A futás az agyi funkciókat is fejleszti, elmondjuk hogyan

futás, sport,
Forrás: getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A rendszeres sportolás alapvetően pozitív hatással van nem csak az egész testre, de az agyműködésünkre is. Utóbbi tényről kevesebb szó esik, pedig stresszes, túlterhelt világunkban sok problémának elejét vennénk azzal, ha minél többen járnának kocogni.

Ha egészséges agyat szeretnél, akkor mozgatnod kell a testedet!

- vallja dr. Jaime Tartar, és milyen igaza van!

A runnersworld.hu cikke.

Sokszor olvashattál arról, hogy ha stresszes vagy, nem megy a koncentráció, érdemes egy sétával vagy valamilyen mozgással, mondjuk futással kiszellőztetni a fejedet, és máris új erőre kapsz.

A dolog mögött az áll, hogy a dopamin, az endorfin és más hormonok a mozgással való felszabadulása rendkívül jót tesznek a stresszben lévő agy számára, a legfrissebb tanulmányok viszont azt is kimutatták, hogy a futás mélyebb és tartósabb változásokat okoz az agy működésében.

futni, futás,
forrás: GettyImages

Számtalan kutatás készült már arra vonatkozóan, hogyan hat a futás az agyra, ha másért nem is, a következő előnyökért nagyon is érdemes belevágni a futóedzésekbe:

Segít emlékezni

Két nemrég publikált tanulmány is bizonyítja, hogy a rendszeres aerob edzések rendszereslátványosan javítják a memóriát.

Az egyik kutatás az American Neurology Academy-től 206 felnőttet vizsgált egy hat hónapos program előtt és után, a program végére a résztvevőknél átlagosan 2,3 százalékkal nőtt az agy véráramlása, ami a kutatók szerint 5,7 százalékos javulást eredményez a végrehajtó funkciós tesztekben és 2,4 százalék javulást a verbális dolgokban. "Vizsgálatunk kimutatta, hogy hat hónapos, erőteljes testmozgás vért pumpálhat az agy olyan területeire, amelyek kifejezetten javítják a verbális képességeket, valamint a memóriát és mentálisan is erősebbé tesz" - mondta Marc Poulin, a tanulmány szerzője a sajtóközleményben.

A másik tanulmány, amelyet a Journal of Alzheimer's Disease tett közzé, szintén az agy véráramlását vizsgálta, ám több mint egy évig tartó rendszeres aerob edzések előtt és után. A memória szempontjából a résztvevők hihetetlen, 47 százalékos javulást értek el.

A tudósok remélik, hogy ezek az adatok ösztönzik majd azokat is, akik nem futnak, vagy nem tudnak beilleszteni semmiféle tetsmozgást az életükbe. Az aerob edzések ugyanis nem csak fantasztikusan hatnak a memóriára, de az olyan betegségek ellen és megelőzésére is hatékonyak, mint az Alzheimer-kór.

A másik fontos ok az osteocalcin nevű hormon jelenléte, amit fitneszhormonnak is neveznek, testedzés hatására szabadul fel, és képes az agy öregedését is lassítani, ez pedig szintén összefüggésben áll a memória állapotával.

Egészségesebben és hatékonyabban működik az agy

A Beckman Institute for Advanced Science and Technology kutatása összefüggést talált a keringési állóképesség, vagyis a cardiorespiratory fitness és az agy N-acetilaspartate (NNA) termelése között. A kutatás egyik központi kérdése az volt, hogy módosíthatjuk-e az NAA termelését a fizikai aktivitással, hogy ezáltal jobb legyen a kognitív teljesítmény és egészségesebb legyen az agy.

A kutatásban egereket vizsgáltak, és azt nézték, hogy egy hét alatt a kerékben futó egerek hogyan teljesítettek jobban több motoros-képesség vizsgálaton. A kutatók úgy vélik, hogy az egerek agyában tapasztalt plaszticitás könnyen átfordítható az emberekre. A futás beépítésével a sportolók javíthatják a teljesítményt más területeken is, amelyek finom motoros készségeket igényelnek.

Sok esetben a kutatók viszont pontos okokat még mindig nem tudnak, miért javítja ilyen mértékben a mozgás az agyműködést - ezzel kapcsolatban mindig folynak kísérletek.

Az edzéstől boldogabb leszel

Edzés, pláne futás hatására boldogsághormon szabadul fel - a legtöbben ezzel érvelnek a rendszeres mozgás mellett. Emlékszel még az osteocalcin nevű hormonra? Ez az érzelmekben is szerepet játszik azáltal, hogy növeli a szerotonin és a dopamin szintjét, és kimutatták, hogy csökkenti a szorongást és a depressziót is. Egy 2018-as kisérlet során az is kiderült, hogy már 30 perc után sokkal pozitívabb dolgokat látnak meg az emberek, így nem csak hogy enyhíthetők az edzéssel a depresszió tünetei, de meg is előzhetők.

A szakértők szerint ezért is kiemelten fontos aktívnak maradni, ameddig csak lehet, hiszen nem csak az a tét, hogy bírjuk a tempót, de az agyműködés, a kedélyállapot, a memória is sokkal jobb a rendszeres mozgástól - különösen a futástól!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Ezért jó futni
Tovább olvasok
Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem