Hogy kezeli a hisztit a magas érzelmi intelligenciájú szülő?

gyerek,apa,sírás,utca,autó Forrás: Pexels
Ha egy kisgyereknél elszakad a cérna, nehéz hirtelen ráérezni, hogyan reagáljunk rá. Senkinek nincs varázsszere, amit garantáltan sikeresen bevethetne ilyenkor, ám az érzelmileg intelligens szülők tudják, mi az a néhány dolog, amit semmiképpen nem érdemes tenni.

Az érzelmi intellegencia kulcsfontosságú a gyereknevelésben. Azt jelenti, hogy felismerjük és kontrollálni tudjuk az érzelmeinket, tudatában vagyunk, hogyan juttatjuk kifejezésre ezeket az érzéseket, és emaptikusan kezeljük a másokkal való kapcsolatunkat. Úgyhogy amikor a gyerekünk levág egy kiadós hisztit – ahogy azt minden gyerek megteszi –, az érzelmi intelligencia segít lenyugtatni a kedélyeket.

Persze szülőnek lenni leginkább találgatásból áll: próbálunk rájönni, mikor mit kellene tennünk, és valljuk be, nem mindig sikerül – ami teljesen rendben van, hiszen mindenki másképp nevel gyereket. Ám talán fontosabb az, hogy tudjuk, mit nem szabad tennünk.

A pszichológusok szerint a magas érzelmi intelligenciájú szülők ezt az öt dolgot nem teszik meg, ha a gyerekük hisztizik: