Így nem kell lemondanod a klasszikus magyaros ételekről, ha figyelsz a súlyodra

Borítókép: Így nem kell lemondanod a klasszikus magyaros ételekről, ha figyelsz a súlyodra Forrás: pexels.com
Ha a magyar konyhára gondolsz, azonnal érzed a szádban a pörkölt és a nokedli nosztalgikusan pikáns ízét, megkoronázva egy nagy kanál tejföllel, vagy egy roskadásig tejszínhabozott somlói galuska fojtó édességét. Bár imádjuk ezeket az ételeket, az egészséges biztos nincs a top 3 jelzőben, amivel illetnénk.

Mit tehetsz, ha időről időre menthetetlenül megkívánsz egy tartalmas gulyáslevest vagy túrógombócot, de éppen most állsz át az egészségtudatosabb étrendre?

Szerencsére a tudatos táplálkozás, egyre gyakoribb étel intoleranciák korában is léteznek olyan megoldások, amikkel elkészítheted a kedvenc magyaros fogásaidat.

Általános tévhit, hogy az egészséges étkezés maga után vonja a drága alapanyagok és macerás kalóriaszámolgatás tortúráját, de ez távol áll a valóságtól. Laktóz- és gluténmentes termékeket már minden nagyobb áruházban találsz, ha pedig a húsfogyasztást is próbálod háttérbe szorítani, a zöldséges pultoknál hazai termékek közül is bőven válogathatsz.

Nokedli

Ezt az ételt talán a hazai konyha egyik legnagyobb mumusának tartják, de jó hírünk van: nem kell teljesen kiiktatnod az étkezésedből. Ha a tésztához szükséges fehér lisztet teljes kiörlésűre cseréled, bőven beleférhet. Ez a liszt típus például rosttartalmának köszönhetően gyorsítja az emésztést.

Töltött paprika

Ennél az ételnél a hús és a paradicsomszósz a kardinális veszélyforrás. Ha alacsonyabb zsírtartalmú húst választasz és figyelsz arra, hogy a passzírozott paradicsom önmagában ne tartalmazzon cukrot, nádcukorral kedved szerint ízesítheted - egészségesebb formában.

Nézd meg a receptet itt:

Szilvásgombóc

Próbáld ki a klasszikus édesség zablisztes verzióját, ami ízében ugyanolyan lesz mint az eredeti, de laktatóbb és nem dobja meg hirtelen a vércukorszinted. Étolaj helyett kókuszzsírban süsd ki a gombócokat, valamint a fehér cukor helyett válassz nádcukrot. Hidd el isteni lesz a végeredmény!

A SPAR Életmódkönyv - Klasszikusok egészségtudatosan című könyvben számtalan hasonlóan izgalmas újraértelmezett recepteket találsz, ezen kívül pedig további életmód váltáshoz szükséges alapinformációkat és hasznos edzésterveket olvashatsz szakértőktől és alkalmazhatsz a mindennapjaidban.