II. Erzsébet váratlanul felhívta Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnököt

jacinda ardern,új-zéland,covid-19 Forrás: Getty Images
Ms. Ardern szerint Erzsébet királynő „szeretett volna képbe kerülni az ügyben, hogy birkózunk meg a koronavírussal”.

Csak egy hétköznapi telefonhívás volt két női vezető között: Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern az Instagramján adott hírt arról, hogy kedden váratlanul felhívta II. Erzsébet brit királynő.

„Néhány napja rövid üzenetet kaptunk arról, hogy a királynő szeretne képbe kerülni és megtudni, hogyan birkózunk meg mi Új-Zélandon a koronavírus-járvánnyal. – tájékoztat a miniszterelnökasszony az Instagram-posztban. – Nagy megtiszteltetés volt, hogy beszélhettem őfelségével ma este. Nagyon szereti Új-Zélandot érdekli, mi történik itt, emlékszik az itteni látogatásaira, amit nem győzök csodálni benne.”

Új-Zéland a Brit Nemzetközösség tagja, és hivatalosan a brit uralkodó az államfő, ugyanúgy, mint Kanada vagy Ausztrália esetében. (Az 54 tagország közt vannak köztársaságok is.)

Az ország rendkívül hatékonyan kezelte a koronavírus-járványt: nem egészen öt hét vesztegzár után már csak egyetlen új esetet regisztráltak és szerdán a 10 éven felüli gyerekek számára kinyitottak az iskolák. Sajtóban felbukkant elemzések szerint ez a miniszterelnök határozott fellépésének köszönhető, úgy mint:

  • Kiterjedt tesztelés és szigorú karantén az országba hazatérőknek.
  • Őszintén és nyíltan kommunikálja, mi a helyzet és mit vár az új-zélandiaktól.
  • Partnerként kezeli az embereket. „Nem prédikál nekik, hanem mellettük áll. Az empátiája elősegíti, hogy a nép megbízzon benne akkor is, ha nem mindig értik a döntéseit” – mondta a The Atlantic amerikai magazinnak a korábbi új-zélandi miniszterelnök, Helen Clark.
  • Közben rendszeresen Facebook élő videóban tájékoztat a következő döntésekről, kifejezi együttérzését a szülőknek, amiért nem vihetik játszótérre a gyereküket, közben a saját kislányának játéka is felbukkan a háttérben.

Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy Új-Zéland egy szigetcsoport, igen messze a világ többi részétől. Március közepén, amikor lezárták a reptereket, még igen kevés regisztrált fertőzött volt az országban, így nagyon alacsony arányban is terjedt tovább a fertőzés.

Erzsébet windsori kastélyában vészeli át a járványt férjével, Fülöp herceggel; gyermekeikkel és unokáikkal videókonferencián keresztül tartják a kapcsolatot.

via people.com

12 dolog, amit feltétlenül tudnod kell Új-Zéland őrülten vagány miniszterelnöknőjéről: