8 tipp: Hogyan készíthetsz jó karácsonyi családi fotót?

Borítókép: 8 tipp: Hogyan készíthetsz jó karácsonyi családi fotót? Forrás: unsplash
Végre együtt a család: elérkezett a pillanat a tökéletes csoportkép elkészítéséhez!
  1. Ha teheted, használj 50 mm-es objektívet. Ehhez lődd be a távolságot, amelyről a képet készíted. Ha nincs ilyen objektíved, állj a lehető legmesszebb, és zoomolj be. Csábító lehetőség a nagyobb látószögű objektívek használata, de a szélen álló emberek nem fognak örülni a végeredménynek (a rövidebb fókusztávolságok torzításokat okoznak).

  2. A legtöbb családi fotó a háttéren bukik el. Tervezd el, hol készíted a képet – válassz nyugodt hátteret, ami nem vonja el a figyelmet az emberekről (de azért a karácsonyfa jöhet).

  3. A gyertyák/égők fényköre annál nagyobb lesz, minél nagyobb a kontraszt a lámpák fénye és a környezet sötétje között. Ráadásul minél szűkebb rekesszel (például: F16) fotózol, a fénykör annál inkább csillagszerűvé válik.
  4. Lehet, hogy a családtagjaid mosolyogni fognak ezen, de szánj egy pár percet arra, hogy beállítsd őket a tökéletes kompozíció érdekében. A lényeg, hogy a fejek ne egy magasságban legyenek, mert az olyan lenne, mint egy tornasor. Válaszd ki a középső embert, és tőle haladj kifelé. Lehet egy ülő és egy álló sor is, de belefér egy-két „renitens” is, aki a kanapé karfáján ül féloldalasan, vagy leguggol a gyerekekhez.
    Ha két sor is van, akkor fontos, hogy mindkét sorban élesek legyenek az arcok. Ehhez az ideális rekeszérték f/4-5.6.

  5. Amikor meggyújtjátok a gyertyákat a karácsonyfán, ne használj vakut: megölné a hangulatot. Ez persze azt jelenti, hogy csak hosszabb expozíciós idővel tudsz éles képet készíteni, tehát állványt kell használnod.

  6. Hogy a kép készítésének pillanatában ne remegjen meg a gép az exponálógomb lenyomásától, használj késleltetett időzítőt.

  7. Ne legyen osztályfénykép-hangulat: tegyél be valami vidám zenét, mondj valami vicceset, nevessetek.

  8. És ha már úgyis beállítottad a késleltetett exponálást, szaladj oda te is a családhoz: legalább végre egyszer készül egy olyan fénykép is, amin te is rajta vagy.

Nézd meg ezt a galériát is: