Így haltam bele majdnem egy szimpla hajfestésbe – igaz történet

Borítókép: Így haltam bele majdnem egy szimpla hajfestésbe – igaz történet Forrás: Getty Images
A hajfestés előtti tesztelés életet menthet. És ez halálosan komoly.

A történet még 2004 környékén játszódott, amikor épp ballagni készültem a középiskolából. Nyilván senkinek nem kell bemutatnom, hogy egy épp felnőtté cseperedő lány mennyire szeret kísérletezni a külsejével. Nos, ez velem sem volt másképp, hiszen egyik nap megláttam egy, - mai szemmel már rettenetesen ciki, - gyönyörű fotót egy újságban egy fiatal nőről, akinek mahagóni vörösre volt festve a haja, és (igen ezt lehet még fokozni) ciklámen lila színű melír csíkok voltak belehúzva. „Ilyet akarok.” Ez a gondolat annyira befészkelte magát a fejembe, hogy egyik héten kértem is időt a fodrászhoz, - ahol korábban már világos barnás, szőkésre szívták az amúgy sötétbarna tincseimet, mert ez volt a menő-, hogy ugyan végezzék el rajtam ezt a „beavatkozást”, és hogy nagyjából úgy nézzek ki, mint valami számítógépes játékból kilépett cybercsaj.

Nos, a fodrász nem volt rest, rövid egyeztetés után el is kezdte a procedúrát. Itt jegyezném meg, hogy kétszeres mulasztásról van szó: először is, a korábbi melír esetében nem csináltak rajtam festék tesztet, - gondolom azért, mert az nem ér a fejbőrhöz; másodszor én nem tudtam, hogy a melír ennyiben különbözik a festéstől, és nyugtáztam is, hogy már volt festve a hajam.

Egy torzó nézett vissza rám a tökörből, akinek a jobb szeme gyakorlatilag eltűnt az ödémától.
Forrás: getty

Felkenték rám az alapszínt, már ekkor kicsit égető érzés volt, de mit tudtam én, hogy milyennek kell lennie! Amikor rákérdeztem, a hajamat mázoló gyakornok azt mondta, nem baj, ha kicsit bizsereg. Hát oké. Elkészült a remekmű, kábé 2-3 óra alatt, és már mehettem is haza büszkélkedni az új hajkoronámmal. Ez egy szerdai nap volt, tisztán emlékszem rá, mert másnap dolgozatot írtunk történelemből, és én egész idő alatt a fejem vakarásával voltam elfoglalva. Mint utóbb közelebbről is megvizsgáltam, a fejbőröm a hajtöveknél sömörös vörösre zuzzadt, és az viszketett és fájt ennyire, de messziről ez csak egy kis le nem kopott festéknek tűnt.

Az orvos üvöltött velem, hogy „normális vagyok-e, hogy befestem a hajam, ha ilyen fokú allergiám van?”

Aztán péntek reggel kezdődött a kálvária. Talán még életemben nem sikítottam akkorát, mint aznap reggel, ahogy belenéztem a tükörbe. Egy torzó nézett vissza rám, akinek a jobb szeme gyakorlatilag eltűnt az ödémától. Anyám azonnal a kocsiba tuszkolt, és mentünk a sürgősségi bőrgyógyászatra. Az orvos üvöltött velem, hogy „normális vagyok-e, hogy befestem a hajam, ha ilyen fokú allergiám van?”. Se köpni, se nyelni nem tudtam, és csak valami olyasmit tudtam makogni, hogy „én csak elmentem a fodrászhoz...”.

Forrás: getty

Az orvos azonnal gyógyszert adott, mert úgy látta, hogy a nyakam is kezd feldagadni, és ez már a légzésemet is veszélyeztetheti; közben telefonált valami sürgősségire, hogy szabadítsanak fel nekem helyet, mert szinte tuti, hogy infúziót kell bekötni, ha nem akarok megfulladni. Ültünk a rendelőben, és állandóan figyeltek, - azt mondták, ha fél óra alatt nem kezd el apadni, akkor bevisz a mentő a kórházba. Szerencsére elkezdett, és már nyelni is könnyebben tudtam, valószínűleg épp csak elkezdődött volna a nyelőcsövem feldagadása. Igazából még soha nem éreztem olyan halálfélelmet, mint abban a pár órában.

Mint kiderült, súlyos kontakt allergiám van a PPD nevű vegyületre, melyet kivétel nélkül minden hajfestékbe belekevernek a tartós szín érdekében. Azóta már utánajártam, hogy mi mindent okozhat ez az anyag, és persze messziről elkerülöm, és mindenkit arra bíztatok, hogy első hajfestés, - de ha lehet, inkább minden hajfestés, - előtt csináljon a karján egy festék tesztet, és igenis várja ki a 48 órát, amíg beszívódik az anyag. PPD-t egyébként sajnos a fekete hennához is kevernek, és a véráramba bejutva akár évekkel később is kijöhet az allergizáló hatása, mint ahogy az minden bizonnyal az én esetemben is történt.

Forrás: getty
Az eset után egy ilyen allergia tesztet tettek a hátamra, hogy megnézzék, milyen anyag is volt a ludas. Mondanom sem, kell, hogy szinte azonnal látszott az eredmény...
...Tanulság képpen anyám elvonszolt a fodrászszalonba,- ami amúgy az egyik legjobb volt a városban, - hogy nézzék meg milyen következménye lehet egy véletlen mulasztásnak...

Nagyjából egy nap alatt már annyira leapadt az arcom, hogy a szemem ismét kilátszott a fejemen, és tanulság képpen anyám elvonszolt a fodrászszalonba,- ami amúgy az egyik legjobb volt a városban, - hogy nézzék meg milyen következménye lehet egy véletlen mulasztásnak. Akkor borzasztóan szégyelltem magam, de ma már én is ezt tenném: felhívnám a figyelmet a veszélyre, mint ahogy ennek a cikknek a megírásával is ez volt a célom.

Vigyázzatok a kemikáliákkal, teszteljétek őket a bőrötökön, mert az egészség, minden külcsínnél fontosabb!

Íme 5 szabály, amit jó tudni, ha otthon állsz neki hajat festeni: