverzumról társalogni és kávézni és megbeszélni, mi jó Berlinben és mi nem, hogy mennyire utáljuk mindketten a hatalmat, az egyenlőtlenségeket és a Vidéki sanzont, viszont a hogyan tanítsunk örök kérdésének sok pontjában nem értünk egyet, és az egyik hosszúra nyúlt világmegváltós vita után majdnem lekéstem az egyik érettségi feleletet, és aztán beleragadt a sonkás szendvicsembe a paradicsom, amin valamiért röhögtünk, és amikor egyszer elmélyülten diskurálni kezdtél az egyik anyukával és nem jöttél ki velem cigizni, akkor majdnem megsértődtem, mintha cserbenhagytál volna, épp mint egy duzzogó, féltékeny gimnazistalány, mert a legjobb barátnője valaki mással beszélget és ezzel elárulja az összebújós véd- és dacszövetséget.

Pedig én nem mentem el soha. Mert húzódoztam egy hülye zivatartól, mert be akartam fejezni, amit írok, mert mit tudom én már, miért, mert azt hittem, hogy ráérünk arra még, szóval kereken öt alkalommal mondtam, hogy majd legközelebb.

És nincs legközelebb.

A búcsúztatón ott leszek.

Basszameg Márk. Ne haragudj.

fenyves márk,táncművészet,mozdulatművészet
forrás: Facebook
Egy fiatalkori kép Fenyves Márkról, 1998-ból.

Fenyves Márk (1973-2018)


Mozdulatművész, művészeti igazgató, kuratóriumvezető, orkesztész, koreográfus, kutató, szervező, látványtervező, gyűjtő, festőművész és pedagógus volt, vezette az Orkesztika Alapítványt és a MOHA – Mozdulatművészetek Házát. Több középiskolában tanított. Nyugodjék békében.

Tovább olvasok
A 8 legrégebbi videó a YouTube-on

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor az IWIW-en és a MySpace-en lógott mindenki Facebook és Insta helyett? Amikor nem Messengert, hanem Msn-t használtunk és olyasmi, mint a Snapchat még nem is létezett? A YouTube-ot alig használta valaki, a pixeles home videók gyűjtőhelye volt. Összegyűjtöttük a 8 legrégebbi YouTube videót, hogy mindenki nosztalgiázhasson egy kicsit…

Divatbemutató díszletek, amikre aztán nem sajnálták a pénzt

A múltkori divatbemutatós gyűjtésem az extrém helyszínválasztásokról szólt. Ez a mostani a pedig a set design-ra fokuszál, a felépített díszletekre, amik túlzás nélkül mestermunkák. Lássuk a legizgalmasabakat!

Benéztünk a ruhaturkáló biznisz kulisszái mögé

– Szia, bocsi. – Hosszú hajú lány cikázik el mellettem nagy adag ruhát cipelve. Egy több száz négyzetméteres, kanyargós pincelabirintusban állok, körülöttem polcok, fogasok, zsákok. „Mintás pamutruha”, „csíkos ingek”, olvasom a feliratokat, alattuk vállfára aggatva sorakoznak a ruhák. Megakad a szemem egyik-másik darabon. De jól néz ki az a málnaszínű, szívesen lecsapnék rá!

Napi horoszkóp szeptember 22.: a Rákok a saját boldogságukért küzdenek, az Oroszlánoknak kockáztatniuk kell a siker érdekében

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz fontos üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

A társadalmunk őrült játszmákra épül – állítja grafikáiban egy képzőművész

Ha megkérdeznénk a körülöttünk ülő három embert, mire gondolnak éppen, könnyen kiderülhetne, hogy ugyanarra, csak nem mondják ki. Ilyen és ehhez hasonló jelenségekről készített illusztrációkat egy német képzőművész.

Posztonként akár egymilliót kapnak a legmenőbb influenszerek

Van mit a tejbe aprítaniuk, és nem csak az „arról híres, hogy híres” Kardashian család nőtagjairól van szó.

Egy csípős tojásos falatka most a legmenőbb street food sláger

Az esték lassan legalább olyan csípősek, mint ezek a tojásos lepénykék, így nem árthat egy kis extra forróság. Ha szereted a Jalapeño Popperst, de túl nagy macerának tartod elkészíteni, mutatunk egy egyszerűbb, de legalább olyan ütős harapnivalót.

Elkészült az első ovi, amit egy magyar lakberendező egy pszichológus tanácsai alapján tervezett

Két lakberendező olyan ovikat tervez, melyek a világon bárhol megállnák a helyüket. Interjú.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem