Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

 Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett
Forrás: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

A családunk alapja a házasságunk, olyan ez, mint egy szép fa. Szerelmünk gyümölcsei a gyermekeink, ők olyan ajándékok, akik nem a mieink, de belőlünk, általunk lettek és aztán leválnak rólunk előbb-utóbb, és ahogy mondják, gyümölcseiről ismerni meg a fát.

Ha egyben nézzük a csodálatos fát: fa, gyümölcsök vagy termések - akkor az a család.

Olvasd el ezt is:

A fa is egyszer elkezdett nőni és sok tényező kell ahhoz, hogy megmaradjon.

A négy évszak váltakozásához hasonlóan mindig történik valami, a fa is változik, fejlődik, nő, megéli a tavasz, a nyár, az ősz, a tél szépségeit, kihívásait.

Mi tudatosan készültünk a házasságra. Együtt járásunk során és jegyesként is arra törekedtünk, hogy a lehető legjobban megismerjük egymást és számos módon megtanultuk kifejezni egymás iránti szerelmünket, szeretetünket. Ezt nagyban segítette, hogy tisztán készültünk és csak az esküvő után költöztünk össze. Ez egy közös játék, szövetség volt, amiben a lelki állóképességünk rengeteget fejlődött.

A mi házas szövetségünk a család legfontosabb alappillére és ebből tudjuk egymással egyetértésben neveli és szeretni a gyerekeinket, akik csodálatos ajándékok számunkra.

Velük is rengeteg időt töltünk, az ő tehetségeik kibontakozását is támogatjuk.

Mit jelent ez a házasságra való állandó odafigyelés a hétköznapi mozzanatok szintjén?

 • Reggelenként együtt imádkozunk, együtt indítjuk a napot, még a gyerekek felkeltése előtt.
 • Gyakran elmegyünk kettesben reggelizni, miután a gyerekek elmentek iskolába.
 • Közös döntéseket hozunk, egyeztetünk, és a napi feladatokat is jól megosztjuk.
 • Számon tartjuk egymás napi történéseit, érzéseit, kérdéseit, munkahelyi dolgait, amiben támogató társai vagyunk egymásnak.
 • Nagyon támogatjuk egymást, hogy hivatásainkat jól megélhessük, illetve együtt tudjuk látni, hogy mi fér bele még vagy mi nem a család szempontjából.
 • Heti egyszer járunk néptáncolni már 7 éve, és erre az időpontra gyerekvigyázót fizetünk. (Most a COVID alatt nem táncolni megyünk, hanem kiruccanunk valahova).
 • Kábé 2 havonta sikerül elmennünk 1 napra kirándulni kettesben, ami közös feltöltődésünk.

Nagyon szeretünk a természetben lenni és felérni a hegycsúcsra és onnan szemlélődni. Mindehhez a kettesben töltött út nagyon jó.

 • Gyakran járunk színházba, ami szintén a feltöltődés része. Az ízlésünk egyezik.
 • Most vagyunk 15 éves házasok, és mindig szántunk a kettesbeni kiruccanásokra időt.
 • Az utóbbi években egy őszi és egy nyár eleji 3 napos kettesbeni kiruccanásunk is van.
 • Ezzel együtt a családi, a gyerekekkel együtt 5-ösben és külön-külön élmények is nagyon fontosak nekünk a gyerekekkel, meg nekik is. Apa-fia, apa-lánya, apa-lányai, anya-lánya, anya-fia, anya-lányai stb., szülők-1 gyerek program.... szóval mindenféle kombináció.
 • A családi nyaralás az év egyik legnagyobb, legértékesebb ideje mindannyiunknak, és nekünk szülőknek a kettesbeni elvonulás is ugyanolyan létfontosságú, mint a várva várt családi nyaralás.
 • Minden este beszélgetünk a férjemmel, és az utóbbi időben esténként sétálunk is kettesben miután a gyerekek már ágyban vannak és ők is megkapták a minőségi időt, mesét, ölelgetéseket tőlünk. (Tudják, simán elengednek)
 • Gyakran van mindenféle extra programja valamelyikünknek vagy akár családilag, vagy mindkettőnknek. Ha tolódik is emiatt a lefekvési idő, mi még akkor, vagyis ezután is töltünk kettesben időt. Beszélgetünk, szeretünk jó filmekkel is kikapcsolódni.
 • Közösen imádkozunk esténként is, hálát adunk a napért. Igen, mindenképp befolyásolja az Istenbe vetett hitünk mindezt, hiszen Ő az erőforrásunk külön-külön és együtt is. Számtalan csodát élünk meg közösen.
 • Az is erőforrásunk, és összefügg a hitünkkel is, hogy hivatásunk a szeretet.
 • Áprilisban lesz 10 éves az egyesület, amit közösen alapítottunk és amiért közösen dolgozunk, (a Káposztási Családok Egyesülete) a helyi családokért. Ez a közös szolgálat, amely azért áldozatokkal is jár, nagyon jó közös munkálkodás és közös ügy számunkra. Itt is megélünk sok csodát. Rengeteg olyan történik, amiben a mi hitünk az alap (mert amúgy lehetetlen helyzetnek látszik).

Az ördög az apró részletekben (is) rejlik:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 dolog, ami minden jól működő házasságban közös
Tovább olvasok
Kép
Top 7 étterem, ahonnan megéri rendelni, ha nincs időd főzni

Ha te is unod már az egyforma napokat, a megszokott illatokat és ízeket, ráadásul se időd, se türelmed a kovászoláshoz és kenyérsütéshez, akkor a következő válogatásunk neked szól.

Kép
Tedd izgalmassá a várakozást! – 5 DIY bors adventi naptár ötlet

Újra itt az év legszebb időszaka, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Készülődünk, tervezgetünk és töretlen lelkesedéssel díszítjük otthonunkat, közben pedig nem győzzük számolni a hátralévő napokat karácsonyig. Ezt a várakozást tehetjük még szebbé egy izgalmakat rejtő adventi kalendáriummal.

Kép
"Itt még nem hallottam, hogy nincs elég tej!" - Cipőtlen babák, no cumi, császármetszés esetén is apás szülés - Ilyen Angliában anyának lenni!

Magyar anyák külföldön #6 - Menczel Enikő az egyetemi évei utolsó pár hónapját töltötte Angliában. Diplomáját Magyarországon szerezte, majd úgy döntött, inkább visszatér a ködös Albionba. Cambridge-ben él, hat éve egy biotechnológiai cégnél dolgozik, rákkutatással foglalkozik és nem mellesleg anyuka is, a másfél éves Nora mamája. A magyar anyák külföldön sorozat e havi interjújában Enikő mesél arról, hogy milyen is Angliában anyukának lenni. Válaszaiból kiderül, hogy Angliában a természetes szülés, a szoptatás, a cumi és a cipő nélküliség prioritás, valamint, hogy a szülésznők sasszemmel figyelik az anyák állapotát és azonnal ki is szűrik, ha valakinek lelki segítség kell.

Kép
Tényleg annyira jók a finn iskolák? Megkérdeztünk egy kint élő magyar anyukát!

Annyira, de tényleg annyira sokan olvastátok a finn iskolákról, a finn oktatási rendszerről szóló cikkünket, hogy arra gondoltunk, megkérünk egy kint élő édesanyát, borzolja tovább a kedélyeket és mesélje el ő maga, hogy tényleg olyan jó-e az ottani rendszer, az iskolák, a tanárok, a módszer és minden, mint amilyen jó a híre.

Kép
Ezért nem sírnak a koreai babák – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Kép
Harap a gyerek? 10 tipp, hogyan szoktasd le róla!

Sok kicsi a fogait használja a nyelve helyett: ha máshogyan még nem tudja kifejezni magát, harapással is „közölheti”, mit érez. Szakértők szerint egyéves kor körül ebben még semmi rossz szándék nincsen, és ha következetesen reagálsz erre a viselkedésére, az apró fogakat egy idő után csak evéskor és mosolygáskor fogja rád és másokra villantani.

Kép
Pattintsd ki a hasizmaidat a következő hetekben, méghozzá Debreczeni Dóri kedvenc gyakorlataival!

Debreczeni Dóri a futás mellett saját testsúlyos edzéseket is tart, a koronavírus miatti korlátozások azonban a csoportos órák felfüggesztését eredményezték. Dóri azonban arra ösztönöz mindenkit, hogy otthon is mozogjon - mutatjuk is kedvenc hasizom gyakorlatait!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem