Kipróbáltuk: illatos provence-i levendulás süti recept

Borítókép: Kipróbáltuk: illatos provence-i levendulás süti recept Forrás: spiceinthecity.co
Szinte megrészegedtünk, miután a sütőből kivéve felvágtuk, és megcsapta az orrunkat a gőzölgő sütemény és a levendula elegyedő illata.

Ezt a fantasztikus sütemény receptet egyik kolleganőnk anyukája kísérletezte ki az elmúlt évek során, több recept összeolvasztásával. Mit is mondhatnánk? Köszönjük, hogy ilyen türelmes és szorgalmas volt, mert így nekünk most már csak egy kis odafigyelésre van szükségünk ahhoz, hogy bármikor megörvendeztethessük ezzel a fincsi levendulás sütivel a családunkat, vagy a barátainkat!

Forrás: spiceinthecity.co

Ez a sütemény akkor lesz a legszebb és a legfinomabb, ha egy kisebb méretű őzgerincben készítjük el, így azt mindenképp készítsünk elő hozzá!

Hozzávalók:

2 teáskanál lemorzsolt levendula virág

1 teáscsésze cukor

1/4 csésze durvára őrült mandula

100 g vaj

2 tojás

1/2 citrom reszelt héja

1 pohár tejföl

1 és 1/4 csésze búzafinomliszt

1/2 dl tej

1/4 teáskanál szódabikarbóna

Egy csipet só

A csészével való méréshez mindig ugyanazt a teáscsészét használjuk!

Forrás: spiceinthecity.co

Elkészítés:

A mandulát és a cukrot egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és habosra elegyítjük. Keverés közben egyenként adjuk hozzá az egész tojásokat, majd a tejfölt és a citromhéjat!

Ha kész a nedves massza, elkezdjük beletenni az előzőleg sóval és szódabikarbónával összekevert lisztet. A végén kézi lapáttal lassan beleforgatjuk a lemorzsolt levendula virágot, hogy mindenhova jusson belőle!

Forrás: pinterest

Az őzgerinc sütőformát kibéleljük sütőpapírral, majd mehet is bele massza! A sütőnket előzőleg 180 °C-ra melegítjük elő, a sütményt végig ezen a hőfokon, esetleg hőlégkeveréses funkción sütjük.

A sütési idő nagyjából 60-80 perc, a sütő teljesítményétől függően. Ne hagyjuk azonban teljesen magára a süteményünket, mert hamar megéghet a teteje! Nagyjából 50 perc után tűpróbával ellenőrizzük! Ha ekkor úgy érezzük megsült, még nyugodtan hagyjunk rá 5-10 percet, mert igen csalfa a mi kis levendulásunk, és könnyen megtréfálhat bennünket azzal, hogy miközben késznek láttatja magát, később hamar szétesik.

Ha nagyon barnul a teteje, csúsztassunk rá egy sütőpapírt, vagy alufóliát!

Amikor elkészült, tegyük ki rácsra hűlni, majd egy rövid pihentetés után már fel is szeletelhetjük!

Tipp: Miután kihűlt a süteményünk, a tetejére csurgathatunk felvert tojásfehérjéből és porcukorból készített cukormázat, hogy még dekoratívabb legyen! (De őszintén, ki tudja azt kivárni?) :-)

Reméljük kellemes desszert perceket szerzünk nektek ezzel a recepttel! Meséljétek el kommentben, ha elkészítettétek!