II. Erzsébet profibban bánik a mobiltelefonnal, mint gondolnánk

II. Erzsébet királynő,brit királyi család,anglia Forrás: Getty Images
Az, hogy a brit királynőt soha nem látjuk nyilvánosan telefonnal a kezében, még nem jelenti azt, hogy ne lenne saját készüléke.

Sőt, a királynő kezelni is sokkal ügyesebben tudja az eszközt, mint azt a kora vagy kivételezett helyzete alapján feltételeznénk. Erre persze szüksége van segítségre a családtagjaitól, de akinek ennyi unokája van, az nem kerülhet nagy pácba: az angol lapok beszámolói szerint Vilmos herceg, Harry herceg és Zara Tindall, Anna hercegnő lánya is gyakran adnak tippeket a nagyinak, ha okostelefonozni akar. (Sms-t küldeni állílag Vilmos és Harry tanították meg a királynőt.) A brit bulvárlapok szerint a vezetékes telefonnal II. Erzsébet igen jó barátságban volt: 50 éven át minden nap beszélt telefonon az édesanyjával, Erzsébet anyakirálynével, aki az utca túloldalán, a Clarence House-ban lakott. A királynő ugyanilyen hamar megbarátkozott az okostelefonnal is (eleinte az érintőképernyő jelentett neki némi kihívást): egy Samsung készüléket használ, főként beszélgetésre (gyakran hívja fel a lóversenyzés világában bennfentes ismerőseit), hírek böngészésére és alkalmazások letöltésére (köztük van például a Met Office weather és a BBC News). Nyilvános helyen persze egyiket sem teszi, kivéve, amikor vidéki birtokain, a skóciai Balmoralban vagy a norfolki Sandringhamben a szabadban tartózkodik.

Az unokáin kívül természetesen a komornyikok és személyi tanácsadója, Angela Kelly is segítségére siet, ha valami gondot okozna neki a telefonján. Angela Kelly feladata, hogy gondoskodjon a királyi telefon töltéséről (hamarosan megjelenik Angela új könyve, amelyben a Buckingham-palotában, a királynő szolgálatában eltöltött 25 évéről mesél – talán ebből is kiderülnek részletek az uralkodó személyes kommunikációjáról).

A királynő telefonja természetesen titkosított, vagyis (szinte) lehetetlen feltörni. De II. Erzsébetnek nem ez az egyetlen kütyüje: ezen kívül van két iPodja (az egyiket 2005-ben maga vásárolta, a másikat Barack Obama ajándékozta neki), egy iPadje (megtetszett neki Vilmos és Harry tabletje) és egy laptopja is.

Bár a királynő lépést tart a korral, azért titokban visszasírja az okostelefon előtti időket: ki nem állhatja ugyanis, hogy amikor megjelenik valahol, nem tud az emberek szemébe nézni, hanem kénytelen okostelefonok százainak hátlapjával beérni, mert mindenki fényképezni akarja őt vagy szelfizni akar vele. Az viszont nem zavarja, ha családtagjai szelfiznek a rajongókkal, sőt, állítólag szívesen sétál bele mások szelfijeibe (vagyis a photobombing is szerepel a repertoárjában). A Buckingham-palotában beszámolók szerint megtiltotta a személyzet tagjainak, hogy munka közben maguknál tartsák a saját telefonjaikat, mert idegesítették őt a csengőhangok. (A biztosítékot egy királyi bankett verte ki, amikor külföldi méltóságokat láttak vendégül, és a személyzet több tagjának is megszólalt közben a telefonja.)

II. Erzsébettől nem idegen a közösségi média sem: