Irtó jó hétvége: azaz így számoltam le az ételmolyokkal a kamrában

moly,ételmoly,molyirtás Forrás: pinterest
Először van részed ételmolytámadásban és ha megtörténne, fogalmad sem lenne, hogy mi a teendő? Esetleg találkoztál már néhánnyal vagy épp visszatérő vendégek nálad? Álljon fenn bármelyik helyzet is, jó, ha tudod, hogyan számolhatsz le velük végleg!

Sajnos nekem igen közeli élményeim vannak az ételmolyokkal kapcsolatban, hiszen az egész múlt hétvégét velük töltöttem, mire végre elpusztítottam és/vagy kitessékeltem a lakásból a pete-, a hernyóállapotú, valamint a repdeső egyedeiket. Sajnos odáig fajult a helyzet, hogy különböző életciklusú példányokat találtam a konyhában itt-ott. Hogyan lehetséges, hogy nem vettem észre őket időben?

Tudtad?

  • az ételmolyok imádják a magas páratartalmat,

  • a petékből kevesebb, mint két hét alatt fejlődnek ki a lárvák,

  • fejlődésük három hónaptól akár évekig is eltarthat,

  • és akár nyolc hónapot is kibírnak táplálék nélkül,

  • egy év leforgása alatt akár négy nemzedék is kifejlődhet.

Ez gyakran előfordul a háztartásokban a nyári időszakban, amikor a nyaralások miatt kevesebbet időt töltünk otthon és kevesebbet szellőztetünk, így van idejük a molyoknak elszaporodni. A repdesőket persze látja az ember, de akkor már késő! Nem az imágók ártanak a legtöbbet az ételnek, ők csak lepetéznek, a nagyobb kárt a lárvakorúak okozzák. De csússzon vagy repüljön, a lényeg, hogy mielőbb megszabadulj tőlük a lakásban és persze az sem árt, ha mindezt nem a szervezetre káros kemikáliákkal teszed, hanem lehetőség szerint természetes módon.

Elárulom, hogy a magam részéről hogyan számoltam le az ételmolyokkal!

Neked vannak bevált tippjeid molyok ellen?