Amikor kiszabadultunk a perui vesztegzár alól és borral várt a magyar külképviselet

vesztegzár,peru,külképviselet,utazás,világom,utazó Forrás: Getty Images
Márciusban több mint száz magyar rekedt Peruban, mára azonban szerencsére mindenki kiszabadult a vesztegzárból. A kalandos hazaútról Nagy Endre túravezető mesélt nekünk.
Forrás: Getty Images

Március elején Endre és csapata még nyugodtan indult útnak, Latin-Amerikában alig volt koronavírusos eset. Március közepén aztán – a pozitív esetek számának növekedésével – Peru elnöke radikális lépésekre szánta magát, és két nap leforgása alatt lezárta az országot, kőkemény kijárási tilalmat, légtér- és határzárat, illetve a belföldi közlekedés leállítását rendelte el. Az előkészítetlen akció az erős vezetőket bálványozó társadalom körében magas népszerűséget hozott, a nemzetközi közösség azonban kétségbeesetten tiltakozott: több tízezer külföldi turista vált hetekre, akár hónapokra szállodája rabjává.

Épp egy pici faluban voltunk, amikor megkaptuk a vesztegzárról szóló hírt, és benne volt a pakliban, hogy ott ragadunk. Felszálltunk egy nagyobb városba tartó buszra, ahová 10 perccel a vesztegzár kihirdetése előtt sikerült befutnunk.

Endréék írtak a limai nagykövetségnek. Míg egyes német és amerikai turistáknak fel sem vették a telefont a saját nagykövetségeik, a magyar külképviselet munkatársai folyamatosan tartották a lelket a kint rekedt turistákban. Ez már csak azért is jól jött, mert a helyiek egyre ellenségesebben kezdtek viselkedni a turistákkal, mondván, ők hozták be a vírust.

Hallottunk olyanokról is, akiket kihajítottak a hosteleikből. Tőlünk csak a sörünket akarták elvenni a katonák.
Forrás: Getty Images

Endréék az említett nagyobb városból 1 óra helyett 18 óra alatt jutottak el Limába úgy, hogy a buszút fejenkénti 60 ezer forintos díját sikerült letornázniuk 40 ezer forintra. „Amikor Limában végül éjfél körül lekászálódtunk a buszról, a magyar nagykövetég munkatársai két üveg borral vártak bennünket. Jólesett!”

Endre és csapata egyébként rengeteg riasztó infót hallott arról, hogy mások hogyan jutottak haza, például Mexikóból vagy Costa Ricából. „Volt, akinek másfél millió forintjába került az út.”

Mi az a konzuli védelem?

Bár a külföldi utazás minden ember saját felelőssége, Magyarország külképviseletei, a nagykövetségek, főkonzulátusok és konzulátusok feladatkörébe tartozik a külföldön bajba jutott magyar állampolgároknak történő segítségnyújtás. Ha utazás előtt – néhány online kattintással – regisztrálsz a célországban illetékes képviseletnél konzuli védelemre, könnyű dolgod lesz, mert a helyismerettel rendelkező diplomaták azonnal kapcsolatba tudnak lépni veled, könnyebben tudnak megoldást találni az adódó problémára, mintha csak a baj megtörténtekor jelentkeznél az ügyeleti telefonszámon. Fontos, hogy a magánjellegű problémákat illetően – civil jogviták, pénzügyi kérdések, utazási nehézségek stb. – nincs hatásköre a konzulátusoknak, ez saját egyéni felelősséged, ezért kell külföldön minden ügyet jól átgondolva, odafigyelve intézni, de ha valakinek a hatóságokkal adódik problémája (rendőri, hivatali ügy), vagy a biztonságát, egészségét fenyegeti veszély, akkor diplomatáink, konzuljaink mindent megtesznek majd, hogy segítsenek.

„A limai magyar külképviselet végül kinézett nekünk egy repülőjáratot, amellyel a portugál légitársaságnak köszönhetően ingyen eljuthattunk Limából Lisszabonba. Lisszabonban a magyar nagykövet jött ki elénk, és mindannyian kaptunk egy kis elemózsiát és innivalót is. Lisszabonból a svájci légitársaság gépével mintegy 400 euróért, Frankfurt érintésével jutottunk el Bécsbe. Frankfurtban, majd Bécsben is a magyar külképviselet képviselői vártak bennünket – más nemzetiségű turistáknál erre nem láttam példát. Bécsből egy magyar kisbusz hozott haza. Hegyeshalomnál megkaptuk a hatósági karanténtáblát és azt az instrukciót, hogy hazamehetünk a családunkhoz, ahol két hetet házi karanténban kell töltenünk. Ezek után a kisbusz kitett bennünket Budapesten a Sasadi úton, ahol utunkra bocsátottak bennünket: onnan akár békávézhattunk is volna – akkor mit is jelent a kötelező karantén? Ezt az apróságot leszámítva nagyon szerencsésen alakult a hazautunk, amiért köszönet illeti a magyar külképviseletek munkatársait, különösen a limaiakat, akik a lehetőségekhez képest gyorsan kirángattak szorult helyzetünkből.”

Addig is, amíg újra utazhatsz, tervezd el, hogyan is fogod csinálni: