Így győzd meg a férfi hozzátartozóidat, hogy nekik is fontos a szűrővizsgálat

Borítókép: Így győzd meg a férfi hozzátartozóidat, hogy nekik is fontos a szűrővizsgálat Forrás: Pexels.com
Orvoshoz menni (pláne, ha még nincs konkrét panasz) a legtöbb férfi rémálma. Ha kedveljük, ha nem, szűrővizsgálatokra bizony szükség van, hiszen számtalan egészségügyi probléma könnyebben orvosolható, ha korai fázisban észrevesszük. Mint tudjuk: jobb félni, mint megijedni, a közmondáson túl viszont erről mindenkit más és más érvekkel lehet meggyőzni.

Vércukor - és koleszterin - szint mérés, kardiológiai kivizsgálás, prosztata- és hererák szűrés, hasi és kismedencei ultrahang, pajzsmirigy ultrahang, mellkas röntgen. Ez csak pár azok közül a vizsgálatok közül, amiket a gondtalan 20-as évek múltán érdemes lenne rendszeresen elvégezni a férfiaknak.

Szép hosszú a lista és kevesen rohannak önszántukból orvoshoz, általában nem árt az egy kis noszogatás, nagyobb beszélgetés. Mivel alapvetően kényes témáról van szó és a legkevésbé sem szeretnéd azzal elijeszteni életed férfiját, hogy túl nagy feneket kerítesz a dolognak, érdemes átgondolnod, hogy közelítsd meg a témát.

Ami a legfontosabb, hogy tartsd tiszteletben a személyiségét és gondold végig, hogy számára mi lehet az az érv, ami igazán meggyőző lehet.

Ha analitikus típus

A kulcs, hogy megértse a problémát, megfelelően összeszedett és rendszerezett tényekkel szembesüljön és logikusan végig tudja gondolni, miért van szükség arra, hogy belépjen a rendelő ajtaján. Itt az érzelmi érvek és a kérlelés puszta ténye nem fog túl sokat segíteni. Nézzetek utána közösen statisztikáknak, vagy beszéljétek át pontról pontra, hogy milyen rizikókat rejt magában, ha nem foglalkozik az egészségmegőrzéssel.

Ha retteg a fehér köpenytől

Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek megvan a maga mumusa. Lehet, hogy neked a pókok vagy a villámlás, neki pedig az orvos. Semmiképp se bagatellizáld el, vagy próbálj azzal érvelni, hogy: "igazán lehetne bátrabb, hiszen ez nem akkora dolog". Próbáljatok meg közösen kialakítani olyan körülményeket, amitől könnyebben megbarátkozik a helyzettel. Kérjetek élménybeszámolót férfi barátaitoktól, vagy akár találjatok ki a vizsgálat utánra valami vidám programot. Ha pedig attól nagyobb biztonságban érzi magát, kísérd el a rendelőbe.

Ha a családért mindent

Sokszor megesik, hogy számára nem fontos, hogy átessen a vizsgálatokon, mert meg sem fordul a fejében, hogy neki is lehet egészségügyi problémája. A család számára viszont igenis lényeges a megnyugtató negatív eredmény. "Szeretném, hogy sokáig velünk legyél." - ez az öt szó, elég meggyőző tud lenni, hiszen egyértelmű a szeretet és a gondoskodás.

Ha imád halogatni

Elméletben nincs azzal semmi baj, ha vizsgálatra kell menni, de valahogy addig már nem jut el, hogy időpontot kérjen az orvosnál? Ilyenkor sokszor az a legjobb, ha gyorsan húzzuk le a ragtapaszt. Ha nem veszi zokon, hogy helyette szervezkedsz, jelentkezz be az orvosnál és állítsd kész helyzet elé. Ha mégis jobban szereti ő intézni a dolgait, legalább egymás között állapodjatok meg egy lélektani határidőben, hogy ne tudja a végtelenségig halogatni a dolgot.