Hogyan lehet 120 másodperc alatt elaludni?

Hogyan lehet 120 másodperc alatt elaludni?
Forrás: Unsplash/Bruce Mars

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Két perc alatt elaludni? Haha! Legfeljebb, ha leütöm magam egy borosüveggel – gondolhatod. Pedig sikerülhet. Van rá működő módszer. Mutatjuk.

Ha stresszes vagy, kipattan a szemed, és bámulsz bele, a sötétség közepébe? Jönnek-mennek a gondolatok? Minél jobban el akarsz aludni, annál inkább ébren tart az agyad? Nos, átveheted az irányítást.

Emlékszem, még a Playboy-os pályafutásam alatt, egy alkalommal elutaztunk az afganisztáni háborúba. A Mazari Sharif-i légibázison is eltöltöttünk egy éjszakát. A nagy hálósátrunkba este tíz körül besétált egy tucat tengerészgyalogos. Közölték, hogy innentől kezdve be kell fognunk a szánkat. Lefeküdtek bakancsban az ágyra (a hátizsákot azért levágták az ágy mellé), és két perc múlva aludtak. Mondjuk, olyan hangerővel horkoltak, amilyen hangot az A 10 Thundetbolt, a „Varacskos disznó” kódjelű tanktámadó páncélos repülőgép ad ki. És hogy mi volt a módszerük? Ez.

Ha nem alszol, kiégsz. A kialvatlanság miatt rossz döntéseket fogsz hozni. Rájöttek erre már a Második Világháborúban, és a haditengerészet szakértői egyfajta autogén tréninggel megtanították a pilótákat, hogyan tudnak két perc alatt álomba merülni. Azóta számos helyen alkalmazzák a módszert – például a világűrben is. Amikor Houston felszól, hogy fiúk, takarodó, az űrhajósok két percen belül horpasztanak. Hat hét gyakorlás után a katonák 96 százaléka képes álomba merülni. Akkor is, ha kávéztak előtte. Akkor is, ha srapnelek röpködnek a lövészárok felett.

Tehát: a pilótáknak el kellett helyezkedni egy széken. (A szék nem a legideálisabb hely az alváshoz. Tudják ezt a légitársaságok is: ezért lehet a business class osztályain a széket ággyá alakítani.) A kezük az ölükben pihent, lazán. De te most szerencsés vagy: fekhetsz! És az arcra kellett koncentrálni: az arc ellazulása a kulcs az egészhez. Az arc az „érzelmek epicentruma”. Lehunyod a szemed, és egyenletesen, lassan és mélyen lélegzel. 43 arcizmunk van. Ezek közül egynek sem szabad feszülnie. Nem hunyorítasz, nem ráncolod a homlokod. Laza vagy. A kilégzésnél érzed, hogy a nyelved, az állkapcsod, az ajkaid is ellazulnak. A szemüregedben érzed, hogy a szemmozgató izmaid is ernyedtek. És akkor: elindulunk lefelé. Ha mégis ülsz, a vállaid leesnek: mintha csak vízben lebegnének. Gondolj arra, hogy a tarkód és a nyakad sem feszül. Lélegezz be, majd ki, és érezd, ahogyan távozik belőled a feszültség. Jöhetnek a karok. Először a domináns kar (ha jobbkezes vagy, akkor a jobb). Érezd, hogy teljesen leejted; ha pedig fekszel, mintha ez is vízben lebegne! Legyen az alkarod is ernyedt. Majd a kezed, az ujjaid is. Jöhet a másik kar. Aztán a felsőtest. Ha ülsz, úgy érzed, mintha beléd süllyedne. Aztán a jobb combizmodból váljék holt súly. Aztán a vádli, a boka, a lábfejek, a lábujjak. Megannyi, izomfeszüléstől mentes, nettó tömeg. Jöjjön ugyanez a bal lábbal!

Éva Psziché Est (személyes részvétel) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Éva Psziché Est (személyes részvétel) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Időpont: 2020. szeptember 24., csütörtök, 18.00–20.30
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ, Bartók terem, 1123 Budapest, Jagelló út 1–3. 

LÉPJ AZ ÚJRAKEZDÉS ÉS A MEGÚJULÁS ÚTJÁRA!

Előadóink maguk is átéltek már nehéz helyzeteket. Válást, szakítást, kirúgást, munkahelyi nyomást, kudarcélményt. Most megosztják veled, hogy mi vitte őket előre, és hogyan tudod te is kreatív energiává alakítani a feszültségeket!

HOGYAN DOLGOZTA FEL PALYA BEA A VÁLÁSÁT?
Miként építette újjá magát? Mi az, ami erőt adott neki, és neked is erőt adhat?
Bea egy egész albumot szentelt a válásának, az újrakezdésnek, és most mártrénerként, előadóként dolgozik azon, hogy a mélypontok ne lehúzzanak, hanem felemeljenek minket, hogy aválságokból új értékek szülessenek.

MIRE JÖTT RÁ A PROGRAMOZÓ, AKINEK AZ A HOBBIJA, HOGY BOLDOGABBÁ TEGYE AZ EMBEREKET?
Hogyan elemezte ki a saját összeomlását? Miként leplezte le agyának titkos működését, mit tanácsol neked, ha elégedett,életvidámés sikeresakarsz lenni?
Molnár Ádámotrégóta foglalkoztatja az emberi lélek. Tetten érte saját pszichéjét, és programozói gondolkodással tárta fel azt a folyamatot, ami megakadályoz minket abban, hogy bátrak és tettre készek legyünk. Elmondja, szerinte mi kell a boldogsághoz.

MEGLEPETÉSVENDÉG: STEIGERVALD KRISZTIÁN
Generációkutató, generációs mentor, aki a tudatOs odafigyelésben látja az egyéni és a családi boldogulás útját.

AZ EST HÁZIASSZONYA: BOMBERA KRISZTINA

Vendégeinkről és eladásaikról itt olvashatsz többet: www.evamagazin.hu/evaest 

PROGRAM:

Palya Bea énekes-dalszerző, előadó, tréner:
Újrakezdés – élet a válás/váltás és a külső tényezők változása után

„Én a saját utamat nem az áldozat, hanem a hős szemszögéből nézem: a nehézség nem arra való, hogy maga alá gyűrjön, hanem arra, hogy növelje az erőmet, és a legyőzése által valamilyen új készséget pallérozzak magamban.”

Molnár Ádám szoftver architekt, előadó, boldogságkutató:
Uralkodó mintáink. Hogyan hackeljük meg az agyunkat?

A világ megváltozott, viszont a testünkbe kódolt minták nem. Ha ezt felismerjük, s megtanuljuk, hogyan is működik az agyunk, hogyan lehet meghackelni a mintáinkat – akkor esélyt kapunk a változásra és a kontroll visszaszerzésére. S így arra is, hogy áldozatból életünk hősévé váljunk!”

Kerekasztal-beszélgetés
Palya Bea, Molnár Ádám, Steigervald Krisztián és Bombera Krisztina

Hogyan állj fel a nehéz helyzetekből? Hogyan teremts magadnak egy új valóságot? Miként lépj ki a komfortzónádból? Hogyan fedezd fel a belső erődet, és találj új megoldási mintákat?

HA ELJÖSSZ, MEGTUDOD!

Vedd meg a személyes részvételre szóló jegyed szeptember 24-ig csupán 3980 Ft-ért!

3980 Ft

Megnézem

És ha végeztél, már csak annyi a dolgod, hogy ezt az üres, nyudodt lebegést alvássá változtasd. Ne gondolj semmire! Legalább tíz másodpercre ürítsd ki az elmédet! Ne gondolj rá, ha vacak napod volt, vagy hogy összebalhéztál a pároddal. Ne gondolj a holnapi napra, a tennivalókra! Ha mégis megtörténik, az izmaid önkéntelenül is összehúzódnak, és kezdheted elölről az egészet. Ehelyett inkább tarts egy statikus képet az elmédben! Képzeld el, hogy egy kényelmes kanapén fekszel, egy koromsötét szobában! Ha ez sem megy, mondogasd magadban tíz másodpercig: „Nem gondolok semmire...”! Ha lazák az izmaid és tíz másodpercre üres az elméd, aludni fogsz.

A kialvatlanság alattomos ellenség: tényleg megkeseríti az életed. Ha viszont eleget és jó minőségben alszol, jobban fogod magad érezni, és meglátod, te leszel a legélesebb kés a fiókban!

És végül íme néhány tipp, ha nem igazán megy az alvás:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
6 tipp, ha nehezen megy az elalvás
Tovább olvasok
Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kép
9 dolog, ami számomra természetes, de a férjemnek égnek áll tőle a haja

Díszpárnák, csinos bögrék, burjánzó növények a lakásban. Minden női szívet megdobogtatja legalább az egyik, ám életünk párjai szívük szerint eltüntetnék mindet, amint kitesszük a lábunkat a lakásból.

Kép
Milyen borokat válasszunk előételekhez?

Akárcsak az italok sorában az aperitifnek, úgy az étkezések során az előételeknek is megvan a fontos szerepük. Érdemes a menüsort is ugyanúgy felépíteni, mint ahogy a borok kóstolási sorrendjét felállítani, vagyis a könnyű ételekkel és italokkal kezdeni, majd fokozatosan haladni a tartalmasabb fogások és a testesebb, érettebb borok felé. Mivel az előétel amolyan első fogás előtti étvágygerjesztő, leginkább könnyedebb, lendületesebb, frissebb borok kerülnek mellé pohárba. „Kóstoljunk bele” néhány hideg és meleg előételbe, és a hozzájuk párosítható borokba!

Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem