Amikor kiszabadultunk a perui vesztegzár alól és borral várt a magyar külképviselet

vesztegzár,peru,külképviselet,utazás,világom,utazó
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Márciusban több mint száz magyar rekedt Peruban, mára azonban szerencsére mindenki kiszabadult a vesztegzárból. A kalandos hazaútról Nagy Endre túravezető mesélt nekünk.

Kép
forrás: Getty Images

Március elején Endre és csapata még nyugodtan indult útnak, Latin-Amerikában alig volt koronavírusos eset. Március közepén aztán – a pozitív esetek számának növekedésével – Peru elnöke radikális lépésekre szánta magát, és két nap leforgása alatt lezárta az országot, kőkemény kijárási tilalmat, légtér- és határzárat, illetve a belföldi közlekedés leállítását rendelte el. Az előkészítetlen akció az erős vezetőket bálványozó társadalom körében magas népszerűséget hozott, a nemzetközi közösség azonban kétségbeesetten tiltakozott: több tízezer külföldi turista vált hetekre, akár hónapokra szállodája rabjává.


Egy perui művész lenyűgöző alkotása:
Egy perui művész lenyűgöző alkotása: Ez igen! Tapéta + művészet

Épp egy pici faluban voltunk, amikor megkaptuk a vesztegzárról szóló hírt, és benne volt a pakliban, hogy ott ragadunk. Felszálltunk egy nagyobb városba tartó buszra, ahová 10 perccel a vesztegzár kihirdetése előtt sikerült befutnunk.

Endréék írtak a limai nagykövetségnek. Míg egyes német és amerikai turistáknak fel sem vették a telefont a saját nagykövetségeik, a magyar külképviselet munkatársai folyamatosan tartották a lelket a kint rekedt turistákban. Ez már csak azért is jól jött, mert a helyiek egyre ellenségesebben kezdtek viselkedni a turistákkal, mondván, ők hozták be a vírust.

Hallottunk olyanokról is, akiket kihajítottak a hosteleikből. Tőlünk csak a sörünket akarták elvenni a katonák.

Kép
forrás: Getty Images

Endréék az említett nagyobb városból 1 óra helyett 18 óra alatt jutottak el Limába úgy, hogy a buszút fejenkénti 60 ezer forintos díját sikerült letornázniuk 40 ezer forintra. „Amikor Limában végül éjfél körül lekászálódtunk a buszról, a magyar nagykövetég munkatársai két üveg borral vártak bennünket. Jólesett!”

Endre és csapata egyébként rengeteg riasztó infót hallott arról, hogy mások hogyan jutottak haza, például Mexikóból vagy Costa Ricából. „Volt, akinek másfél millió forintjába került az út.”

Mi az a konzuli védelem?

Bár a külföldi utazás minden ember saját felelőssége, Magyarország külképviseletei, a nagykövetségek, főkonzulátusok és konzulátusok feladatkörébe tartozik a külföldön bajba jutott magyar állampolgároknak történő segítségnyújtás. Ha utazás előtt – néhány online kattintással – regisztrálsz a célországban illetékes képviseletnél konzuli védelemre, könnyű dolgod lesz, mert a helyismerettel rendelkező diplomaták azonnal kapcsolatba tudnak lépni veled, könnyebben tudnak megoldást találni az adódó problémára, mintha csak a baj megtörténtekor jelentkeznél az ügyeleti telefonszámon. Fontos, hogy a magánjellegű problémákat illetően – civil jogviták, pénzügyi kérdések, utazási nehézségek stb. – nincs hatásköre a konzulátusoknak, ez saját egyéni felelősséged, ezért kell külföldön minden ügyet jól átgondolva, odafigyelve intézni, de ha valakinek a hatóságokkal adódik problémája (rendőri, hivatali ügy), vagy a biztonságát, egészségét fenyegeti veszély, akkor diplomatáink, konzuljaink mindent megtesznek majd, hogy segítsenek.„A limai magyar külképviselet végül kinézett nekünk egy repülőjáratot, amellyel a portugál légitársaságnak köszönhetően ingyen eljuthattunk Limából Lisszabonba. Lisszabonban a magyar nagykövet jött ki elénk, és mindannyian kaptunk egy kis elemózsiát és innivalót is. Lisszabonból a svájci légitársaság gépével mintegy 400 euróért, Frankfurt érintésével jutottunk el Bécsbe. Frankfurtban, majd Bécsben is a magyar külképviselet képviselői vártak bennünket – más nemzetiségű turistáknál erre nem láttam példát. Bécsből egy magyar kisbusz hozott haza. Hegyeshalomnál megkaptuk a hatósági karanténtáblát és azt az instrukciót, hogy hazamehetünk a családunkhoz, ahol két hetet házi karanténban kell töltenünk. Ezek után a kisbusz kitett bennünket Budapesten a Sasadi úton, ahol utunkra bocsátottak bennünket: onnan akár békávézhattunk is volna – akkor mit is jelent a kötelező karantén? Ezt az apróságot leszámítva nagyon szerencsésen alakult a hazautunk, amiért köszönet illeti a magyar külképviseletek munkatársait, különösen a limaiakat, akik a lehetőségekhez képest gyorsan kirángattak szorult helyzetünkből.”


Addig is, amíg újra utazhatsz, tervezd el, hogyan is fogod csinálni:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Az utazás bölcsebbé tesz – ha okosan csinálod, például így
Tovább olvasok
Kép
A mi családunk az egyetlen, amelyik még mindig tartja a szociális távolságot?

„A közösségi média tele van vakációzó családokkal, úgy festenek, mintha nem lenne a világon semmi gondjuk-bajuk. Vízeséseknél pózolnak, tengerparton lazítanak, sorban állnak a szórakoztató parkokban. Nem tudom megmondani, hogy féltékeny vagyok, vagy inkább döbbent, vagy esetleg mindkettő." Dóri története.

Kép
Mit is tudunk igazából a koronavírus-partikról?

A koronavírus-járvány kezdete óta már többször is felbukkantak COVID-bulikról szóló hírek. De vajon mi igaz ezekből, és mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem