Éttermi etikett – Így rendeljünk bort a vacsorához

Borítókép: Éttermi etikett – Így rendeljünk bort a vacsorához Forrás: Dubicz Borászat

Amennyiben éttermi borrendelésre kerül sor, úgy alapvetően kétféle fogyasztóval találkozhatunk. Az első típusba azok tartoznak, akik bizonytalanabbak, és inkább egy sommelier szakértelmére bízzák magukat, míg a második típusba azok, akik amatőr vagy éppenséggel profi borfogyasztóként inkább megpróbálkoznának azzal, hogy saját maguk válasszák ki a menüsorhoz leginkább passzoló tételeket.

Így vagy úgy, néhány jól irányzott trükkel megkönnyíthetjük saját magunk, asztaltársaságunk és a sommelier dolgát is.

1. Először is mérd fel az asztaltársaság fogyasztási igényeit. Ki szeretne bort fogyasztani? Ki milyen jellegű bort preferál? A legjobb, ha mindenkire tekintettel vagy a választásnál. Többen is boroznátok? Akkor érdemes akár egy teljes palackkal rendelni, mintsem poharanként válogatni.

2. Válassz az alkalomhoz illő bort. Ezalatt azt értjük, hogy amennyire csak lehetséges, légy tudatos. Ha egy átlagosnak mondható kedd esti baráti beszélgetésről van szó, egy egyszerű, de nagyszerű tétel is tökéletes választásnak bizonyul, mindazonáltal ha ünnepi alkalomból gyűlik össze a család, akkor érdemes egy fajsúlyosabb, különlegesebb tételt választanod.

A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE!