Így rendezd be a gyerekszobát, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked egészséges és kiegyensúlyozott legyen!

Borítókép: Így rendezd be a gyerekszobát, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked egészséges és kiegyensúlyozott legyen! Forrás: GettyImages/Heide Benser
Lehet, hogy elsőre nem látod a kettő között az összefüggést, pedig Szilvásy Judit feng shui szakértő szerint a gyerekszoba helyének, elrendezésének tudatos megválasztásával rengeteget segíthetsz csemetédnek abban, hogy jól érezze magát a bőrében.

A feng shui a jó energiákat fogja be, a negatívakat pedig semlegesíti. Sokszor ösztönösen is érezzük, ha lakásunkban valami nem stimmel, és jó érzékkel korrigáljuk a hibákat. Számtalanszor előfordul azonban, hogy nem akarunk tudomást venni a zavaró tényezőkről. Olyankor csak azt érezzük, hogy fáradtak, fásultak vagyunk, hiába alszunk eleget, mégsem tudjuk kipihenni magunkat, szüntelenül megbetegszünk, gond van a koncentrációs képességünkkel, a családi kapcsolatainkkal.

Amikor ezt érzékeljük, érdemes feltenni az alábbi kérdéseket:

  • Szeretünk otthon lenni? Tetszik az otthonunk? (a színei, a berendezése)
  • Van-e valami, ami nagyon zavar?
  • Szívesen járnak hozzánk vendégek, barátok vagy nem szeretjük a vendégeket?
  • Minden reggel fáradtan ébredünk?
  • Gyermekünknek tanulási nehézségei vannak? Ő is fáradt, energiahiányos?
  • Gyakran veszekedünk?

Ha szeretjük az otthonunk és pozitívan viszonyulunk hozzá, élvezzük az otthon töltött pillanatokat, és fel tudunk töltődni, akkor harmonikus környezetben élünk, amelyet ösztönösen teremtettünk magunk köré, tele támogató és pozitív energiákkal.

Ha viszont nem szeretünk hazamenni, szüntelen energiahiánnyal küzdünk, akkor előfordulhat, hogy környezetünk energiát von el tőlünk. Ilyenkor megoldás, ha feng shui szakértő tanácsát kérjük.

Ha gyermekeinkkel gondok vannak – betegség, tanulási problémák, szétszórtság – érdemes külön megvizsgálni feng shui szempontból a gyerekszoba jellemzőit. És gyermekünknek is érdemes feltenni a következő kérdéseket:

  • Szeret a szobájában lenni vagy inkább másik helyiségben tanul, játszik?
  • Szereti a bútorait és a szoba színeit?
  • Jól alszik vagy mindig fáradtan ébred?

A gyerekek gyorsan nőnek és ezzel természetesen a tér- és mozgásigényük, és a bútorok mérete is változik. Ezért jó, ha napos, tágas szobát választunk számukra, ahol szabadon mozoghatnak, játszhatnak. Kisgyerekkorban a játék és a mozgás a fejlődés két fontos mozgatórugója, ezért is nagyon fontos a megfelelő élettér.

Tévhit, hogy kisgyereknek kis szoba jár: az odúszerű gyerekszoba lakójának önértékelési zavarokat okozhat, hiszen azt szokja meg, hogy neki a legkisebb jár, nem érdemel szebbet, nagyobbat.

Attól, ha egy szoba napfényes és tágas, még lehet otthonos és bármelyik sarokban ki lehet alakítani egy kis kuckót lakójának. Később pedig lesz helye az íróasztalnak, tanulósaroknak vagy a barátok, barátnők fogadásának.

A fal színeinek megválasztásánál érdemes a vidám színek (zöld, kék, lila, narancssárga) pasztelles árnyalatait előnyben részesíteni és az erőteljesebb tónusokat a kiegészítőkön alkalmazni. A sok játék úgyis kellő színkavalkádot teremt, s ha ezt még tovább fokozzuk, az már zavaróvá válhat.

Amikor már kamaszodik gyermekünk, érdemes lágyabb, egyszínű változatra váltani, hiszen úgyis felkerülnek a falra, ajtóra a plakátok, poszterek.

A bútorok megválasztásánál fontos szempont, hogy ne legyenek súlyos, ódon darabok, stílusuk fiatalos, könnyed legyen.

A bútorokat ne a bejárattól jobbra, középre helyezzük, mert az a gyermekek ún. bágua területe. Ha ezt a teret „túlterheljük”, gyermekünk fejlődését akadályozzuk vele.

Érdemes figyelni gyermekünket, mert ők még ösztönösen ráéreznek, ha valami nem a helyén van pl. ha mindig az ágyban tanul, valószínűleg az asztala nincsen jó helyen.

Íme pár tipp a szakértőtől, mire érdemes odafigyelni a gyerekszoba berendezésénél:

  • A szoba alapszíne ne legyen harsány, törekedjünk a semlegesebb, lágyabb színekre és inkább a bútorok, kiegészítők, játékok hozzanak színpompát a helyiségbe
  • Az alapszínek közül részesítsük előnyben a természetet utánzókat mint a zöld, drapp, mert azok annak energiáit hozzák létre
  • Ha az ajtóval szemben ablak van, az energia nem tud keringeni, egyenesen kiszáll. Ennek elkerülésére dekoráljuk az ablakot pl. sajátkezűleg készített üvegmatricákkal vagy tegyünk ki szemmagasságba metszett kristálygömböt, amely színeire bontja a fényt és a napsütés pozitív energiáival árasztja el a szobát
  • Ne legyenek éles tárgyak, s az ágya felé semmiképpen se mutasson szekrények sarka mert ezek nyugtalanságot, koncentrációs zavarokat, iskoláskorban teljesítményromlást okozhatnak
  • Ha tükröt szerelünk fel, azt úgy tegyük, hogy lássa benne magát, ellenkező esetben a testképe sérülhet
  • Legyen élettere a gyermekünknek, ne legyen a legkisebb szobába beszorítva és birodalmának bútorai változzanak vele együtt, életkorának megfelelően!
  • Ha már babakorban külön szobában altatjuk gyermekünket, az ágya legyen közel az ajtóhoz, hogy az anya közelségét és óvó tekintetét érezhesse! Később lehet messzebb az ajtótól, ideális esetben átlósan, hogy rálásson. Ha az ágyat az ajtóval szemben helyezzük el, nyugtalanná válhat és nem tudja magát kipihenni.
  • Ha gyermekünk sokat sír, nyugtalan, gyanakodhatunk rossz földsugárzásra, olyankor érdemes szakemberrel beméretni a sugárzást
  • Ha képet teszünk a falra, legyen a gyermek életkorának, érettségének megfelelő. Ha lehet, legyen kint közös fotó a szülőkkel, mert az erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot!
  • Kerüljük a vadállatokat, vízesést, fegyvereket, agresszív jeleneteket, negatív szimbólumokat mint pl. halálfej ábrázoló plakátokat!

További lakberendezési tippekért kattints a galériára: