Így szabadulhatsz meg a poloskáktól!

Borítókép: Így szabadulhatsz meg a poloskáktól! Forrás: Getty Images
Végleg nem fognak eltűnni, de talán kevesebb lesz belőlük.

Sajnos egy rendkívül rossz hírrel kell kezdenünk: olybá tűnik, hogy a poloskák mindent túlélnek. De komolyan. Ha valaki eddig a hideg időjárástól, esetleg a mínuszok beálltától várta volna a megoldást, azt ki kell ábrándítsuk, ezek a csúnyácska és igen büdös élőlények még a mínusz 20 fokot is röhögve kibírják. Hogyan? Nos, a színüknek köszönhetően remekül tudnak rejtőzködni, így ha melegebb helyre húzódnak a lakásunk, házunk környékén, nekünk jószerivel az sem tűnik fel.

No de lehet-e egyáltalán védekezni ellenük, vagy bármilyen óvintézkedést tenni, ami kicsit is enyhítheti a régóta húzódó poloskainváziót? A nyáron és ősszel kifröcskölhető permetszerek sajnos csak átmeneti megoldást jelentenek, és csak kicsit csökkentik a szaporulatot, ezzel együtt a kártevők tevékenységét. Így akinek az otthonába költözik a bogár, az a következőket teheti vagy kerülheti el annak érdekében, hogy valamivel csökkenjen a környezetébe költözött poloskapopuláció:

Mit ne tegyél:

# Először is: ne nyomd szét! Ha mégis így teszel, órákon át fogod még érezni a kellemetlen szagát a lakás szinte minden szegletében.

# Ugyanezen okokból kifolyólag kerüld a bogár felporszívózását, és ügyelj rá, hogy a háziállataid még véletlenül se nézzék azt snackfalatkának! (Hidd el, nem akarod a kedvenceiden érezni ezt a bukét!)

# Ne fújd el rá az összes rovarirtó sprayt!

Ugyanis nagyjából semmit nem fog használni, a poloskát ugyanis szívós fából faragták.

Mit tehetsz ellene:

# Ha a lakásban találsz betolakodót, fogd meg egy darab papírral és rögvest húzd le a WC-n. Ha valahonnan, akkor a lefolyóból legalább képtelen visszatérni ez a kártevők gyöngye, és így még a szag is elmarad.

# Az ajtók, ablakok, napellenzők tokjait, mélyedéseit alaposan takarítsd ki, lehetőleg kemény sörtéjű kefével, hogy biztosan ki tudd söpörni az ott lakó kéretlen albérlőket.

# Tegyél fel szúnyoghálót! Minél jobban záródik, annál jobb. Ha mást nem, vegyél tépőzáras változatot.