3 módszer, amivel az ősz folyamán megerősítheted a párkapcsolatodat

párkapcsolat,kapcsolat,szerelem Forrás: pixabay
Itt az ősz, a gyerekek visszatértek az iskolába és valószínűleg véget ért számodra a tökéletes nyaralás és egyéb nyári családi programok megszervezése is. Most, hogy felszabadult egy kis időd, érdemes újra arra fókuszálni, amit esetleg az utóbbi időben halogattál: például végigvenni, hogy merre tart a párkapcsolatod és hogyan tudnád még erősebbé tenni.

Hullámvölgyek mindig voltak, vannak és lesznek a párkapcsolatokban, pláne, ha évtizedekig együtt éltek. Van, amikor újra lángol a szerelem és van, hogy éppen csak parázslik. Tartsd életben a lángot és adj neki egy kis oxigént, például ezzel a 3 módszerrel!

Felejtsétek el az elszámolást

Tegnap este ő főzött, szóval ma rajtad a sor? Te intézted a vízvezetékszerelőt, így holnap neki kell az autót szervizbe vinnie? Vagyis mindennel elszámoltok, amolyan kölcsönkenyér visszajár alapon? A kutatások szerint azok a kapcsolatok, amelyek ennyire viszonzás orientáltak, kevésbé működnek jól – mondja John Gottman párkapcsolati szakértő. A már-már üzleties elszámolás és a valamit valamiért elv követése leginkább a boldogtalan pároknál működik - számol be Gottman a korábbi klinikai megfigyelései alapján.

A kritikák, a semmibevevés, a számszerűsítés és a nem teljesített elvárások, rengeteg problémát okozhatnak. Gondolj bele, hogy mi van akkor, ha az egyik fél meglepi valami ajándékkal a másikat. Akkor is elvárható a viszonzás a másik fél részéről? És mi van akkor, ha a pörgős mindennapok vagy feledékenység miatt meghiúsul a viszonzás? Akkor az haragot fog szülni? Felejtsétek el ezeket az elszámolásokat és ha legközelebb valami kedvességgel lep meg a párod mondd, hogy köszönöd, vagy hogy szereted, de semmiképp ne törjétek azon a fejeteket, hogy mi az, amit elvárhattok egymástól a kedvességért cserébe.

párkapcsolat,tippek
Forrás: unsplash
Ezzel a három módszerrel erősítheted meg a kapcsolatodat ősszel.

Beszéljetek a problémáitokról

A szexuális problémák sokszor párkapcsolati problémáknak tűnhetnek, miközben általában nem erre vezethetők vissza – mondja Neil J. Lavender a Psychology Today szerzője:

"A szexuális gondok általában más problémákból fakadnak, és ha ezek megszűnnek, újra rendbe jön a szexuális élet." Ha meg tudjátok fogalmazni, hogy érzelmileg mi az, ami zavar benneteket – pl.: a másik mindig szarkasztikusan beszél veled, vagy feszült vagy a munka miatt – és ezt meg is tudjátok beszélni egymással, akkor az intimitásbeli problémák is meg fognak majd oldódni köztetek.”

Duplázzatok!

Bármennyire is furán hangzik semmi sem dob fel úgy egy régóta tartó kapcsolatot, mint egy duplarandi. Egy másik pár társasága rávesz bennünket, hogy elkezdjük jobban értékelni a párunkat és a kapcsolatunkat. Itt nem feltétlenül arról van szó, hogy elkezdjük egymást összehasonlítani a másik párral, de tény, hogy egyes szituációkban megkönnyebbülünk, amikor szembesülünk azzal, hogy a mi párunk másképp beszél velünk és másképp reagál bizonyos dolgokra...stb. Ráadásul elkezdünk friss szemmel nézni egymásra – akár a jelenlévőkével is.

Nézzük, ahogy a párunk elmesél egy történetet egy új csavarral, teljes átéléssel beszél a hobbijáról vagy a sportról, majd végül összetesszük a két kezünket, hogy vele mehetünk haza. Ha szeretnéd újra átélni ezt az érzést és fellobbantani a szikrát köztetek, szervezz össze néhány duplarandit a baráti körötökben lévő párokkal.

A galériánkban arról olvashatsz, hogy mik azok a próbatételek, amelyeket minden párkapcsolatban be kéne vetni!