Így kommunikálj a gyermekeddel veszekedésmentesen!

Borítókép: Így kommunikálj a gyermekeddel veszekedésmentesen! Forrás: Getty Images
Már megint elfogyott a türelmem és felemeltem a hangomat! Nem tudom, hogyan tudnám jobban csinálni, hogy ne kelljen ennyit veszekednünk? Szülők vagyunk és hibázunk. Ez természetes. De minden nap tanulhatunk valamit és megtehetünk pár apró lépést azért, hogy jobb legyen a gyermekünkkel a kapcsoltunk.

1. Guggolj le hozzá és nézz a szemébe.

A legjobb módja, ha valami fontosat szeretnél mondani a gyermekednek, hogy leguggolsz hozzá és a szemébe nézve beszélsz hozzá. A gyermekeink számára mi olykor elérhetetlennek tűnünk a méret különbségeink miatt, ezért sokszor érezhetik úgy, hogy nem ér el hozzánk a mondanivalójuk. Ilyenkor kérd meg, hogy Ő is nézzen a te szemedbe, hogy a kettőtök közötti kölcsönös tisztelet is kialakulhasson.

Ezt is csinálhatod még:

Fogd meg a kezét miközben beszélgettek, hogy fenntartsd a figyelmét a testi kontaktussal.

2. Szentelj neki kizárólagos figyelmet.

Amikor a gyermeked beszélgetni szeretne veled vagy csupán el akarja mondani egy új élményét, fejezd be amit csinálsz és figyelj csak rá. Talán ez az egyik legnehezebb nekünk szülőknek, hogy ilyenkor ne figyeljünk a telefonunk értesítéseire vagy pillantsunk fél szemmel a tévére, de ezek a pillanatok csak a gyermekedről szóljanak, így érezni fogja mennyire fontos neked a mondandója.

3. Légy pozitív és kedves, ne hibáztasd vagy kérd számon.

A gyermekeinket minden nap ösztönözni és biztatni kell, hogy kialakuljon a megfelelő önbizalmuk és bátorságuk. Tudom sokszor nehéz észben tartani, hogyha valami rosszaságot csinál vagy éppen hisztizik pozitívan és kedvesen fogalmazzuk meg a mondandónkat, de egy kis gyakorlással és idővel jól beépíthetőek ezek a mindennapokba és hidd el csodákat tesz!

Mond ezeket a gyermekednek:

Szeretem, hogy ilyen kreatív vagy!

Bátor vagy!

Meg tudod csinálni!

Szeretem, hogy mosolyt csalsz az arcomra!

Olyan vicces vagy!

"Az a gyerek, akinek sokszor mondják, hogy rossz, előbb utóbb azzá is válik!"

4. Fejezd ki az érzelmeidet!

Talán az egyik legfontosabb, hogy minden családban megengedett legyen az érzelmek kifejezése. Mondjátok el, ha dühösek vagy csalódottak vagytok és azt is, ha örültök és motiváltnak érzitek magatokat. A gyermekeitek így fogják tudni megtanulni kifejezni a saját érzelmeiket és vállalni is azokat az örömtől kezdve egészen a sírásig.

5. Figyelj a testbeszédre!

A gyerekek gyakran megfejthetetlennek tűnnek, de a testbeszédük sokat elárulhat. Figyeld a jelzéseit is a szavai mögött.

6. Fogalmazz egyértelműen.

Sokszor azt gondoljuk, hogy a gyermekeink elengedik a fülük mellett, amit kértünk vagy már számtalanszor átbeszéltünk korábban, pedig gyakran megeshet, hogy esetleg nem értették meg, mit szeretnénk. Fogalmazz egyszerűen, próbálj lényegretörően fogalmazni , hogy a gyermeked megértse és a figyelme se kalandozzon el közben.

Szívesen olvasnál még gyermekneveléssel kapcsolatos ötleteket? Nézd meg galériánkat!