Amikor kiszabadultunk a perui vesztegzár alól és borral várt a magyar külképviselet

vesztegzár,peru,külképviselet,utazás,világom,utazó
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Márciusban több mint száz magyar rekedt Peruban, mára azonban szerencsére mindenki kiszabadult a vesztegzárból. A kalandos hazaútról Nagy Endre túravezető mesélt nekünk.

Kép
forrás: Getty Images

Március elején Endre és csapata még nyugodtan indult útnak, Latin-Amerikában alig volt koronavírusos eset. Március közepén aztán – a pozitív esetek számának növekedésével – Peru elnöke radikális lépésekre szánta magát, és két nap leforgása alatt lezárta az országot, kőkemény kijárási tilalmat, légtér- és határzárat, illetve a belföldi közlekedés leállítását rendelte el. Az előkészítetlen akció az erős vezetőket bálványozó társadalom körében magas népszerűséget hozott, a nemzetközi közösség azonban kétségbeesetten tiltakozott: több tízezer külföldi turista vált hetekre, akár hónapokra szállodája rabjává.


Egy perui művész lenyűgöző alkotása:
Egy perui művész lenyűgöző alkotása: Ez igen! Tapéta + művészet

Épp egy pici faluban voltunk, amikor megkaptuk a vesztegzárról szóló hírt, és benne volt a pakliban, hogy ott ragadunk. Felszálltunk egy nagyobb városba tartó buszra, ahová 10 perccel a vesztegzár kihirdetése előtt sikerült befutnunk.

Endréék írtak a limai nagykövetségnek. Míg egyes német és amerikai turistáknak fel sem vették a telefont a saját nagykövetségeik, a magyar külképviselet munkatársai folyamatosan tartották a lelket a kint rekedt turistákban. Ez már csak azért is jól jött, mert a helyiek egyre ellenségesebben kezdtek viselkedni a turistákkal, mondván, ők hozták be a vírust.

Hallottunk olyanokról is, akiket kihajítottak a hosteleikből. Tőlünk csak a sörünket akarták elvenni a katonák.

Kép
forrás: Getty Images

Endréék az említett nagyobb városból 1 óra helyett 18 óra alatt jutottak el Limába úgy, hogy a buszút fejenkénti 60 ezer forintos díját sikerült letornázniuk 40 ezer forintra. „Amikor Limában végül éjfél körül lekászálódtunk a buszról, a magyar nagykövetég munkatársai két üveg borral vártak bennünket. Jólesett!”

Endre és csapata egyébként rengeteg riasztó infót hallott arról, hogy mások hogyan jutottak haza, például Mexikóból vagy Costa Ricából. „Volt, akinek másfél millió forintjába került az út.”

Mi az a konzuli védelem?

Bár a külföldi utazás minden ember saját felelőssége, Magyarország külképviseletei, a nagykövetségek, főkonzulátusok és konzulátusok feladatkörébe tartozik a külföldön bajba jutott magyar állampolgároknak történő segítségnyújtás. Ha utazás előtt – néhány online kattintással – regisztrálsz a célországban illetékes képviseletnél konzuli védelemre, könnyű dolgod lesz, mert a helyismerettel rendelkező diplomaták azonnal kapcsolatba tudnak lépni veled, könnyebben tudnak megoldást találni az adódó problémára, mintha csak a baj megtörténtekor jelentkeznél az ügyeleti telefonszámon. Fontos, hogy a magánjellegű problémákat illetően – civil jogviták, pénzügyi kérdések, utazási nehézségek stb. – nincs hatásköre a konzulátusoknak, ez saját egyéni felelősséged, ezért kell külföldön minden ügyet jól átgondolva, odafigyelve intézni, de ha valakinek a hatóságokkal adódik problémája (rendőri, hivatali ügy), vagy a biztonságát, egészségét fenyegeti veszély, akkor diplomatáink, konzuljaink mindent megtesznek majd, hogy segítsenek.„A limai magyar külképviselet végül kinézett nekünk egy repülőjáratot, amellyel a portugál légitársaságnak köszönhetően ingyen eljuthattunk Limából Lisszabonba. Lisszabonban a magyar nagykövet jött ki elénk, és mindannyian kaptunk egy kis elemózsiát és innivalót is. Lisszabonból a svájci légitársaság gépével mintegy 400 euróért, Frankfurt érintésével jutottunk el Bécsbe. Frankfurtban, majd Bécsben is a magyar külképviselet képviselői vártak bennünket – más nemzetiségű turistáknál erre nem láttam példát. Bécsből egy magyar kisbusz hozott haza. Hegyeshalomnál megkaptuk a hatósági karanténtáblát és azt az instrukciót, hogy hazamehetünk a családunkhoz, ahol két hetet házi karanténban kell töltenünk. Ezek után a kisbusz kitett bennünket Budapesten a Sasadi úton, ahol utunkra bocsátottak bennünket: onnan akár békávézhattunk is volna – akkor mit is jelent a kötelező karantén? Ezt az apróságot leszámítva nagyon szerencsésen alakult a hazautunk, amiért köszönet illeti a magyar külképviseletek munkatársait, különösen a limaiakat, akik a lehetőségekhez képest gyorsan kirángattak szorult helyzetünkből.”


Addig is, amíg újra utazhatsz, tervezd el, hogyan is fogod csinálni:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Az utazás bölcsebbé tesz – ha okosan csinálod, például így
Tovább olvasok
Kép
Újra együtt A Gyűrűk Ura szereplői: egy szupervicces online meetinget tartottak

Lassan 20 éve, hogy moziba került J. R. R. Tolkien világhírű fantasy regényének filmadaptációja, A Gyűrűk ura, amely több generáció örök kedvence lett.

Kép
Békés, felemelő fotók az amerikai tüntetésekről, amelyekről valahogy nem annyira számol be a média

Napok óta tüntetnek az USA-ban (és világszerte) George Floyd halálát követően a rasszista rendőrségi visszaélések ellen; több városban gyújtogatások, erőszakos összecsapások is voltak. Azonban a kritikus tömeg békésnek bizonyult.

Kép
Mennyire mássz bele a gyereked titkaiba és mit hagyj meg neki?

A titoknak megvan az a tulajdonsága, hogy az embereket „beavatottakra” (akik ismerik a titkot) – és „kívülállók” csoportjára osztja, ezzel hierarchikus viszonyokat kialakítva. Persze hogy szülőként mindig a beavatottak oldalára akarsz kerülni a gyereked életében. De nem tudsz. Remélhetőleg.

Kép
Képben vagy azzal, hogy milyen fürdőruha a legelőnyösebb a testalkatodra?

A tökéletes fürdőruhára vágsz? Akkor ne csak azt tartsd szem előtt, hogy melyik tetszik, hanem azt is, hogy milyen fazon, szín és minta passzol a legjobban az testalkatodhoz!

Kép
Hasznos tippek, ha szeretnéd, hogy a Nap legyen az energiaszolgáltatód

Hazánk kedvező napsütéses óraszáma miatt érdemes elgondolkodni azon, hogyan foghatnánk munkára a napot! Az egyik legnépszerűbb felhasználási mód, ha a napenergiából áramot állítunk elő, méghozzá napelemes rendszerek segítségével.

Kép
Napi horoszkóp június 2.: a Bikák váratlan akadállyal küzdenek, a Rákokra új kihívások várnak

A hét első munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Bánom, hogy ennyi évet töltöttem a testem kritizálásával

Pedig valahol menet közben is tudtam, hogy semmi okom nem lenne kritizálni a testem, állítja a 27 éves Tamara. Olvassátok el a történetét.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem