Íme, a legstresszesebb munkák egy kutatás szerint!

Borítókép: Íme, a legstresszesebb munkák egy kutatás szerint! Forrás: Getty Images
Vajon te mennyire stresszes munkát űzöl? Most kiderül.

Sajnos ma már annyira pörgős, teljesítményalapú világban élünk, hogy szinte el sem tudjuk képzelni, hogy akadnak még olyanok, akiket elkerülhet a stresszes munka fogalma. Inkább az a megszokott, hogy bármilyen szakmáról is beszéljünk, valamilyen formában mindig eléri az embert a feszültség, a szorongás, az idegeskedés, csak van, akiket jobban és van, akiket kevésbé. A brit Egészség- és Biztonságügyi Hatóság, azaz a Health and Safety Executive egy felmérésében igyekezett feltárni, melyek azok a szakmák, állások, foglalkozások, amelyekben a legtöbb munkahelyi stressz éri a munkavállalókat. Az eredmény talán annyira nem is meglepő, ha megpróbáljuk beleképzelni magunkat a dolgozók helyébe.

Íme a legstresszesebb munkák

  1. Az élen a szociális munkások végeztek, okai, hogy őket éri a legtöbb negatív behatás a felmérés szerint.
  2. Őket követik az egészségügyi munkakörben dolgozók: orvosok, ápolók, gondozók.
  3. A dobogó harmadik fokára léphettek fel a jogi területen tevékenykedők, tehát a jogászok, ügyvédek, bírók, jogi asszisztensek stb.
  4. Bár az óvoda, iskola általában nem egy ingerszegény környezet a stresszes behatások szempontjából, az oktató, tanító munkakörben dolgozók idézőjelben csak a negyedik helyen állnak.
  5. És végül, de nem utolsósorban még egy nagy átfogó kategória a felsorolásban: az üzleti területen és a kereskedelemben dolgozók. Akik lehetnek akár piackutatók, üzletkötők, cégvezetők vagy akár bankárok is, hiszen mint tudjuk, igen széles ez a paletta. A hangsúly itt valamilyen szinten a monotonabb munkavégzésen, az adminisztratív tevékenységen van.

A legkevésbé stresszes munkák, azaz a legnyugodtabb munkák, pedig azok, amelyek valamilyen fizikai erőnlétet is megkövetelnek, mint például a futószalag mellett végzett feladatok, a szakmunkák vagy akár gépek kezelése.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy minél többen dolgoznak egy szervezetben, annál nagyobb valószínűséggel több is a szorongásos, depressziós megbetegedések száma. Ez a jelentés szerint 100 ezer emberből legalább 1610 főt érintett. Még egy érdekes adat, hogy a nők 61 százalékkal többet idegeskednek a munkahelyen, mint a férfiak: a 25-34 éves korosztály kevésbé, a 45-54 évesek viszont inkább, de a legtöbb stresszt a nők 35-44 éves korukban kénytelenek elviselni.

A férfiak esetében egyébként a 45-54 éves korosztály a leginkább veszélyeztetett.