Miért tartotta meg II. Erzsébet a karácsonyfát egészen februárig?

II. Erzsébet,karácsonyfa Forrás: Getty Images
Szentimentális oka van.

A királynő általában nem tette kirakatba az érzelmeit, ami nem jelenti azt, hogy a kulisszák mögött ezek ne befolyásolták volna a döntéseit. Így van ez a karácsonyfája esetében is: a szokások helyett ebben a dologban az érzéseire hallgatott.

Az angolszász hagyomány szerint a karácsonyfát január 6-án szokás leszedni, ekkor – Vízkereszt napján – ér véget ugyanis a karácsonyi ünnepkor 12 napja.

II. Erzsébet azonban egy hónappal tovább megtartotta a feldíszített fát, amit csak február 6-án szedtek le. A királynő saját hagyományának szentimentális magyarázata volt: február 6-án van édesapja, VI. György király halálának évfordulója. A király 1952-ben ezen a napon hunyt el Sandringhamben, ahol a királyi család a karácsonyt töltötte. A királynő minden évben vonattal utazott karácsony előtt a norfolki birtokra, és február elejéig ott is maradt, hogy az évfordulót még ott tölthesse.

II. Erzsébet,VI. György,brit királyi család
Forrás: Getty Images
VI. György király lányaival, Erzsébettel (jobb oldalon) és Margittal (bal oldalon)

Ezért maradtak fent a díszek Sandringhamben, egészen addig, amíg II. Erzsébet és Fülöp herceg ünnepi vakációja véget nem ért. A sandringhami dekoráció a bennfentesek szerint sokkal visszafogottabb volt, mint a windsori kastély és a Buckingham-palota extravagáns dekorációja.

II. Erzsébet,Fülöp herceg,brit királyi család
Forrás: Getty Images
II. Erzsébet és Fülöp herceg egy dokumentumfilmben, ami 1969-ben készült a királyi családról

A királynő és Fülöp herceg mindig utolsóként hagyták el a birtokot karácsony után. A királyi család egyes tagjai nagyon hamar távoztak a közös ünneplés után, mások, például Vilmos herceg, Katalin hercegné és gyermekeik tovább időztek, hiszen az ő vidéki házuk, Anmer Hall is Norfolkban található. A 2019-es karácsonyon némileg felborult a szokásos menetrend: Fülöp herceget december 20-án saját kérésére kórházba szállították, szerencsére azonban éppen karácsony előtt visszautazhatott Sandringhambe. Harry herceg és Meghan Markle volt, hogy nem voltak jelen: a kis Archie-val Kanadában töltötték az ünnepeket. Vilmos és Katalin két nagyobbik gyermeke, György herceg és Sarolta hercegnő viszont már korán a felnőttekkel együtt részt vehetett a karácsonyi istentiszteleten.

A királyi család 2020-ban egyébként ezzel a négy generációs felvétellel köszöntötte az új évtizedet az Instagram oldalain:

A hivatalos fotóknál általában jóval szórakoztatóbbak az elcsípett pillanatok a királyi család életéből, ezekből szemezgettünk ebben a galériában: